Έχετε στείλει πολλές αιτήσεις για δουλειά και δεν σας έχουν καλέσει για συνέντευξη; Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό και συνήθως είναι για λόγους που είναι εκτός του ελέγχου σας: λόγω της προηγούμενης σας εμπειρίας (ή έλλειψης αυτής) σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, λόγω των μισθολογικών σας απαιτήσεων κλπ.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία κατά την αναζήτηση εργασίας που μπορείτε να διορθώσετε εύκολα και άμεσα ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας. Μερικά από αυτά είναι:
- Η αίτησή σας είναι πολύ μεγάλη
Ο "κανόνας" ότι το βιογραφικό δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία σελίδα ισχύει για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Επομένως, έχετε το στοιχείο αυτό κατά νου και εστιάστε στα σημεία που πραγματικά ταιριάζουν στις θέσεις εργασίας για τις οποίες κάνετε αίτηση. Ταυτόχρονα, ελέγξτε τη μορφοποίηση καθώς ενδέχεται να μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο αυξάνοντας τα περιθώρια ή μειώνοντας τα κενά, κρατώντας βέβαια πάντα υπόψη ότι το βιογραφικό σας πρέπει να είναι φιλικό στο μάτι.
Επίσης, αν αποστείλετε και μια συνοδευτική επιστολή, φροντίστε κάθε πρόταση να έχει νόημα και να μη μακρηγορείτε χωρίς λόγο. Η ικανότητά σας να πείτε γιατί είστε ο/η κατάλληλος/-η υποψήφιος/-α σε λίγες γραμμές θα δώσει στον πιθανό εργοδότη σας την εικόνα ότι είστε μετρημένος/-η και ξέρετε πού να δώσετε τη δέουσα σημασία.
- Κάνετε λάθη στην αίτησή σας
Ελέγξτε ξανά και ξανά το βιογραφικό σας για τυχόν ορθογραφικά λάθη, διαβάστε πάλι το email επικοινωνίας με τον πιθανό σας εργοδότη και προσέξτε να επισυνάψετε όλα τα έγγραφα που σας έχουν ζητηθεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε τυπικός/-η σε αυτό το στάδιο και να αποφύγετε λάθη που δείχνουν ότι κάνετε πράγματα βιαστικά.
- Τα έγγραφά σας δεν ανοίγουν
Πριν στείλετε το βιογραφικό σημείωμα σας ή/και τη συνοδευτική επιστολή (εφόσον αυτή σας ζητείται), βεβαιωθείτε ότι αυτά ανοίγουν και δεν παρουσιάζουν σφάλμα μορφοποίησης όταν ανοίγονται σε άλλο υπολογιστή. Στείλτε τα πριν σε κάποιον φίλο ή γνωστό σας για να είστε απόλυτα σίγουρος/-η ή ελέγξτε ότι ανοίγουν από άλλον browser.
- Χάνετε τις προθεσμίες
Μερικές θέσεις εργασίας έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ενώ άλλες δεν περιλαμβάνουν τέτοια στοιχεία. Μια καλή συμβουλή είναι να ελέγχετε συχνά τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και όταν βρείτε κάποια που είναι κοντά στα προσόντα σας, κάντε αίτηση άμεσα. Όσο πιο πολύ αργήσετε να στείλετε την αίτησή σας, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να πραγματοποιεί συνεντεύξεις με άλλους υποψηφίους.
- Κάνετε μαζικές αιτήσεις
Αν σκοπεύετε να κάνετε αιτήσεις σε περισσότερες από μία θέσεις εργασίας ή σε διάφορες εταιρείες ταυτόχρονα, αποφύγετε την αποστολή του ίδιου email. Είναι εμφανές σε κάποιον εργοδότη ότι έχετε στείλει το ίδιο κείμενο σε πολλούς ανθρώπους και είναι λόγος να μη σας δει τόσο ευνοϊκά.
Προσπαθήστε να προσωποποιήσετε την αίτησή σας, να την κάνετε να ταιριάζει στη θέση εργασίας στην οποία στοχεύετε και να συμπεριλάβετε το όνομα της εταιρείας ή το όνομα του ανθρώπου στον οποίο απευθύνεστε. Μια γενική αίτηση σπάνια ξεχωρίζει. Μην ξεχνάτε ότι ο συνδυασμός των προσόντων αλλά και της προσωπικότητάς σας είναι ένα ισχυρό χαρτί όσον αφορά τις πιθανότητες πρόσληψής σας, επομένως, μη χάσετε την ευκαιρία να δείξετε κάτι από τον χαρακτήρα σας ήδη από την πρώτη επικοινωνία.
Όλα τα παραπάνω ίσως είναι λεπτομέρειες αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει την τύχη σας στην εύρεση εργασίας.