Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να γίνει μια σύνθετη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Επιπλέον για ένα εργαζόμενο μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία αν χρειαστεί κάποια στιγμή στην καριέρα του να ασχοληθεί με την εύρεση ενός νέου εργοδότη. Όπως και να έχει κάποιο είτε γιατί για αρκετό καιρό δεν έχει χρειαστεί να αναζητήσουν νέα απασχόληση είτε γιατί πιθανόν τώρα να ξεκινάνε την καριέρα τους δεν είναι εξοικειωμένοι ή δεν γνωρίζουν τα βασικά για την εύρεση εργασίας τα οποία είναι :
Κάντε ένα πλάνο: Αν είστε σε εργασία μην μετακινηθείτε μέχρι να βρείτε το επόμενο εργοδότη. Αν πάλι δεν έχετε δουλεία σκεφτείτε ποιες είναι οι δουλείες που σας ενδιαφέρουν, ποιες είναι οι ικανότητες που έχετε και προσπαθήστε να προσεγγίσετε αυτούς τους εργοδότες.
Θέσεις εργασίας και πως θα τις βρείτε: Οι εφημερίδες, το internet, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν σταθερή αξία για όλους τους υποψηφίους. Προβάδισμα δείχνει να έχει στις μέρες μας το Internet όπου με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά μπορεί κάποιος να βρει αρκετές πληροφορίες από τις μηχανές αναζήτησης. Ένα παράδειγμα για τέτοιες λέξεις κλειδιά είναι οι ακόλουθες: θεσεις εργασιας, δουλεια, εργασία, ευρεση εργασιας, καριερα, αγγελιες εργασιας, θέσεις εργασίας, αξιολόγηση, απασχοληση, αναζητηση εργασιας, ημιαπασχοληση, απασχόληση, αγγελιεσ εργασιασ, μερικη απασχοληση, ψαχνω δουλεια.
Χρησιμοποιείστε το δίκτυο γνωριμιών σας: Το οικογενειακό, επαγγελματικό, ακαδημαικό δίκτυο ανθρώπων που σας γνωρίζει, και όχι μόνο, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για την αναζήτηση σας για εργασία.
Ευελιξία στην επιλογή: Αν δεν είναι διαθέσιμη η εργασία στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε, ίσως είναι ο καιρός να σκεφτείτε την δεύτερη σας επιλογή .
Τέλος, επειδή η αναζήτηση εργασίας δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να μην σταματάμε την προσπάθεια μας.