αλλαγή εργασίας: ποιοι οι φόβοι και πώς να τους ξεπεράσεις;

Έπεσε ξαφνικά το βλέμμα σου, ενώ "σκρόλαρες" στον υπολογιστή σου, σε μια αγγελία θέσης εργασίας που πραγματικά πυροδότησε το ενδιαφέρον σου; Την ίδια στιγμή αναρωτιέσαι “καλύπτω τις απαιτήσεις της θέσης;” Όμως, όσο περισσότερο διαβάζεις την περιγραφή της θέσης εργασίας, τόσο περισσότερο ενθουσιάζεσαι με αυτή και ξεκινάς να ανανεώνεις το βιογραφικό σου σημείωμα και πριν πατήσεις την επιλογή, “κάντε την αίτησή σας τωρα”, κάτι σε σταματάει. Τι ήταν αυτό;

Πολλοί άνθρωποι μένουν στην ίδια θέση από φόβο ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν μια άλλη εργασία που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους. Προτιμάς να αφήσεις  και εσύ το φόβο σου να εμποδίσει την εξέλιξη της καριέρας σου; Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις την αναζήτηση μιας νέας εργασίας, ίσως είναι καιρός να ξεπεράσεις τους φόβους σου. 

Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στην εργασία, αν αναλογιστούμε ότι δουλεύουμε τις 8 ώρες από τις 24. Αυτός είναι πολύς χρόνος για να αφήσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται ανικανοποίητος και συμβιβασμένος.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις πέντε πιθανούς φόβους, που δυσκολεύουν κάποιους υποψήφιους να αλλάξουν θέση εργασίας αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.

δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα

Θέλεις να βρεις μια νέα δουλειά, αλλά δεν έχεις ιδέα με τι θέλεις να ασχοληθείς; Το μόνο που ξέρεις είναι ότι δεν σε γεμίζει η τωρινή σου εργασία και θέλεις να φύγεις, μεταπηδώντας σε άλλο  επαγγελματικό κλάδο. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τη θέση εργασίας που σε ευχαριστεί, χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να το ψάξεις. Θα μπορούσες να κάνεις μια έρευνα για διαφορετικές θέσεις εργασίας, παίρνοντας πληροφορίες από φίλους ή γνωστούς σου για τη δουλειά που κάνουν, ρωτώντας τους τι τους αρέσει ή τι δεν τους αρέσει και τι τους ενθουσιάζει σε αυτή. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καταλάβεις τι σε ενδιαφέρει πραγματικά να κάνεις στη ζωή σου και ποιάς μορφής εργασία θα σε ευχαριστούσε. Σε κάθε περίπτωση, οι ευκαιρίες που προκύπτουν για μια νέα εργασία σηματοδοτούν παράλληλα ευκαιρίες για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, διεύρυνση κοινωνικων επαφών και δυνατότητες να αποκτήσεις εμπειρίες μέσω των συνεντεύξεων και να καταλάβεις πόσο “πουλάει” το βιογραφικό σου σημείωμα.

φόβος για το άγνωστο

Πιθανότατα, ένα ξεκίνημα σε μια νέα θέση εργασίας να φαντάζει σαν κάτι τρομακτικό και αγχωτικό . Θα χρειαστεί να προσαρμοστείς σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, να δημιουργήσεις νέες επαφές και να μάθεις κάποιες νέες δεξιότητες και το κυριότερο; Σκέφτεσαι ότι, δεν ξέρεις αν θα σε ικανοποιήσει η νέα σου θέση και αν θα σε κάνει χαρούμενο. Τι γίνεται αν αποδειχθεί ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη σου εργασία; Αν δεν σου αρέσει; Αν δεν ταιριάζεις στο νέο εργασιακό περιβάλλον και δεν έχεις καλή επικοινωνία με τους νέους σου συναδέλφους; Κάθε αρχή και δύσκολη λένε κι αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις της ζωής μας. Θα μπορούσες να την παρομοιάσεις με την πρώτη μέρα στο σχολείο όπου δεν γνωρίζουμε κανέναν, πού είναι το οτιδήποτε ή πώς θα είναι οι καθηγητές μας. Σε κάθε περίπτωση μπαίνεις σε μια νέα κατάσταση όπου συνήθως δεν είσαι σίγουρος τι να περιμένεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την εταιρεία, μέσω της ιστοσελίδας της ή των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πιθανόν διαθέτει. Επίσης, θα μπορούσες ακόμα και να ψάξεις τους νέους σου συναδέλφους στο Linkedin, να τους στείλεις αίτημα και να τους κάνεις ερωτήσεις, στην περίπτωση που χρειάζεσαι κάποια διευκρίνιση. 

φόβος για οικονομικές επιπτώσεις

Τι γίνεται αν δεν έχεις τα οικονομικά οφέλη που έχεις στην τωρινή σου εργασία; Τι γίνεται αν προκύψει μείωση των αποδοχών σου; Τι θα συμβεί αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρεθεί μια νέα θέση εργασίας και έτσι συρρικνωθούν οι οικονομικοί σου πόροι; Ψάξε τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν για να μάθεις τι παροχές προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και τι θεωρείς απαραίτητο να ζητήσεις από τη νέα σου δουλειά. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να συμβεί είναι να δεχτείς μια δουλειά, γνωρίζοντας ότι δεν θα καλύψει τις ανάγκες σου και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της μικρής αναζήτησης που έκανες και δεν ασχολήθηκες αρκετά ώστε να βρεις τη θέση εργασίας που θα σε ευχαριστούσε και θα σε ικανοποιούσε οικονομικά. Θα σε βοηθούσε επομένως να κάνεις μια έρευνα σχετικά με τους μισθούς ανά κλάδο/επάγγελμα, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις. Θα μπορούσες, επίσης, να διαβάσεις την έρευνα της randstad για τους μισθούς 2019.

φόβος για τον ανταγωνισμό

Ένας κοινός φόβος είναι να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να νικήσεις τον ανταγωνισμό, ειδικά όταν κάνεις αίτηση μέσω πλατφορμών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να δεις πόσοι άλλοι έχουν υποβάλει αίτηση.

Για κάποιο λόγο υποθέτεις ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι πληρούν περισσότερο τις προϋποθέσεις και δεν θα έχεις καμια ελπίδα. Λοιπόν, αν πρόκειται να σκέφτεσαι το χειρότερο, γιατί να μην σκεφτείς πιο θετικά; Ίσως οι εκατοντάδες αιτήσεις που ελήφθησαν ήταν απλώς μια μεγάλη ποσότητα που δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα και η δική σου αίτηση να είναι ένα από τα λίγα αξιόλογα βιογραφικά σημειώματα που έλαβαν γι’ αυτή τη θέση εργασίας. Εάν αισθάνεσαι διστακτικός να κάνεις την αίτησή σου,  σκέψου όλα όσα έχεις πετύχει ως τώρα στην καριέρα σου. Γράψε όλα όσα έχεις να προσφέρεις στην εταιρεία, τα οποία θα σε έκαναν τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση που στοχεύσεις. Επιπλέον, θα μπορούσες να συμπεριλάβεις κάποιες λέξεις- κλειδιά στο βιογραφικό σου σημείωμα, τα οποία αναφέρονται στην αγγελία της θέσης εργασίας και οι οποίες περιγράφουν το προφίλ του ατόμου που αναζητά η εταιρεια. Ενδεχομένως η χρήση λέξεων-κλειδιών  να κάνει την αίτησή σου να ξεχωρίσει κατά την αξιολόγηση του βιογραφικού σου σημειώματος από τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού και να σε καλέσει για μια συνέντευξη δια ζώσης.  
 

δεν είναι η κατάλληλη στιγμή

Ποτέ δεν θα είναι. Πάντα βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε αυτό που μας τρομάζει. Αν νομίζεις ότι εκείνη τη χρονική στιγμή που σου δίνεται μια ευκαιρία για αλλαγή εργασίας, δεν είναι η κατάλληλη, επειδή πρόκειται να πάρεις προαγωγή ή κάποια αύξηση από την ήδη υπάρχουσα εργασία σου, τότε είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον εν δυνάμει εργοδότη κατά τα μεταγενέστερα στάδια της συνέντευξης.

Ή μήπως αισθάνεσαι ότι η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι τώρα σε χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και η αποχώρησή σου θα ήταν δείγμα προδοσίας προς τους υπεύθυνους σου; Ίσως, πράγματι, να διαχειρίζεσαι ένα project που σου έχει ανατεθεί από τον υπεύθυνο σου και σε χρειάζεται ώστε να το ολοκληρώσεις και πιθανότατα η ομάδα με την οποία συνεργάζεται υστερεί σε δυνατότητες . Είναι απόλυτα φυσικό να αισθάνεσαι ότι δεν είναι σωστό να φύγεις αυτή τη στιγμή που σε χρειάζονται. Σκέψου, ωστόσο, ότι η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, τα νέα "projects" πολλές φορές εμφανίζονται πριν ολοκληρωθούν τα παλιά.

Αλλά σκέψου και αυτό. Πώς θα έπραττε ο υπεύθυνος σου, αν βρισκόταν η τέλεια ευκαιρία αλλαγής εργασίας γι’ αυτόν; Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επικεντρωθεί στους επαγγελματικούς του στόχους. Επίσης, να θυμάσαι ότι η περίοδος προειδοποίησης υπάρχει για κάποιο λόγο, έτσι ώστε να έχει ο εργαζόμενος το χρόνο να παραδώσει τις αρμοδιότητες του στον διάδοχο της θέσης του, να τον ενημερώσει πλήρως για τα καθήκοντά του και να τον εκπαιδεύσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Όταν πρόκειται για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου, καλό θα ήταν να σκέφτεσαι και τα δικά σου θέλω και τις ανάγκες σου, ακόμα και αν κάποιες φορές αυτό  φαντάζει εγωιστικό.

Η Randstad Hellas μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα. Μπορείς να δεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που χειρίζεται η Randstad Hellas. Για οποιαδήποτε θέση σας ενδιαφέρει, κάνε την αίτηση σου και απογείωσε την καριέρα σου. 
Καλή επιτυχία!