Η αναζητηση εργασιας εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο άρθρο συγκεντρώσαμε τέσσερα δεδομένα τα οποία θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε το στρες που νιώθετε, ενώ ψάχνετε για τη νέα σας δουλειά.
- Βρείτε πραγματικά σε ποιον τομέα θέλετε να εργαστείτε και θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Αναζητηση Εργασιας Ίσως η συγκεκριμένη φράση να σας ακούγεται πολυτέλεια. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να στοχεύσετε σε εργασίες οι οποίες πραγματικά σας ταιριάζουν και θα θέλατε να εξελιχθείτε μέσα σε αυτές. Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι στην εργασία σας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μπορείτε να προσανατολιστείτε στους τομείς που σας ενθουσιάζουν και ταιριάζουν με το επαγγελματικό προφίλ σας.
Για αρχή καταγράψτε νοερά ή και σε μια λίστα ποιες εργασίες σας ενθουσιάζουν και στη συνέχεια αναζητήστε τις νέες θέσεις ανά τομέα. Μην περιοριστείτε στο να κάνετε αίτηση για μια μόνο θέση εργασίας. Μη ξεχνάτε ότι για κάθε μια νέα θέση, τα βιογραφικά που αποστέλλονται είναι εκατοντάδες. Κάνοντας αίτηση για όσες περισσότερες θέσεις σας ταιριάζουν αυξάνετε τις πιθανότητες σας να λάβετε πρόσκληση για την πολυπόθητη συνέντευξη εργασίας.
Το να έχετε λοιπόν συγκεκριμένους στόχους και να προσεγγίζετε μεθοδικά τις εταιρείες που θαυμάζετε, θα σας κάνει να νιώσετε πιο παραγωγικοί στην αναζήτηση εργασίας και θα μειώσει το άγχος σας.
- Προετοιμαστείτε κατάλληλα και βρείτε τρόπους να αναδείξετε τα δυνατά σας σημεία
Όσο ψάχνετε για δουλειά αφιερώστε χρόνο για να προετοιμαστείτε επαρκώς. Κάντε μια διεξοδική έρευνα για τον τομέα που στοχεύετε. Για παράδειγμα, επιθυμείτε να εργαστείτε στο τομέα του marketing; Διαβάστε τα προσόντα και τις αρμοδιότητες που θα έχετε.
Επιπλέον, μελετήστε καλά τις περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ταιριάζει η εργασιακή εμπειρία που έχετε με αυτή που ζητείτε; Πώς θα μπορούσατε να επιμεληθείτε το βιογραφικό σας με τρόπο που να αναδεικνύει τους λόγους που ο recruiter θα έπρεπε να διαλέξει εσάς. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι συνοπτικό αλλά να σας αντιπροσωπεύει όσο καλύτερα γίνεται. Μια συμβουλή που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε θα είναι να αναπροσαρμόζετε το βιογραφικό σας για κάθε νέα θέση για την οποία κάνετε αίτηση, ώστε να παραλείπετε όσα περιττά στοιχεία αναγράφονται αλλά και να εξασφαλίσετε ότι έχετε καταγράψει όσα θα κάνουν την εταιρεία-στόχο σας να θέλει να σας εντάξει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
- Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος για να έχετε νεότερα
Είναι απόλυτα δικαιολογημένο το ότι επιθυμείτε να έχετε νεότερα για τη θέση για την οποία έχετε κάνει αίτηση, πολύ περισσότερο δε όταν βρίσκετε στη διαδικασία συνεντεύξεων.
Ωστόσο, ο χρόνος που μια εταιρεία καλύπτει μια νέα θέση εργασίας μπορεί να διαρκέσει από δέκα ημέρες έως και ένα μήνα, ενδεχομένως και περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες και τη στρατηγική της εκάστοτε εταιρείας.
Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και -αν κρίνετε ότι χρειάζεται- επιδιώξετε μια δεύτερη προσέγγιση για μια διακριτική ενημέρωση (follow up) σχετικά με την αίτηση σας. Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες για την κατάσταση της αίτησης σας με ένα email, με μια προσέγγιση μέσω των social media ή με μια κλήση στον recruiter με τον οποίο πραγματοποιήσατε τη συνέντευξη.
- Και σε αυτή τη περίπτωση εστιάστε στα θετικά
Σίγουρα, η βίωση μιας περιόδου αναζήτησης εργασίας μπορεί να σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Κι όμως, μπορείτε να αποκομίσετε κάτι θετικό ακόμα και από μια τέτοια εμπειρία. Οι δεξιότητες αυτογνωσίας, οι γνώσεις που θα αποκομίσετε κατά την έρευνα σας για την αγορά εργασίας και τον τομέα που σας ενδιαφέρει, το επαγγελματικό networking, ακόμα και η αίσθηση της απόρριψης μπορούν να ερμηνευτούν από εσάς με τέτοιο τρόπο που να σας κάνει πιο αποφασισμένους, πιο μεθοδικούς και περισσότερο ώριμους επαγγελματικά.
Συνοψίζοντας, είναι απόλυτα φυσιολογικό η αναζήτηση εργασίας να σας δημιουργεί στρες. Εντούτοις, με τη σωστή ενημέρωση και προετοιμασία θα μπορέσετε να μετριάσετε το άγχος σας και να αποκομίσετε όλα τα θετικά στοιχεία αυτής της εμπειρίας όπως συμβαίνει σε κάθε έκφανση της ζωής μας.