Είτε αποφοίτησες πρόσφατα και αναζητάς την πρώτη σου εργασία, είτε είσαι επαγγελματίας με πολλά χρόνια εμπειρίας και θες να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, θα πρέπει να έχεις ένα βιογραφικό που να συμπεριλαμβάνει κάποιες βασικές πληροφορίες. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που καλό θα είναι να τις συμπεριλάβεις, προκειμένου να αναδείξεις το επαγγελματικό σου προφίλ.



Το κάθε βιογραφικό διαφέρει, ανάλογα με το αν ο υποψήφιος έχει αποφοιτήσει πρόσφατα, αν διαθέτει μικρή επαγγελματική εμπειρία, αν αλλάζει επιλογές στην καριέρα του ή αν επιζητά να αποκτήσει μια θέση management. Όσα όμως και να είναι τα χρόνια εμπειρίας σου ή όποιος και να είναι ο κλάδος απασχόλησής σου, πρέπει κάποια στοιχεία να υπάρχουν στο βιογραφικό σου σημείωμα. 

προσωπικές πληροφορίες στο βιογραφικό σημείωμα

Ακούγεται σαν κάτι βασικό και αυτονόητο. Παρόλα αυτά το βιογραφικό σημείωμα πολλές φορές δεν περιέχει τις προσωπικές πληροφορίες των ατόμων που τα υποβάλλουν, όπως υποστηρίζουν αρκετοί σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού. Το όνομά σου, η πόλη και η χώρα διαμονής σου καθώς και το email σου είναι στοιχεία, που πρέπει να φαίνονται πάνω πάνω στο βιογραφικό σου. 



Είναι χρήσιμο επίσης να συμπεριλαμβάνεις τα links των προφίλ σου στα social media (εφόσον βέβαια οι πληροφορίες που περιέχουν είναι καλά γραμμένες και τακτοποιημένες) και της προσωπικής σου ιστοσελίδας ή του blog σου, εφόσον διαθέτεις. Οι προσωπικές σου πληροφορίες πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα, που θα διαβάσει ο recruiter ή ο εργοδότης στο βιογραφικό σου. Δε θα ήθελες να μπουν στον κόπο να τις αναζητήσουν από μόνοι τους. 

επαγγελματική εμπειρία

Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο θα δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή το άτομο που αξιολογεί το βιογραφικό σημείωμα σου. Το λάθος, που κάνουν πολλοί υποψήφιοι, είναι να απαριθμούν απλώς τα καθήκοντά που εκτελούσαν στην κάθε θέση εργασίας τους. Χρειάζεται να εστιάσεις και στο τι είχες πετύχει στην κάθε σου θέση εργασίας, πέρα από τα καθημερινά σου καθήκοντα. Δε θα ήθελες το βιογραφικό σου να μοιάζει με αγγελία εργασίας.  

Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις και να αναδείξεις τα όσα πέτυχες μέσα από τα καθήκοντά σου, είναι να αναφέρεις μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι αριθμοί, τα ποσά και τα ποσοστά είναι αυτά, στα οποία θα δώσει ο εργοδότης ιδιαίτερη σημασία. 

Κάτω από την επωνυμία της εταιρείας, τον τίτλο της θέσης εργασίας σου και την περιγραφή των καθηκόντων σου, μπορείς να αναφέρεις κάποιο αποτέλεσμα που πέτυχες, όπως για παράδειγμα: “Πραγματοποίησα μείωση του κόστους μεταφοράς κατά 15% με αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση κατά χ ποσό”

εκπαίδευση στο βιογραφικό σημείωμα

Δεν πρέπει οι recruiters και οι εργοδότες να “κυνηγάνε” για πιστοποιητικά εκπαίδευσης. Αφιέρωσε γι’ αυτό μία ενότητα στο βιογραφικό σημείωμα σου προκειμένου να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες. Πολύ απλά ανέφερε το εκπαιδευτικό ίδρυμα, που παρακολούθησες και τον τίτλο πτυχίου που απέκτησες. Και αν αποφοίτησες με άριστα, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να το τονίσεις. 



Σημείωση: Αν αποφοίτησες πρόσφατα και δε διαθέτεις ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία, σου συνιστούμε να βάλεις αυτήν την ενότητα πιο πάνω από την ενότητα της επαγγελματικής σου εμπειρίας. 

περίληψη

Η περίληψη σε ένα βιογραφικό σημείωμα είναι η ενότητα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τονίσεις τα πιο σημαντικά στοιχεία του επαγγελματικού σου προφίλ και σημεία της καριέρας σου. Μπορείς να την τοποθετήσεις ακριβώς κάτω από την ενότητα με τις προσωπικές σου πληροφορίες. 

Δεν πρέπει να είναι εκτενής - 3 με 5 προτάσεις, που να αναδεικνύουν την αξία που μπορείς να φέρεις σε μια εταιρεία, τονίζοντας τις δεξιότητες σου και μερικές από τις επαγγελματικές σου “νίκες”, είναι αρκετές. Είναι επίσης αρκετά προτιμότερο να μην ονομάσεις αυτήν την ενότητα ως “περίληψη”, αλλά να χρησιμοποιήσεις απλά κάποιον τίτλο, που να αντιπροσωπεύει την επαγγελματική σου ιδιότητα

δεξιότητες στο βιογραφικό σημείωμα

Μία ενότητα στην οποία να αναφέρονται οι δεξιότητές σου είναι σχεδόν απαραίτητη σε κάθε βιογραφικό. Μπορείς να τη συμπεριλάβεις χρησιμοποιώντας bullet points, καθώς προσφέρει στους εργοδότες έναν εύκολο τρόπο για να σκανάρουν το βιογραφικό σου και να δούνε, ότι έχεις τις γνώσεις που αναζητούν. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η ενότητα αυτή να είναι πολύ επικεντρωμένη στη θέση εργασίας στην οποία κάνεις αίτηση. 



Είναι χρήσιμο να ενσωματώνεις τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, έτσι ώστε το βιογραφικό σου να είναι βελτιστοποιημένο ως προς τα συστήματα αξιολόγησης αιτήσεων, τα οποία χρησιμοποιούν πολλοί εργοδότες. Δες καλά την αγγελία της θέσης εργασίας και πρόσεξε ποιες δεξιότητες αναζητάει ο εργοδότης. 



Η αντιστοιχία της ενότητας των δεξιοτήτων στο βιογραφικό σημείωμα με όσα περιγράφονται στην αγγελία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους υποψηφίους, που κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας με τεχνικές προδιαγραφές, όπως θέσεις IT. Ιδιαίτερα αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να δείξουν στους εργοδότες ότι κατέχουν τα ‘hard skills’ που απαιτούνται για να εκτελέσουν τα καθήκοντα της θέσης. 



Μην παραβλέπεις ωστόσο τα ‘soft skills’ σου. Πρόκειται για δεξιότητες μη μετρήσιμες, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η επικοινωνιακή ικανότητα και η ικανότητα ηγεσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο γι’ αυτές τις δεξιότητες και λιγότερο για συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα κατανόησης κειμένου ή η μαθηματική ικανότητα. Βεβαιώσου, ότι η ενότητα με την επαγγελματική σου εμπειρία δείχνει ότι κατέχεις τα ‘soft skills’ που αναφέρεις.  

επιπλέον πληροφορίες “bonus”

Υπάρχουν σίγουρα και άλλα πληροφορίες που μπορείς να προσθέσεις στο βιογραφικό σου, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις παραπάνω και οι οποίες αξίζουν να συμπεριληφθούν, όπως για παράδειγμα βραβεία, πιστοποιήσεις ή δημοσιεύσεις. Προτού ωστόσο προσθέσεις αυτά τα στοιχεία, αναρωτήσου αν πραγματικά κάνουν το βιογραφικό σου πιο ελκυστικό στο άτομο που θα το διαβάσει για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που κάνεις αίτηση. 

δώσε σε κάποιον το βιογραφικό σου για αξιολόγηση

Να θυμάσαι ότι τα καλύτερα βιογραφικά είναι αυτά που όχι μόνο επικοινωνούν τις δεξιότητές και την εμπειρία σου, αλλά και την αξία που μπορείς να προσθέσεις σε μια εταιρεία. Νιώθεις αβέβαιος/η σχετικά με το αν το βιογραφικό σημείωμα σου σε κάνει να ξεχωρίζεις από άλλους υποψηφίους; Δώσε το σε κάποιο άτομο που σε γνωρίζει καλά και εμπιστεύεσαι για μία δεύτερη γνώμη, κατά προτίμηση σε κάποιο άτομο με καλές γνώσεις σύνταξης και γραμματικής, σε κάποιον recruiter/ σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού ή σε κάποιον hiring manager.



Καλή επιτυχία στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας σου!



Κάνε το επόμενο βήμα στην καριέρα σου μαζί μας. Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας.