Σας παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο του Γιάννη Γκιμούση, Regional Manager, Staffing, Randstad Ελλάδας, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του HR Professional.

Πόσο θετικά μπορούν να επηρεάσουν οι νέες τεχνολογίες στελέχωσης τη λειτουργία και την ανάπτυξη των οργανισμών σήμερα; Οι προσλήψεις εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης δεν είναι ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τώρα πιο πολύ από ποτέ, οι εταιρείες χρειάζονται εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Αναμφισβήτητα, βιώνουμε μια τελείως νέα πραγματικότητα, εξαιρετικά διαφορετική από ότι γνωρίζαμε έως σήμερα στον κόσμο της εργασίας. Μία νέα πραγματικότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις. Όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 ελάχιστες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την επακόλουθη κρίση.

Οι τάσεις που αναδύθηκαν στον κύκλο στελέχωσης κατάφεραν να εντείνουν το ενδιαφέρον των οργανισμών για υπηρεσίες και πρακτικές που φιλοξενούνται αποκλειστικά στο ψηφιακό περιβάλλον. Η νέα, πλέον, κανονικότητα που συνεχίζει να καλλιεργείται, βλέπουμε ότι μεταμορφώνει τα παραδοσιακά μοντέλα επικοινωνίας, υποχρεώνοντας πολλούς οργανισμούς να κάνουν ψηφιακά άλματα. Αυτή τους η ανάγκη να μεταβούν στο ψηφιακό περιβάλλον ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη και τις εξίσου πολυάριθμες δυνατότητες που αυτό παρέχει.

Οι βαθιές αλλαγές που επιτάσσει αυτή η κρίση, αλλά κυρίως το μομέντουμ που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, μπορεί και χρειάζεται να ιδωθεί ως μια σημαντική ευκαιρία για τους οργανισμούς να επενδύσουν περαιτέρω στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους με την προϋπόθεση ότι διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους τόσο τους κατάλληλους συνεργάτες όσο και τα σωστά τεχνολογικά εργαλεία και υποδομές για να μπορέσουν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες και να δουν τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους.

Tech Tools στη φαρέτρα των διοικήσεων HR

Οι εταιρείες επιλέγουν τη στροφή προς καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, αποδεικνύοντας ότι η στοχευμένη προσαρμοστικότητα αλλά και τα σωστά αντανακλαστικά διαφοροποιούν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων τους οργανισμούς, που με σύνεση και επιλεκτικότητα προχωρούν μπροστά.

Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό δεδομένων, αλγορίθμων και ανθρώπινης συμμετοχής που συμβάλλουν καθοριστικά στις διαδικασίες recruiting εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για τους οργανισμούς, τροφοδοτώντας τους παράλληλα με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Τα νέα τεχνολογικά αυτά εργαλεία, όπως τα video interviews, τα virtual career days, τα ψηφιακά τεστ δεξιοτήτων και συμπεριφορών, το gamification κ.ά. χαρακτηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται σήμερα η διαδικασία επιλογής του προσωπικού.

Ενδεικτικά, τα video interviews συνδράμουν στο να σχηματίσουν μια εικόνα για τον υποψήφιο πέρα από ένα απλό βιογραφικό, οι εικονικές ημέρες καριέρας συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος υποψηφίων και προσφέρουν την ευελιξία που χρειάζεται στις πρακτικές του social distancing, τα τεστ προσωπικότητας και πολλές άλλες δεξιότητες παίρνουν ζωή με τη μορφή του gamification στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Οι λειτουργίες αυτών των εργαλείων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή και δια ζώσης επαφή με τους υποψηφίους, όμως αναμφισβήτητα διευκολύνουν την προσέγγιση των ταλέντων και καταδεικνύουν έναν σύγχρονο τρόπο αξιολόγησης για το καλύτερο ταίριασμα.

Ο ρόλος του συνεργάτη

Οι εταιρείες πέρα από τα κατάλληλα εργαλεία οφείλουν να επιλέξουν και τον κατάλληλο συνεργάτη όπου με κοινό όραμα θα δημιουργήσουν μαζί το πλάνο και την εμπειρία στελέχωσης. Στη Randstad ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους, υποστηρίζοντας τη συνεχή εξέλιξή τους. Η φιλοσοφία μας; Human forward.

 

ㅤ
ㅤ