Κατά την αναζήτηση εργασίας, κάθε υποψήφιος πρέπει να περάσει από την αγχωτική διαδικασία που ονομάζεται συνέντευξη εργασίας. Η συνέντευξη εργασίας είναι πρώτης τάξης ευκαιρία να παρουσιάσετε τις δεξιότητές σας και να ‘πουλήσετε’ καλύτερα το βιογραφικό σας αλλά είναι η στιγμή που ο recruiter εξετάζει το κατά πόσο είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.
Προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, είναι χρήσιμο να μπείτε στη θέση του ατόμου που έχετε απέναντί σας. Πρέπει, δηλαδή, να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι πραγματικά αναζητά ο υπεύθυνος προσλήψεων από τους υποψηφίους και, αν αυτό είναι δυνατόν, να δώσετε απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις που μπορεί να σκέφτεται:
- Ταιριάζετε στην εταιρεία και στο ρόλο;
Ο υπεύθυνος προσλήψεων προσπαθεί να καταλάβει, μέσω της συνέντευξης, αν θα ταιριάζατε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, στην ομάδα με την οποία θα κληθείτε να δουλέψετε και στην εταιρεία, γενικότερα.
Εδώ, σημασία έχει η προσωπικότητά σας. Είναι σημαντικό να δείξετε ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε στο νέο περιβάλλον και να ασπαστείτε την κουλτούρα που επικρατεί. Επομένως, πρέπει να κάνετε την έρευνά σας όσον αφορά τον χαρακτήρα της εταιρείας αλλά και την ατμόσφαιρα που επικρατεί.
Για παράδειγμα, μια start-up εταιρεία είναι πιο πιθανό να έχει μια πιο φιλική ατμόσφαιρα από μια μεγάλη πολυεθνική, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα προβάλλει ένα πιο σοβαρό προφίλ. Μπορείτε να καταλάβετε αρκετά και από την συνέντευξη για εργασία, δηλαδή να παρατηρήσετε τι κλίμα επικρατεί στο γραφείο, πώς αλληλεπιδρούν οι υπάλληλοι μεταξύ τους αλλά και τι εικόνα παρουσιάζει ο συνομιλητής σας.
Σίγουρα, εσείς πρέπει να δείξετε τον επαγγελματισμό σας αλλά, αν καταλάβετε νωρίς την εταιρική κουλτούρα, θα μπορέσετε να δείξετε συγκεκριμένα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που θα ενισχύσουν την εικόνα σας ως κατάλληλο υποψήφιο.
- Ανταποκρίνεστε στο προφίλ που έχετε στο βιογραφικό σας;
Όταν έχετε κληθεί για συνέντευξη, αυτό σημαίνει ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων πιστεύει ότι έχετε ένα καλό προφίλ για τις θέσεις εργασίας που έχετε κάνει αίτηση. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνετε την ημέρα της συνέντευξης, είναι να υπερασπιστείτε το βιογραφικό σας, να υπογραμμίσετε τα προσόντα που πιστεύετε ότι είναι πιο σημαντικά για το ρόλο, να αναλύσετε εκτενέστερα τις αρμοδιότητες των ρόλων σας και να αναφέρετε παραδείγματα από τα επιτεύγματά σας.
Έτσι, φροντίστε να έχετε παραδείγματα από την προσωπική και επαγγελματική σας εμπειρία για να υποστηρίξετε ό,τι έχετε αναφέρει στο βιογραφικό σημείωμα σας. Αν, δηλαδή, έχετε γράψει ότι έχετε ηγετικές ικανότητες, πρέπει να φανεί ότι έχετε ηγετική φυσιογνωμία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά και να δώσετε σχετικά παραδείγματα.
- Ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας;
Ο recruiter θα προσπαθήσει ακόμα να καταλάβει αν αντιλαμβάνεστε ορθά τις απαιτήσεις του ρόλου σας καθώς και αν είστε έτοιμοι να φέρετε εις πέρας τους στόχους που θα τεθούν. Μια καλή έρευνα πάνω στις αρμοδιότητες της θέσης καθώς και μια προσεκτική ανάγνωση της περιγραφής της αγγελίας εργασίας μπορεί να σας δώσει μια εικόνα των ερωτήσεων που μπορεί να σας γίνουν.
Για παράδειγμα, αν έχετε κάνει αίτηση σε θέσεις εργασίας στον κλάδο πληροφορικής, ενδέχεται να σας γίνουν πιο τεχνικές ερωτήσεις ενώ αν η θέση είναι διοικητικής φύσης θα χρειαστεί να αποδείξετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στην εργασία υπό πίεση. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δώσετε απτά παραδείγματα από την καριέρα σας.
Τέλος, μη ξεχνάτε ότι κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική. Υπάρχουν πολλά είδη συνεντεύξεων εργασίας και πολλοί τύποι recruiters, άρα η ικανότητά σας να προσαρμοστείτε σε κάθε κατάσταση είναι κλειδί για την επιτυχία.