Κατά την αναζήτηση εργασίας, η πλειοψηφία των νέων επαγγελματιών στο ξεκίνημά τους θα ήθελαν να κάνουν το πάθος τους καριέρα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι αυτό στο οποίο είμαστε πραγματικά καλοί ή, αντίστροφα, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι ξέρουμε σε τι τομέα αποδίδουμε καλύτερα.
Αν βρίσκεστε στο ξεκίνημα της καριέρας σας, πρέπει να αναρωτηθείτε τι σας αρέσει πραγματικά αλλά και τι χρειάζεται να κατέχετε ώστε να κάνετε το όνειρό σας επαγγελματική πραγματικότητα. Σίγουρα, όταν δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα της καριέρας που θέλετε να ακολουθήσετε, ο σχεδιασμός για το μέλλον φαντάζει πολύ δύσκολη διαδικασία. Προκειμένου να βρείτε μια σωστή αρχική κατεύθυνση στην αναζήτησή σας, ακολουθούν 4 ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας αν θέλετε να βρείτε τις απαντήσεις στο ερώτημα “τι καριέρα θέλω να ακολουθήσω;”.
1. ποιες είναι οι ικανότητες που σας έχουν βοηθήσει περισσότερο;
Σκεφτείτε καταστάσεις που στάθηκαν πρόκληση για εσάς: υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που χρησιμοποιήσατε στην πλειοψηφία αυτών και σας βοήθησε να ξεπεράσετε τα εμπόδια; Αν ναι, αυτή είναι μια δεξιότητα την οποία κατέχετε πραγματικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε από εδώ κι έπειτα είναι να εντοπίσετε σε ποιες θέσεις εργασίας ή σε ποιο κλάδο είναι πιο χρήσιμη η δεξιότητα αυτή.
2. ποιο είναι το πάθος σας και γιατί;
Καθώς σχεδιάζετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας, πρέπει να σκεφτείτε τι σας ενθουσιάζει αλλά μη σταματήσετε εκεί. Για κάθε τομέα ενδιαφέροντος, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι είναι αυτό ακριβώς που σας ενθουσιάζει και φτάστε στην πηγή. Για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος του μάρκετινγκ, σκεφτείτε ποιο στοιχείο του marketing σας ελκύει περισσότερο: η διαφήμιση ή το online marketing; Σας ενθουσιάζει η δημιουργικότητα που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος, η ποικιλία των μέσων που χρησιμοποιεί ή κάτι άλλο; Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι, μπορείτε να ανακαλύψετε περαιτέρω τα ενδιαφέροντα σας σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή μέσω σχετικών εθελοντικών προγραμμάτων. Έτσι, θα είστε σε θέση να βρείτε ακριβώς ποια θέση θα σας ταίριαζε περισσότερο και για ποιο λόγο.
3. πώς μοιάζει η ιδανική δουλειά;
Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να σκεφτείτε όλες τις όψεις της δουλειάς που θέλετε να ακολουθήσετε, όχι μόνο τον τίτλο και τις αποδοχές. Για παράδειγμα, προτιμάτε ένα οργανωμένο περιβάλλον ή ένα πιο ελεύθερο και δημιουργικό χώρο εργασίας; Θα θέλατε να φοράτε επαγγελματικά ρούχα ή ένα πιο χαλαρό σύνολο κάθε μέρα στη δουλειά; Επιθυμείτε να εργάζεστε από το σπίτι, να ταξιδεύετε συχνά για επαγγελματικούς λόγους ή σας εξυπηρετεί καλύτερα μια δουλειά γραφείου; Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις επηρεάζει σημαντικά τα επαγγέλματα που θα κληθείτε να επιλέξετε καθώς και τους κλάδους ή τις εταιρείες στις οποίες θα απευθυνθείτε. Επίσης, καλό θα ήταν να αναλογιστείτε πώς μπορεί να είναι το επάγγελμά σας σε έναν χρόνο, σε πέντε ή ακόμα και σε δέκα χρόνια. Θα θέλατε να εξειδικευτείτε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του κλάδου σας ή σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με περισσότερα; Θα θέλατε να εξελιχθείτε σε υπεύθυνη θέση τμήματος; Οι πιθανές προαγωγές και οι αυξήσεις στις αποδοχές σχετίζονται με την προϋπηρεσία σας ή θα χρειαστούν περισσότερα προσόντα (πτυχία, πιστοποιήσεις κλπ); Αν και ποτέ δε θα ξέρετε σίγουρα πώς μπορεί να εξελιχθεί ο ρόλος σας στο μέλλον, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τις τάσεις που επικρατούν για να έχετε τουλάχιστον μια γενική εικόνα.
4. ταιριάζει η καριέρα που επιθυμείτε με άλλους στόχους στη ζωή σας;
Όταν εξετάσετε τις προοπτικές σας για την καριέρα που θέλετε να ακολουθήσετε, πρέπει να τις σκέφτεστε υπό το πρίσμα των άλλων στόχων σας - προσωπικές σχέσεις, ενδιαφέροντα, οικογενειακές δεσμεύσεις κ.α. Για παράδειγμα, αν στοχεύετε σε θέση που απαιτεί πολλές μετακινήσεις και, παράλληλα, θέλετε να κάνετε οικογένεια, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι θα είναι δύσκολο να συνδυάσετε και τα δύο. Το ίδιο ισχύει αν θέλετε να ακολουθήσετε μια καριέρα που δεν έχει σταθερά ωράρια ενώ δίνετε ιδιαίτερο βάρος στον ελεύθερό σας χρόνο. Όταν είστε σε θέση να δώσετε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, είναι ώρα να βάλετε σε εφαρμογή τα συμπεράσματά σας. Πριν ξεκινήσετε, είναι χρήσιμο να κάνετε μια έρευνα ως προς το τι προσόντα και πιστοποιήσεις χρειάζεστε ή να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους του χώρου, μέσω εκδηλώσεων για αναζήτηση απασχόλησης (Job Fairs κλπ), ώστε να πάρετε συμβουλές. Μπορεί να μην αποκτήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα της καριέρας σας εξαρχής αλλά έστω το να έχετε μια ιδέα θα σας βοηθήσει κατά το ξεκίνημα.