Αν είσαι φοιτητής/τρια ή μόλις έχεις αποφοιτήσει, πιθανόν αναζητάς το πρώτο σου επαγγελματικό βήμα. Είτε σκέφτεσαι να εργαστείς εποχικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε στοχεύεις σε μια μόνιμη θέση (μερικής ή πλήρους απασχόλησης) μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου, η διαδικασία αναζήτησης εργασίας μπορεί να φαίνεται απαιτητική. Ειδικά αν δεν έχεις προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, είναι λογικό να αναρωτιέσαι από πού να ξεκινήσεις.
ακολουθούν έξι συμβουλές για να ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας:
1. δημιούργησε το κατάλληλο βιογραφικό
Η αποστολή του βιογραφικού σου στον/στην μελλοντικό/ή εργοδότη/τρια αποτελεί την πρώτη σου επαφή μαζί του/της, γι' αυτό είναι σημαντικό να αναδεικνύει τις δεξιότητές σου. Η δημιουργία ενός βιογραφικού χωρίς προϋπηρεσία μπορεί να αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία, όμως ακόμη και χωρίς εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία, υπάρχουν στοιχεία που μπορείς να αναδείξεις, όπως οι σπουδές και οι βασικές δεξιότητές σου. Για παράδειγμα, είσαι εξωστρεφής και καλός/ή στην επικοινωνία; Είσαι το πιο οργανωτικό άτομο στην παρέα σου; Γνωρίζεις το Photoshop σε ικανοποιητικό βαθμό; Φρόντισε να αναδείξεις αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου! Αν χρειάζεσαι βοήθεια για το πώς να ξεκινήσεις, μπορείς να διαβάσεις τις συμβουλές μας για να δημιουργήσεις το κατάλληλο βιογραφικό το οποίο θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις.
2. εκμεταλλεύσου την ‘κρυφή’ αγορά εργασίας
Είναι γεγονός ότι πολλές από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας δεν δημοσιεύονται στα αρχικά στάδια καθώς είναι πολύ πιθανό να καλυφθούν εσωτερικά, είτε μέσω συστάσεων. Συχνά, οι εργοδότες/τριες επιλέγουν να μη δημοσιεύσουν συγκεκριμένες θέσεις, ειδικά αν είναι εξειδικευμένες, προκειμένου να αποφύγουν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για την θέση.
Για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να ανακαλύψεις περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας, μπορείς να ρωτήσεις άτομα από τον κύκλο σου, αν γνωρίζουν για ευκαιρίες απασχόλησης στον εργασιακό τους χώρο. Επίσης, θα μπορούσες να συνεργαστείς με ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, όπως η Randstad, το οποίο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας.
3. σκέψου την πρακτική άσκηση (internships)
Κατά τη διάρκεια των διακοπών από τη σχολή σου, οι θέσεις μερικής απασχόλησης ή εποχικές αποτελούν μια καλή επιλογή για να κερδίσεις χρήματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν σπουδάζεις ήδη και ψάχνεις τρόπους να επεκτείνεις τις γνώσεις σου, η εύρεση μιας πρακτικής άσκησης, η οποία θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία στον τομέα που σε ενδιαφέρει αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν ευκαιρίες τόσο με αμοιβή όσο και χωρίς, και για αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να παρακολουθείς τις θέσεις που ταιριάζουν τόσο στα ενδιαφέροντα, όσο και τις ανάγκες σου. Να θυμάσαι ότι το να εργάζεσαι, είτε εποχιακά είτε με πρακτική άσκηση, παράλληλα με τις σπουδές σου μπορεί να ακούγεται απαιτητικό, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων σου.
τι είναι το talent academy πρόγραμμα;
Το πρώτο σου επαγγελματικό βήμα μπορεί να ξεκινήσει δίπλα μας.
μάθε περισσότερα4. δημιούργησε μια επαγγελματική διαδικτυακή παρουσία
Στην σύγχρονη εποχή, σχεδόν όλοι/ες έχουμε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιθανό οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων να επισκεφτούν τα προφίλ σου και να αξιολογήσουν τον χαρακτήρα σου και τις επαγγελματικές σου δυνατότητες, βασισμένοι/ες στη δραστηριότητά σου στα social media.
Πριν υποβάλεις αίτηση για την πρώτη σου εργασία, κάνε έναν γρήγορο έλεγχο στους λογαριασμούς σου και διαγράψε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά σου. Στη συνέχεια, δημιούργησε ένα επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn που να αναδεικνύει τις δεξιότητές σου, την εκπαίδευσή σου και την εμπειρία σου. Δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία; Ανέδειξε τη εθελοντική εργασία και τους ρόλους που ανέλαβες ως φοιτητής/τρια.
5. εστίασε σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας
Το διαδίκτυο προσφέρει πλήθος ευκαιριών εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να σκεφτείς να δημιουργήσεις ένα γενικό βιογραφικό και να το στείλεις σε όσες περισσότερες θέσεις μπορείς, περιμένοντας απλώς να δεις ποιος θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί την καλύτερη στρατηγική. Οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους/ες που ξεχωρίζουν για το πάθος τους και τη μοναδικότητά τους. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να προσαρμόσεις την αίτησή σου στις θέσεις που σε ενδιαφέρουν πραγματικά και δημιουργήσεις μία εξατομικευμένη συνοδευτική επιστολή για κάθε μία από αυτές.
6. μην περιορίζεσαι στα αστικά κέντρα
Αν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, ίσως είναι δύσκολο να φανταστείς ότι υπάρχουν ευκαιρίες και εκτός του αστικού κέντρου. Πολλοί υποψήφιοι/ες παραβλέπουν θέσεις εκτός της πόλης, όμως και οι μικρές πόλεις και τα προάστια χρειάζονται εργαζόμενους/ες. Στην πραγματικότητα, ο ανταγωνισμός για θέσεις σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως πολύ μικρότερος σε σχέση με τα κέντρα των μεγαλουπόλεων. Αν αναρωτιέσαι πώς να βρεις την πρώτη σου εργασία σε μια διαφορετική περιοχή, η Randstad μπορεί να σε βοηθήσει.
βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.
Δημιούργησε τον myrandstad λογαριασμό σου και κάνε αίτηση στη θέση εργασίας που επιθυμείς!
ξεκίνα την αναζήτηση