Η αναζήτηση εργασίας είναι μια σημαντική περίοδος για κάθε εργαζόμενο. Κάθε εργαζόμενος, όμως, διαμορφώνει από μόνος του το πλάνο για την συγκεκριμένη διαδικασία και αντίστοιχα αναμένει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την συνέντευξη εργασίας, από όπου θα προκύψει και μια πιθανή πρόταση για συνεργασία.
Ως σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού και βάση της καθημερινής μας επαφής με υποψηφίους κατανοούμε ότι όλοι οι υποψήφιοι δεν αντιλαμβάνονται την καριέρα τους με τον ίδιο τρόπο και αυτό φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις είτε από τα αποτελέσματα κατά την εύρεση, είτε από τις απαντήσεις σε μια συνέντευξη. Αυτό που θα θέλαμε να καταγράψουμε στην αναζήτηση εργασίας είναι το τι κάνουμε μέχρι να βρούμε δουλειά.
Αν είστε φοιτητής και έχετε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές σας, και έχετε ξεκινήσει την αναζήτηση εργασίας αυτή είναι μια καλή περίοδος που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να βελτιώσετε κάποιες δεξιότητες, όπως τα Αγγλικά και οι ξένες γλώσσες ή χρήση των υπολογιστών. Κάνοντας μια αναζήτηση στο internet μπορεί κανείς να βρει δωρεάν εργαλεία για να τεστάρετε τις δυνατότητες σας.
Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με έναν εργαζόμενο που είναι άνεργος αυτό το διάστημα, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κατάλληλα τον χρόνο που θα χρειαστεί για αναζήτηση εργασίας για να βελτιώσει κάποιες δεξιότητες, για να φρεσκάρει τις επαγγελματικές και προσωπικές επαφές, αλλά και για να εντοπίσει νέες μορφές αναζήτησης εργασίας αλλά και τρόπους για την προώθηση του βιογραφικού. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες πλέον δεν δημοσιεύουν τις αγγελίες τους για νέες θέσεις εργασίας, αλλά κινούνται βάση συστάσεων .
Επομένως σε όποια κατηγορία εργαζομένου και αν βρίσκεστε, εκμεταλλευτείτε σωστά τον χρόνο σας, έτσι ώστε αν ερωτηθείτε σε μία συνέντευξη εργασίας “τι κάνατε κατά το διάστημα της αναζήτησης εργασίας” να έχετε να παρουσιάσετε χρήσιμα στοιχεία και όχι απλά να πείτε “έψαχνα για δουλειά”.