Η σύνταξη ενός ελκυστικού βιογραφικού είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να μπει κάποιος στην αγορά εργασίας. Είναι όμως αρκετό για να αποφασίσει μία επιχείρηση του πρόσληψη του ενδιαφερόμενου για τη θέση εργασίας;
Η Σίλια Χριστοφιλοπούλου, Branch Manager της Randstad Hellas SA, παραθέτει οδηγίες για τη σημασία της συνέντευξης:
«Τελικά πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο! Ετοιμάσαμε το σωστό βιογραφικό, το οποίο περιείχε τις σωστές πληροφορίες και ξεχώρισε από την πληθώρα των βιογραφικών και μας κάλεσαν σε συνέντευξη. Η πρώτη συνέντευξη είναι μόνο το πρώτο βήμα για να πετύχουμε τη θέση που θέλουμε. Το ότι μας κάλεσαν για συνέντευξη δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μας προσφέρουν και τη θέση. Θα πρέπει και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και στοχευμένοι.
Συχνά ακούμε από υποψήφιους να δυσανασχετούν μετά από μια συνέντευξη εργασίας, επειδή δεν ήταν αρκετά “ευγενικός” αυτός που έκανε την συνέντευξη ή γιατί δεν κατάλαβαν τι σκοπό είχαν οι ερωτήσεις που τους έκαναν ή γιατί δεν τους έκαναν «εύκολες» ερωτήσεις. Εάν θέλουμε να καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει σε μια συνέντευξη, θα πρέπει πρώτα να μπούμε στη θέση του interviewer. Αυτός, λοιπόν, που παίρνει μια συνέντευξη έχει δύο πολύ ξεκάθαρες σκέψεις/στόχους στο μυαλό του και εκεί επικεντρώνεται: ο πρώτος στόχος του είναι ότι έχει μια κενή θέση στην εταιρεία του την οποία θέλει με κάθε τρόπο να καλύψει και ο δεύτερος στόχος του είναι να βρει τον καταλληλότερο υποψήφιο για αυτή και μόνο τη θέση
Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο interviewer, χρησιμοποιώντας μια σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις, προσπαθεί να καταλάβει και να εκμαιεύσει 3 βασικές απαντήσεις:
α) Μπορείτε να κάνετε αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά;
β) Θέλετε πραγματικά να κάνετε αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά;
γ) Θα ταιριάξετε με το περιβάλλον εργασίας και την κουλτούρα αυτής της δουλειάς αλλά και της εταιρείας γενικότερα;
Επομένως, θα πρέπει να απαντήσετε σχετικά με το «γιατί», το «πώς» και το «τι» της καριέρας σας και του εαυτού σας και να είστε προετοιμασμένοι να εμπλουτίσετε τις απαντήσεις σας με συγκεκριμένα παραδείγματα από την επαγγελματική σας εμπειρία. Θα πρέπει να πείσετε ότι αυτή η συγκεκριμένη δουλειά ταιριάζει με τα μελλοντικά σας σχέδια και να τους δώσετε να καταλάβουν τα κίνητρά σας. Φυσικά, πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικές με εσάς και τη συμπεριφορά σας, τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας κ.α..
- Η προετοιμασία του υποψηφίου
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε πολύ καλά πριν τη συνέντευξη. Θα πρέπει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Επίσης, θα πρέπει να μάθετε την περιγραφή της θέσης, την οποία μπορείτε να ζητήσετε εκ των προτέρων ή να ψάξετε να βρείτε αντίστοιχες στο διαδίκτυο. Η σωστή προετοιμασία, πέρα του ότι θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σας προετοιμάσει ώστε να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις, θα δείξει πάνω απ’ όλα στο μελλοντικό εργοδότη σας ότι είσαστε πρόθυμοι και αποφασισμένοι για τη θέση αλλά και οργανωτικοί.
- Τα μοντέλα της συνέντευξης
Στις μέρες μας πλέον υπάρχουν διάφορα είδη συνεντεύξεων πέρα της γνωστής προσωπικής συνέντευξης, όπου ήταν μόνο ο υποψήφιος και ο συνεντευκτής. Τα είδη ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, την ιεραρχική βαθμίδα της θέσης, την απόσταση κ.α. Υπάρχει:
- η προσωπική συνέντευξη με δομή (συνήθως γίνεται ένας προς έναν),
- η εξεταστική/προκαταρκτική συνέντευξη, η οποία προηγείται της τελικής συνέντευξης,
- τα κέντρα αξιολόγησης τα οποία περιέχουν τεστ / ομαδικές ασκήσεις κ.α.,
- η ομαδική συνέντευξη, στην οποία συμμετέχουν αρκετοί εκπρόσωποι της εταιρίας και
- η τηλεφωνική συνέντευξη.
Ολοι οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν στείλει το βιογραφικό τους σε διάφορες θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και όταν χτυπάει το τηλέφωνό τους. Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία μπορεί να είναι μια πολύ σύντομη συνέντευξη, η οποία έχει σκοπό να συλλέξει τις πρώτες πληροφορίες για τον υποψήφιο ώστε να προχωρήσει μετά στα επόμενα στάδια. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με επαγγελματική συμπεριφορά ακόμα και στην πρώτη τηλεφωνική κλήση που δεχόμαστε.
Επιπλέον, λόγω των αποστάσεων και του φορτωμένου προγράμματος όλων των εμπλεκομένων, είναι σύνηθες η πρώτη συνέντευξη να γίνεται online (π.χ. μέσω skype, hangout κ.α.). Την online συνέντευξη θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως και κάθε άλλη συνέντευξη και να είμαστε το ίδιο προετοιμασμένοι. Επίσης, θα πρέπει να διατηρούμε λογαριασμούς σε αυτές τις πλατφόρμες επικοινωνίας ώστε να έχουμε την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης μόλις μας ζητηθεί.
Στο τέλος της συνέντευξης, ο interviewer ζητάει από τον υποψήφιο να ρωτήσει ό,τι θα τον ενδιέφερε. Αυτό είναι ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Θα πρέπει οι ερωτήσεις να είναι σχετικές με τη θέση και να δείχνουν το ενδιαφέρον μας. Επίσης, είναι ευκαιρία να δείξουμε την προετοιμασία που έχουμε κάνει σχετικά με την εταιρεία και τη θέση. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε και να μην κάνουμε ερωτήσεις σχετικές με τους όρους, τις συνθήκες, τις αποδοχές πριν μας προσφερθεί η θέση.