Οι ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας μπορούν να πουν πολλά για εσάς. Οι απαντήσεις σας δείχνουν τόσο το τι επαγγελματίας είστε αλλά συχνά σημασία έχει και το τι δε θα πείτε. Παρακάτω ακολουθούν κάποια λάθη τα οποία κάνουν αρκετοί υποψήφιοι και δίνουν άθελά τους τη λανθασμένη εντύπωση.
1. Δεν παραδέχεστε ότι έχετε αποτύχει κάποια στιγμή στην καριέρα σας
Όλοι κάνουν λάθη και σίγουρα οποιοσδήποτε επαγγελματίες έχει αποτύχει σε κάποια προσπάθεια που έκανε στην εργασιακή εμπειρία του. Η μη παραδοχή μιας αποτυχίας δηλώνει είτε ότι δεν είστε ειλικρινείς είτε ότι δεν είστε αρκετά θαραλλέοι για να πάρετε ρίσκα - καθώς το ρίσκο συχνά οδηγεί σε ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα.
2. Οι λάθος λόγοι για τους οποίους θέλετε μια θέση εργασίας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θέλετε να ενταχθείτε στο ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας. Σε καμία περίπτωση, όμως, ένας πιθανός εργοδότης θέλει να ακούσει ότι θέλετε τη συγκεκριμένη θέση εργασίας επειδή θέλετε να αυξήσετε το εισόδημά σας είτε επειδή θέλετε να γεμίσετε τον ελεύθερό σας χρόνο, δίνετε την εντύπωση ότι δεν διαθέτετε υψηλές προσδοκίες από την καριέρα σας.
3. Δεν κάνατε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Κατά την αναζήτηση εργασίας και ειδικά στη συνέντευξη για μια θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, σίγουρα έχετε πολλές απορίες. Οι εργοδότες θέλουν να κάνετε ερωτήσεις και να δείξετε το ενδιαφέρον σας. Φυσικά, προσέξτε τι ερωτήσεις θα κάνετε καθώς θέλετε να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει το αντικείμενο της εργασίας και η εταιρεία η ίδια και δεν κάνετε ερωτήσεις απλά για να είστε τυπικοί.
4. Δε δείχνετε αρκετό ενδιαφέρον
Σίγουρα η συνέντευξη είναι μια αγχώδης διαδικασία αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίσει να δείξετε ότι πραγματικά θέλετε τη θέση. Ένας εργοδότης αναζητά υπαλλήλους με όρεξη για δουλειά, με ενθουσιασμό και με την ενέργεια να ασχοληθούν με τα καθημερινά τους καθήκοντα και δεν θα μπορέσουν να σας εμπιστευτούν αν δε δείξετε ότι έχετε τα στοιχεία αυτά.
5. Απαντάτε γενικά και αόριστα
Σε κάθε ερώτηση, οι εργοδότες θέλουν να ακούσουν απτά παραδείγματα από την εργασιακή σας εμπειρία. Επομένως, σε κάθε σας απάντηση φροντίστε να περιγράψετε συνοπτικά μια περίπτωση που υποστηρίζει τα λεγόμενά σας. Αν θέλετε να δείξετε ότι έχετε πνεύμα ηγεσίας, μιλήστε για μια κατάσταση που πήρατε τα ηνία μιας ομάδας ή ενός πρότζεκτ, αν θέλετε να πείσετε το συνομιλητή σας ότι είστε καλός πωλητής, μιλήστε με νούμερα κ.ο.κ. Έτσι, θα δώσετε περισσότερη αξιοπιστία όταν παρουσιάζεστε.