ποια είναι η εργασία ενός chef;
Ως chef, η κύρια αρμοδιότητά σου είναι να επιβλέπεις την προετοιμασία των φαγητών. Αξιοποιείς τις μαγειρικές σου ικανότητες για να διαχειρίζεσαι μια κουζίνα και να διασφαλίζεις ότι οι πελάτες του εστιατορίου λαμβάνουν την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία και άριστη εξυπηρέτηση. Σε αντίθεση με άλλους/ες εργαζόμενους/ες στην κουζίνα, έχεις άμεση εμπλοκή με την παρασκευή φαγητού και τη διαχείριση της κουζίνας. Οι αρμοδιότητές σου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό μενού, την έρευνα για νέα πιάτα για το εστιατόριο, τη μελέτη των συνταγών, όπως και τον πειραματισμό με διαφορετικά συστατικά για να προσφέρεις μια μοναδική γευστική εμπειρία στους επισκέπτες.
Χρειάζεσαι πολύ καλές μαγειρικές ικανότητες και εξειδίκευση στην προετοιμασία φαγητού για να συντονίσεις τις εργασίες στην κουζίνα. Δεδομένου ότι είσαι υπεύθυνος/η για τη γεύση και την παρουσίαση των πιάτων, η δημιουργικότητα είναι ένα από τα στοιχεία που σου είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίζεις ότι τα πιάτα είναι νόστιμα και παράλληλα οπτικά ελκυστικά. Εκτός από την προετοιμασία του φαγητού, τη διαχείριση του προσωπικού της κουζίνας και την οργάνωσή της με τα κατάλληλα σκεύη μαγειρικής, εκτελείς επίσης διάφορα διοικητικά καθήκοντα, όπως είναι η παραγγελία υλικών και πρώτων υλών, η διαχείριση του αποθέματος τροφίμων και η επαφή με τους προμηθευτές για παραγγελίες. Τέλος, συνεργάζεσαι στενά με τον/ υπεύθυνο/η του εστιατορίου για να ορίσεις τις τιμές των υλικών και να προσδιορίσεις το κόστος των πιάτων.
Τα καθήκοντά σου διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι. Όταν είσαι chef σε ένα μεγάλο, πολυτελές εστιατόριο, μπορεί να αναλάβεις μια διαχειριστική θέση και να μαγειρεύεις μόνο όταν επινοείς νέα πιάτα για το μενού. Σε μικρότερες επιχειρήσεις, τα καθήκοντά σου μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον τη διαχείριση του αποθέματος τροφίμων, το μαγείρεμα, όπως και την καθαριότητα και την καλή οργάνωση της κουζίνας. Ακόμη, είναι απαραίτητο να έχεις γνώση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων. Ως εκ τούτου, αναμένεται να συμμορφώνεσαι με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αρχής ασφάλειας τροφίμων (EFSA). Η συμμόρφωση με τους διατροφικούς κανονισμούς, τους κανόνες υγιεινής και τα πρότυπα ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας για τον συγκεκριμένο ρόλο.
Τέλος, ως chef, έχεις την επιλογή να εργαστείς σε οποιοδήποτε κατάστημα προετοιμάζει φαγητό, από snack bars έως ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κρουαζιερόπλοια και εταιρείες catering.
Θα σου ταίριαζε η εργασία του/της chef, λαμβάνοντας υπόψη τις μαγειρικές σου ικανότητες; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες δεξιότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στον ρόλο του/της chef.
θέσεις chefο μέσος μισθός ενός chef
Οι αποδοχές ενός/μίας chef καθορίζονται από διάφορους παράγοντες όπως είναι ο τομέας στον οποίο εξειδικεύεται και οι δεξιότητές του/της. Ο μέσος μισθός ενός/μίας chef είναι περίπου 70.000€ ετησίως. Εκτός από τον μισθό, όμως, μπορεί να έχεις και επιπλέον απολαβές. Ορισμένες επιχειρήσεις παρέχουν και μπόνους.
Ως chef, οι απολαβές σου καθορίζονται επίσης από την εμπειρία σου. Σε μία entry level θέση, εργάζεσαι υπό την επίβλεψη των executive chefs, επομένως είναι πιθανό οι αποδοχές σου να ξεκινούν περίπου από τα 55.000€ μισθό τον χρόνο. Τέλος, οι chefs που έχουν περισσότερα προσόντα και εμπειρία, μπορεί να λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 100.000€ ετησίως.
ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός chef;
Οι απολαβές σου εξαρτώνται από το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι. Για παράδειγμα σε ένα μεγάλο, πολυτελές ξενοδοχείο, έχεις επιπρόσθετα καθήκοντα, όπως τη δημιουργία μενού, τον έλεγχο και διαχείριση του αποθέματος τροφίμων. Αντίθετα, σε ένα μικρότερο εστιατόριο και κουζίνα, τα καθήκοντά σου περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, τη διαχείριση προμηθειών και την κατάλληλη αποθήκευσή τους, όπως και την καθαριότητα της κουζίνας.
Ακόμη, η πολυπλοκότητα των καθηκόντων σου είναι ένας παράγοντας που σου προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσεις υψηλότερες απολαβές, καθώς χρειάζονται υψηλά επίπεδα δεξιοτήτων και γνώσεων για τα πιο πολύπλοκα projects. Ως executive chef, αμείβεσαι με υψηλότερο μισθό συγκριτικά με τους νεότερους σεφ που αναλαμβάνουν βασικά καθήκοντα.
κατηγορίες chef
Ορισμένες από τις κατηγορίες που αφορούν στο επάγγελμα του/της chef περιλαμβάνουν:
-
executive chefs
Ως executive chef διαχειρίζεσαι όλες τις δραστηριότητες της κουζίνας. Παρόλο που δεν μαγειρεύεις τα πιάτα, τα δοκιμάζεις πριν σερβιριστούν στους/ις πελάτες/ισσες. Ελέγχεις επίσης την παρουσίαση των πιάτων ώστε να είναι ελκυστικά και δημιουργείς νέα μενού.
-
butcher chefs
Ως butcher chef, προετοιμάζεις το κρέας ώστε να παραδοθεί έτοιμο στα επόμενα στάδια για τη δημιουργία των πιάτων. Προετοιμάζεις διάφορα είδη κρέατος, γνωρίζεις τον τρόπο κοπής κάθε είδους και διασφαλίζεις ότι οι chefs έχουν το κρέας στην κατάσταση που πρέπει για τις παραγγελίες των πελατών.
-
pastry chefs
Ως pastry chef, ασχολείσαι με τις παρασκευές των αρτοσκευασμάτων και των γλυκών. Φτιάχνεις τη ζύμη για γλυκά και αρτοσκευάσματα φούρνου και φροντίζεις ώστε να παραδίδονται στους πελάτες στην ώρα τους.
-
commis chefs
Ως commis chef, είσαι σε μία junior θέση και έχεις βοηθητικό ρόλο στην προετοιμασία των γευμάτων, δουλεύοντας κάτω από τον chef de partie. Η εργασία σου περιλαμβάνει τη μαθητεία δίπλα στους/στις chefs, από τους/τις οποίους/οποίες αποκτάς πολύτιμες γνώσεις. Παράλληλα, προσφέρεις βοήθεια σε διάφορες εργασίες στην κουζίνα. Αναλαμβάνεις επίσης την προετοιμασία των υλικών και την καθαριότητα των χώρων εργασίας.
εργαζόμενος ως chef
Η εργασία του/της chef είναι μία συναρπαστική καριέρα με γρήγορους και έντονους ρυθμούς, η οποία παράλληλα περιλαμβάνει πολλές αρμοδιότητες. Εάν ενδιαφέρεσαι για τον ρόλο, συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, τα καθημερινά καθήκοντα όπως και το ωράριο εργασίας που έχουν οι chefs.
-
ποια είναι τα καθήκοντα ενός chef;
Ορισμένα από τα καθημερινά καθήκοντα του/της chef περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία μενού: κάνεις έρευνα για νέα πιάτα στον τομέα της φιλοξενίας, για τις τελευταίες τάσεις στη ζαχαροπλαστική, στα επιδόρπια και σε ό,τι άλλο αφορά τα μενού, χρησιμοποιώντας και νέα συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση της γεύσης των πιάτων. Δημιουργείς μενού για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, συμπεριλαμβανομένων των μενού των ποτών. Αναπτύσσεις επίσης συνταγές για διάφορα είδη τροφίμων για να διασφαλίσεις ότι η κουζίνα επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Προετοιμασία και μαγείρεμα πιάτων: οι μαγειρικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την προετοιμασία και το μαγείρεμα διαφόρων πιάτων, από τα ορεκτικά μέχρι τα επιδόρπια. Η δουλειά σου είναι να διασφαλίζεις ότι οι γεύσεις και η παρουσίαση των πιάτων πληρούν άψογες προδιαγραφές. Όλα τα πιάτα που φεύγουν από την κουζίνα σου οφείλουν να δημιουργούν ένα ελκυστικό γαστρονομικό αποτέλεσμα, τόσο γευστικά όσο και οπτικά. Ως εκ τούτου, παρακολουθείς την παρουσίαση και τη διακόσμηση όλων των πιάτων του εστιατορίου.
- Συντονισμός των εργασιών στην κουζίνα: είσαι υπεύθυνος/η για όλες τις εργασίες που σχετίζονται με το μαγείρεμα. Αναλαμβάνεις αρμοδιότητες όπως ο συντονισμός του προσωπικού της κουζίνας και διασφαλίζεις ότι όλα τα είδη τροφίμων παρασκευάζονται σύμφωνα με τις επιθυμητές προδιαγραφές ασφάλειας τροφίμων. Σχεδιάζεις επίσης τα ωράρια εργασίας για τους/τις μάγειρες/ισσες και το προσωπικό καθαρισμού.
- Εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων: μία ακόμη αρμοδιότητά σου αφορά σε μία σειρά διοικητικών καθηκόντων, όπως η παραγγελία συστατικών, η διαχείριση αποθεμάτων τροφίμων και η αναζήτηση προμηθευτών. Είσαι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια των τροφίμων και διασφαλίζεις ότι το προσωπικό της κουζίνας τηρεί τα πρότυπα υγιεινής. Ορίζεις επίσης το κόστος κάθε πιάτου και καθορίζεις τις τιμές του μενού.
-
το περιβάλλον εργασίας ενός chef
Ως chef εργάζεσαι σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς που προσφέρουν φαγητό. Έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, σνακ μπαρ, κυλικεία και κρουαζιερόπλοια. Μπορεί επίσης να απασχοληθείς σε εταιρεία catering και εταιρείες διοργάνωσης δεξιώσεων. Επομένως, το περιβάλλον εργασίας σου εξαρτάται από τον εργοδότη σου.
Εργάζεσαι σε εσωτερικούς χώρους, σε περιβάλλον κουζίνας που χαρακτηρίζεται από γρήγορους και έντονους ρυθμούς. Μπορεί να εργαστείς σε χώρους εστιατορίων, καφέ, ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων. Ο ρόλος ενός/μιας chef περιλαμβάνει ελάχιστα ταξίδια εκτός εάν εργάζεσαι σε food truck ή σε υπηρεσίες catering και υπηρεσίες εκδηλώσεων.
Ακόμη, αναμένεται να φοράς τη στολή του/της chef στη δουλειά, συμπεριλαμβανομένου ενός λευκού toque blanche (το ψηλό, κυλινδρικό καπέλο), και να έχεις βασική εξειδίκευση στην πυροπροστασία.
-
ποιοι είναι οι συνάδελφοί σου;
Ανάλογα με την επιχείρηση στην οποία εργάζεσαι, είναι πιθανό να συνεργαστείς με επαγγελματίες όπως είναι οι μάγειροι α, β, γ και οι baristas. Ακόμη, μπορεί να συνεργαστείς με café managers, receptionists και event coordinators. Άλλοι επαγγελματίες με τους οποίους μπορεί να συνεργαστείς είναι οι ταμίες και οι λογιστές.
-
το ωράριο εργασίας ενός chef
Ως chef μπορεί να εργάζεσαι έως και 40 ώρες την εβδομάδα. Μερικές φορές, εργάζεσαι σε κυλιόμενες βάρδιες, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα εργασίας ή σε κρουαζιερόπλοια. Όταν εργάζεσαι σε ζαχαροπλαστείο ή σε food truck, πιθανότατα εργάζεσαι κανονικά ωράρια εργασίας με μία περιστασιακή βραδινή βάρδια. Οι περισσότεροι/ες chef εργάζονται με πλήρη απασχόληση, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες μερικής απασχόλησης. Επιπλέον, μπορείς να αναζητήσεις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας για να εργαστείς για παράδειγμα σε catering εκδηλώσεων.
-
οι ευκαιρίες ανέλιξης ως chef
Η καριέρα σου στην κουζίνα ξεκινά με τη θέση μαθητευόμενου/ης, commis chef ή chef de partie. Μετά από εργασία και μαθητεία υπό την επίβλεψη σεφ, προχωράς στο ρόλο του station chef. Στη συνέχεια, μπορείς να γίνεις sous chef και αργότερα head chef. Όταν αποκτήσεις μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κουζίνας, μπορείς να γίνεις executive chef σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Άλλες επιλογές σταδιοδρομίας, περιλαμβάνουν τη θέση kitchen manager ή restaurant manager. Μετά από εμπειρία ως chef σε εστιατόρια, μπορείς να ανοίξεις το δικό σου εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο.
-
τα πλεονεκτήματα της εύρεσης εργασίας ως chef μέσω της randstad
Η Randstad προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα:
- ένα άτομο επικοινωνίας πάντα διαθέσιμο στο οποίο μπορείς να απευθυνθείς και να ζητήσεις βοήθεια.
- ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας στην περιοχή σου.
τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός chef
Για να εργαστείς ως chef στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να έχεις τα ακόλουθα προσόντα και πιστοποιήσεις:
- Εκπαίδευση: για να γίνεις chef χρειάζεται να εξασκήσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες και να έχεις γνώσεις που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων όπως και στη διαχείριση της κουζίνας. Η απόκτηση ενός πτυχίου ή διπλώματος στη μαγειρική τέχνη ή τη διοίκηση επιχειρήσεων είναι ένα σημαντικό ακαδημαϊκό προσόν. Τέλος, μπορείς να αναζητήσεις και άλλα προγράμματα κατάρτισης για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην προετοιμασία φαγητού.
- Εργασιακή εμπειρία: η εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία είναι απαραίτητη για να πετύχεις ως chef. Μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία από entry level θέσεις και να αναπτύξεις τις μαγειρικές σου δεξιότητες. Ακόμη, μία σημαντική προϋπόθεση για να εργαστείς ως chef στην Ελλάδα είναι να έχεις βαθιά γνώση των τελευταίων τάσεων στη βιομηχανία τροφίμων.
οι ικανότητες και δεξιότητες του chef
Κάποιες από τις ικανότητες και τις δεξιότητες ενός/μιας chef περιλαμβάνουν:
- Οργανωτικές δεξιότητες: ως chef, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που είναι απαραίτητο να έχεις, είναι οι δεξιότητες καλής οργάνωσης. Σχεδιάζεις τη ροή εργασιών στην κουζίνα και διασφαλίζεις ότι το φαγητό παρασκευάζεται έγκαιρα. Η έλλειψη οργάνωσης μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση των παραγγελιών και στην παράδοση λανθασμένων πιάτων στους πελάτες.
- Δεξιότητες multitasking: ετοιμάζεις μια ποικιλία εδεσμάτων που περιλαμβάνονται στο μενού και εκτελείς παράλληλα άλλες εργασίες. Η ικανότητα να κάνεις πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα (multitasking) σε βοηθά να συντονίζεις τα διάφορα στάδια της προετοιμασίας των τροφίμων και των πιάτων.
- Δημιουργικότητα: βασίζεσαι στη δημιουργικότητά σου για να αναπτύξεις ένα μοναδικό μενού και να δημιουργήσεις εντυπωσιακά πιάτα. Για να βελτιώσεις τη γαστρονομική εμπειρία για τους πελάτες, έχεις ακόμη στις ευθύνες σου τη διακόσμηση, τη διάταξη των καθισμάτων και τα σερβίτσια.
- Δεξιότητες λήψης αποφάσεων: ως chef, καθορίζεις το μενού του εστιατορίου ή του ξενοδοχείου. Επομένως, αξιολογείς τις τάσεις του κλάδου όπως και τα καλύτερα πιάτα για το εστιατόριο/ξενοδοχείο/επιχείρηση. Καθορίζεις τα στοιχεία που θα αφαιρεθούν από το μενού και προτείνεις βελτιώσεις διακόσμησης και γαρνιρίσματος ώστε να παραμείνεις στις γαστρονομικές τάσεις.
- Δεξιότητες επικοινωνίας: ως chef, βασίζεσαι στις διαπροσωπικές σου δεξιότητες για να χτίζεις καλές σχέσεις με το προσωπικό κουζίνας και ξενοδοχείου. Οι διαπροσωπικές σου δεξιότητες σε βοηθούν να αλληλεπιδράς αποτελεσματικά με συναδέλφους, πελάτες και διοίκηση.
FAQs
Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της chef.
-
ποια είναι τα τυπικά καθήκοντα ενός chef;
Ως chef, σχεδιάζεις μενού, προετοιμάζεις φαγητό και αναλαμβάνεις τις παραγγελίες προμηθειών. Εποπτεύεις τις καθημερινές εργασίες προετοιμασίας φαγητού, από τον καθαρισμό έως το μαγείρεμα. Επίσης, κατευθύνεις και διαχειρίζεσαι το προσωπικό της κουζίνας και αντιμετωπίζεις θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
-
είναι η εργασία του chef μία εργασία με άγχος;
Η εργασία του/της chef μπορεί να είναι μία αγχωτική εργασία, καθώς υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν στρες. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που περιλαμβάνει πολλές ώρες εργασίας και γρήγορους, έντονους ρυθμούς ειδικά αν εργάζεσαι σε κουζίνες πολυσύχναστων εστιατορίων και η ποσότητα, όπως και οι απαιτήσεις ποιότητας των πιάτων, είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, με καλές τεχνικές οργάνωσης, είναι εφικτό να μειώσεις τα επίπεδα στρες.
-
είναι η εργασία του chef μία καριέρα με προοπτική;
Αν σου αρέσει το μαγείρεμα και η δημιουργία μαγειρικών αριστουργημάτων, η εργασία ως chef είναι μία πραγματικά συναρπαστική καριέρα. Ο συγκεκριμένος ρόλος ενισχύει τις μαγειρικές σου ικανότητες, ενώ παράλληλα εξασκείς τις ηγετικές σου ικανότητες καθώς αναλαμβάνεις τη διαχείριση του προσωπικού της κουζίνας. Ακόμη, είναι μία καριέρα με ικανοποιητικές αποδοχές και προοπτική για παραπάνω μισθολογικές αυξήσεις.
-
ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον chef και στον μάγειρα;
Οι chefs είναι επαγγελματίες της γαστρονομίας με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που είναι υπεύθυνοι/ες για τη δημιουργία και την εκτέλεση μενού, τη διαχείριση του προσωπικού της κουζίνας και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, οι μάγειρες/ισσες εξειδικεύονται στην προετοιμασία φαγητού και ακολουθούν καθιερωμένες συνταγές και διαδικασίες για την προετοιμασία γευμάτων.
-
είναι οι chefs σε ορθοστασία όλη μέρα;
Ως chef εργάζεσαι σε περιβάλλον κουζίνας ή εστιατορίου. Ο γρήγορος ρυθμός της δουλειάς σου σε προετοιμάζει να είσαι συνεχώς σε κίνηση στην κουζίνα, για να προετοιμάζεις φαγητό, να ελέγχεις παραγγελίες, να επικοινωνείς με το προσωπικό σου ή με τους/ις πελάτες/ισσες.
-
πώς βρίσκω εργασία ως chef;
Τα βήματα για την αναζήτηση εργασίας ως chef είναι απλά. Ξεκίνα την αναζήτηση στις θέσεις εργασίας μας. Βρήκες αυτό που σου ταιριάζει; Τότε συμπλήρωσε την αίτησή σου χρησιμοποιώντας την επιλογή ‘κάνε την αίτησή σου’ στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή; Τότε συνδέσου ή δημιούργησε ένα λογαριασμό για να ανεβάσεις το βιογραφικό σου ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου ένας/μια υπεύθυνος/η προσλήψεων εάν προκύψει ανάλογη θέση εργασίας.