Αν αναλογιστεί κανείς το πόσο συχνά ακούγονται λέξεις, όπως “ψηφιακή εποχή”, “τεχνολογική επανάσταση” και “έξυπνες εφαρμογές” στην καθημερινότητα μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θέσεις πληροφορικής έχουν την υψηλότερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Ο κλάδος του Information περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία, τις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες (όπως ανάπτυξη λογισμικού, ανάλυση και σχεδιασμό συστημάτων κι επεξεργασία δεδομένων) όπως και όλο τον σχετικό εξοπλισμό για την συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές, η εργασία IT περιλαμβάνει και την αυτοματοποίηση συστημάτων, τα πολυμέσα και τις τηλεπικοινωνίες.
Οι πιο συνήθεις θέσεις IT είναι:
1: προγραμματιστής (developer) / software engineer
Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη κώδικα και περιλαμβάνει ειδικότητες όπως:
- Java Developer,
- .Net Developer,
- Front-End / Web Developer,
- Mobile (Android/ iOS) Developer
2: business analyst
Προσδιορίζει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των χρηστών μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος και μεταφέρει αυτές τις απαιτήσεις στους προγραμματιστές ώστε να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των εφαρμογών.
3: διαχειριστής πληροφοριακών συστημάτων (systems administrator ή systems engineer).
Είναι το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση, τη διαμόρφωση και τη σωστή λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής.
4: διαχειριστής δικτύου (network administrator)
Διαμορφώνει και υποστηρίζει το τοπικό και ευρύ δίκτυο ενός οργανισμού και την παρουσία του στο διαδίκτυο.
5: help desk specialist
Παρέχει τεχνική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή e-mail.
Παρά τη μεγάλη ζήτηση, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. Με μια πρώτη ματιά, κάτι τέτοιο φαίνεται οξύμωρο, ωστόσο, υπάρχει απάντηση. Ο λόγος είναι ότι οι θέσεις πληροφορικής απαιτούν πολλές δεξιότητες και η τεχνολογία που χρησιμοποείται γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη και περίπλοκη. Έτσι, δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις που κατέχει κανείς αλλά και η παροχή συνεχούς εκπαίδευσης εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Η εκπαίδευση που παρέχεται στο χώρο εργασίας αποτιμάται θετικά από τους υποψηφίους. Ένας υψηλός μισθός δεν αρκεί για τους επίδοξους προγραμματιστές ή αναλυτές πληροφοριακών συστημάτων του σήμερα. Η προσέλκυση έμπειρου προσωπικού βασίζεται πλέον σε παράγοντες όπως ο τύπος λογισμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχονται προκειμένου ο εργαζόμενος να αποκτήσεις νέες γνώσεις.
Εξετάζοντας βαθύτερα την αγορά εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής, μπορούμε να εντοπίσουμε δύο τύπους εργαζομένων: τους μόνιμους υπαλλήλους και τους εργολάβους, οι οποίοι συνήθως αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου σε μια εταιρεία.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση εργασίας και απολαμβάνουν την άνεση, τα οφέλη, την ασφάλεια και τη συνεχόμενη εργασία που αυτή τους παρέχει. Αντίθετα, οι εργολάβοι/σύμβουλοι δεν έχουν σταθερή απασχόληση αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι αποκτούν εμπειρία από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και έχουν μεγαλύτερες προοπτικές προσωπικής κι επαγγελματικής ανέλιξης.
Αν επιθυμείτε να εργαστείτε στον τομέα της πληροφορικής, υπάρχουν κάποια “μυστικά” που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στην καριέρα σας. Πλέον, η απόκτηση ενός πτυχίου δεν εξασφαλίζει στο 100% την πρόσληψη σας. Αυτό συμβαίνει γιατι οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν δεξιότητες που δε διδάσκονται στα πανεπιστήμια ή έχουν πολύ εξειδικευμένες θέσεις από άποψη γνώσεων.
τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητες πρόσληψης σας;
- Σκεφτείτε τι τύπο εργασίας IT θέλετε - υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ειδικότητες που απαιτούν εξειδίκευση σε διαφορετικούς τομείς, οπότε είναι χρήσιμο να εστιάσετε στο αντικείμενο που πραγματικά σας ενδιαφέρει.
- Ερευνήστε τις απαιτήσεις των πιθανών εργοδοτών σας - οι περισσότεροι εργοδότες είναι ξεκάθαροι στο τι ζητάνε. Διαβάστε προσεκτικά τις αγγελίες εργασίας καθώς και τα προσόντα που αυτές απαιτούν και περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας για περισσότερες λεπτομέρειες.
- Μην παραμελείτε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες - οι πιθανοί εργοδότες ενδιαφέρονται τόσο για τα τεχνικά σας προσόντα όσο και για τις προσωπικές σας δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε θέση να “πουλήσετε” επιτυχώς το βιογραφικό σας και να μπορείτε να παρουσιάσετε και να μεταφέρετε τις γνώσεις σας με απλά λόγια.
- Μην μείνετε μόνο στις γνώσεις που ήδη έχετε - υπάρχουν πολλά online μαθήματα, αν ψάξετε στο διαδίκτυο. Αποδείξτε έμπρακτα στον πιθανό σας εργοδότη ότι σας ενδιαφέρει το αντικείμενο εις βάθος.
- Αναζητήστε ευκαιρίες εκτός εργασίας - η εγγραφή σας σε μια online κοινότητα προγραμματιστών ή η ενασχόληση σας με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στον ελεύθερο σας χρόνο είναι στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ σας και σας κάνουν να ξεχωρίσετε.
Εκτός των παραπάνω, είναι επίσης σημαντικό να συμβαδίζετε με τις νέες τάσεις που συνεχώς εμφανίζονται στο χώρο. Προσόντα που ήταν απαραίτητα πριν 5 χρόνια, σήμερα θεωρούνται απαρχαιωμένα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Ίσως χρειαστεί να αποκτήσετε νέους τίτλους εξειδίκευσης ή να αναθεωρήσετε την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει, ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει από τις επιχειρήσεις.