Σας παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο του Γιάννη Γκιμούση, Regional Manager, Staffing, Randstad Hellas, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουσρίου 2022 του HR Professional.

H παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα για τις εθνικές οικονομίες και τις αγορές. Με κεντρικά στοιχεία την προσαρμογή και τον μετασχηματισμό, οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός νέου αποδοτικού μοντέλου εργασίας, που ενσωματώνει την ευελιξία και νέες στρατηγικές, ως απάντηση στη νέα κανονικότητα και στα νέα ζητούμενα.

Κεντρική στρατηγική των επιχειρήσεων σήμερα είναι αυτή της προσωρινής απασχόλησης, η οποία παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Πρόσφατη έρευνα της Randstad κατέγραψε αυξητική τάση στις λύσεις προσωρινής απασχόλησης από τις επιχειρήσεις, σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, καταδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις εξετάζουν πλέον περισσότερο έναν συνδυασμό μόνιμης και προσωρινής εργασίας. Η στρατηγική προσωρινής απασχόλησης απέκτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια διαφορετική προοπτική για πολλές επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου και εξελίχθηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο που βελτιώνει τον προγραμματισμό της εργασίας, εξοικονομώντας χρόνο, μειώνοντας τα εργοδοτικά κόστη και ενισχύοντας την παραγωγικότητα του μόνιμου προσωπικού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου φόρτου εργασίας. Το προσωπικό προσωρινής απασχόλησης διασφαλίζει την ανταπόκριση του οργανισμού στις έκτακτες απαιτήσεις, απελευθερώνοντας χώρο για να συνεχίσει να υλοποιεί με συνέπεια το επιχειρηματικό του πλάνο. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης ωφελούνται από τη γρήγορη απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενεργή παρουσία τους στην αγορά, καθώς και την προοπτική να μετατρέψουν αυτή την ευκαιρία σε μόνιμη απασχόληση.

υιοθέτηση στρατηγικών talent acquisition.

Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων αποτελεί σήμερα βασικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κινητικότητα ταλέντων και η ανταγωνιστική διεκδίκησή τους φαίνεται να υποχρεώνουν την αγορά σε έναν άτυπο «πόλεμο ταλέντων». Οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν στρατηγικές που θα εξυπηρετήσουν αρχικά την αναγνώριση και την προσέλκυσή τους και σε δεύτερο χρόνο τη διατήρησή τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα ταλέντα πλέον έχουν να διαχειριστούν περισσότερες προσφορές, η υιοθέτηση μιας στρατηγικής talent acquisition από τις επιχειρήσεις αποτελεί κεντρική συνιστώσα στην επιτυχία ενός πλάνου ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

νέες τεχνολογίες, προϋπόθεση για ένα αποδοτικό recruitment.

Σε μια περίοδο που η προσέλκυση ταλέντων είναι περισσότερο περίπλοκη, οι επιχειρήσεις χρειάζονται νέα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, στη διαδικασία του recruitment. Η νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, έχει εντείνει το ενδιαφέρον των οργανισμών για υπηρεσίες και πρακτικές που αναφέρονται αποκλειστικά στο ψηφιακό περιβάλλον και οι οποίες εντάσσονται στη συνολική στρατηγική του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Οι νέες, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις αξιοποιούν ένα συνδυασμό δεδομένων και αλγορίθμων χωρίς να εξαλείφουν ή να αποκλείουν απαραίτητα την ανθρώπινη διάσταση και συμμετοχή, συμβάλλουν καθοριστικά στις διαδικασίες του recruitment, εξοικονομούν σημαντικούς πόρους για τους οργανισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν πιο αποδοτική τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Νέα τεχνολογικά εργαλεία, όπως τα video interviews, τα virtual career days, τα ψηφιακά τεστ δεξιοτήτων και συμπεριφορών χαρακτηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο σήμερα πραγματοποιείται η διαδικασία επιλογής προσωπικού. Τα video interviews βοηθούν την επιχείρηση να δημιουργήσει μια καλύτερη εικόνα για τον υποψήφιο, οι ψηφιακές ημέρες καριέρας συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων και προσφέρουν ευελιξία, τα τεστ προσωπικότητας και άλλων δεξιοτήτων υποστηρίζουν μέσα από τις πλέον σύγχρονες μεθοδολογίες τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Οι λειτουργίες αυτών των εργαλείων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη δια ζώσης επαφή με τους υποψηφίους, όμως αναμφισβήτητα διευκολύνουν την προσέγγιση των υποψηφίων, εκσυγχρονίζουν την αξιολόγηση και την επιλογή τους. 

Οι εταιρείες, πέρα από τα κατάλληλα εργαλεία, χρειάζεται να επιλέξουν και τον κατάλληλο συνεργάτη, ώστε με ένα κοινό όραμα να δημιουργήσουν ένα πλάνο, αλλά και μία μοναδική εμπειρία στελέχωσης. Στη Randstad ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, ώστε να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Τους βοηθάμε να προχωρήσουν μπροστά με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η φιλοσοφία μας; human forward.

ㅤ
ㅤ