Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσα άτομα είναι εσωστρεφή και πόσα εξωστρεφή, καθώς οι απόψεις επί του θέματος ποικίλλουν σημαντικά.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να διατηρούν χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.
Αυτό συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις δεδομένου ότι οι κοινωνικές πρακτικές δεν είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στις προτιμήσεις τους, κάτι που ισχύει και για το εργασιακό περιβάλλον.
Η ερώτηση που τίθεται είναι πώς μπορεί ένας εσωστρεφής να επιτύχει στον χώρο εργασίας του παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
πώς διαφέρουν οι εσωστρεφείς, οι εξωστρεφείς και οι άνθρωποι που είναι κάπου στη μέση, γνωστοί ως ambiverts;
Παρακάτω θα αναλύσουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους.
εσωστρεφείς
Η κύρια διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο “επαναφορτίζουν τις συναισθηματικές τους μπαταρίες”. Οι εσωστρεφείς αντλούν ενέργεια από τον χρόνο που περνούν μόνοι τους. Αισθάνονται ανανεωμένοι και σε εγρήγορση αφού περάσουν χρόνο μόνοι τους, επικεντρωθούν στον εαυτό τους και οργανώσουν τις σκέψεις τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά των εσωστρεφών ανθρώπων είναι η μετρημένη λήψη αποφάσεων, η έντονη ανεξαρτησία και η αρνητική στάση απέναντι στις αλλαγές.
εξωστρεφείς
Οι εξωστρεφείς, αντιθέτως, αντλούν ενέργεια από την κοινωνική συναναστροφή. Αισθάνονται πιο ευχάριστα και γεμάτοι ενέργεια όταν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους και τείνουν να νιώθουν μοναξιά όταν περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους. Οι εξωστρεφείς χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά και δραστήρια άτομα που εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη τους και διακρίνονται από περισσότερη αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις τους.
ambiverts
Οι ambiverts ή όσοι βρίσκονται κοντά στη μέση των προαναφερθεισών συμπεριφορών,τείνουν να εμφανίζουν έναν συνδυασμό απο χαρακτηριστικά, τόσο θετικά όσο και αρνητικά και των δύο. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεσή τους και τη συναισθηματική κατάσταση εκείνη την στιγμή.
Η παρουσία σε ένα εργασιακό περιβάλλον μπορεί μερικές φορές να αποτελεί πρόκληση για τους εσωστρεφείς. Πολλά εργασιακά περιβάλλοντα είναι δομημένα γύρω από την κοινωνικοποίηση, τη συνεργασία και τη νοοτροπία ότι χρειάζονται θαρραλέες, διεκδικητικές προσωπικότητες για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα και να προωθηθεί η καινοτομία. Έτσι, οι εσωστρεφείς ενδέχεται να μη θεωρούνται τόσο κατάλληλοι για υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις εργασίας.
Αν και τείνουμε να θεωρούμε τους πετυχημένους ηγέτες χαρισματικούς ανθρώπους, με αυτοπεποίθηση που ξεχωρίζουν στις δημόσιες ομιλίες, ο ρόλος τους είναι στην πραγματικότητα πολύ βαθύτερος από το να κάνουν παρουσιάσεις και να διατηρούν κοινωνικές επαφές.
Χρειάζεται δημιουργικότητα, βαθιά κατανόηση των ανθρώπων, συνεχής ετοιμότητα, και ενεργή ακρόαση. Οι εσωστρεφείς διαθέτουν αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αν τους προσφερθεί η ευκαιρία και αισθανθούν ευπρόσδεκτοι και ικανοί, μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία στον εργασιακό χώρο.
Αν θεωρείς τον εαυτό σου εσωστρεφή, τότε, ίσως, σε βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές για να πετύχεις στον εργασιακό σου χώρο.
Ενίσχυσε την επαγγελματική σου πορεία με τις συμβουλές καριέρας μας.
Ανακάλυψε μια πληθώρα άρθρων για να μεγιστοποιήσεις τις δυνατότητές σου σε κάθε στάδιο.
δες όλα τα άρθραεξασφάλισε προσωπικό χρόνο εργασίας
Οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να αποδώσουν καλύτερα όταν έχουν ένα κομμάτι του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν στις ατομικές τους αρμοδιότητες. Οι συσκέψεις και η ομαδική εργασία αρκετές φορές αποτελούν απαραίτητο μέρος των διαδικασιών, αλλά όταν καταλαμβάνουν όλο το πρόγραμμα του/της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον/ην εξουθενώσουν. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση και παραγωγικότητα του/ης.
Ένας καλός τρόπος για να βελτιώσεις την επαγγελματική σου απόδοση είναι να οργανώσεις τον εργασιακό σου χρόνο έτσι ώστε να έχεις ένα χρονικό διάστημα κάθε μέρα για τις δικές σου αρμοδιότητες. Μπορείς να διαθέσεις αυτό το διάστημα για να επικεντρωθείς στα καθήκοντά σου χωρίς περισπασμούς.
Μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίζεις ένα χρονικό διάστημα στην αρχή ή στο τέλος κάθε ημέρας για οργάνωση. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου και να ξεκινήσεις (ή να ολοκληρώσεις) την ημέρα σου με καλή διάθεση. Μη διστάσεις να δεσμεύσεις αυτόν τον χρόνο στο ημερολόγιό σου, ώστε οι συνάδελφοί σου να γνωρίζουν ότι αυτός ο χρόνος είναι δεσμευμένος.
αναζήτησε μια κουλτούρα που σου ταιριάζει
Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor, το 38% δεν θα δεχόταν μια θέση εργασίας αν οι αντιλήψεις του δεν ευθυγραμμίζονταν με την κουλτούρα του/της εργοδότη/τριας του. Γι ' αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την εταιρική κουλτούρα κάθε εταιρείας και να αναγνωρίζουμε αν συνάδει με την νοοτροπία μας.
Ορισμένες εταιρικές κουλτούρες δίνουν προτεραιότητα σε έναν ομαδικό τρόπο εργασίας και η ατομική εργασία περιορίζεται στο ελάχιστο. Κάποιες εστιάζουν στην εκπλήρωση ατομικών καθηκόντων και ορισμένες εταιρείες αναζητούν εξωστρεφείς, με εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, που διαπρέπουν σε θέσεις πωλήσεων.
Υπάρχουν θέσεις εργασίας που απαιτούν πιο αναλυτική προσέγγιση και συγκεντρωμένες αποφάσεις, όπου ένα εσωστρεφές άτομο μπορεί να ξεχωρίσει. Όταν ψάχνεις για μια θέση εργασίας, είναι σημαντικό να αξιολογείς την κουλτούρα της εταιρείας και να κρίνεις αν ταιριάζει με τον τρόπο εργασίας που προτιμάς.
Ανεξάρτητα από το πόσο ενδιαφέρουσα φαίνεται η θέση εργασίας στην περιγραφή της αγγελίας, αν η κουλτούρα δεν ταιριάζει με τις πεποιθήσεις σου τότε είναι πιθανό στο μέλλον να μην είσαι τόσο ικανοποιημένος/η με την εργασία σου.
αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία
Ο καθένας άνθρωπος έχει δυνατά και αδύνατα σημεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δυνατά σημεία και να τα αξιοποιήσεις. Αν έχεις διαπιστώσει ότι η γνωριμία με νέους ανθρώπους δεν είναι το φόρτε σου, είναι προτιμότερο να μην αναζήτησεις ρόλους που έρχονται σε επαφή με πελάτες /ή με κόσμο σε καθημερινή βάση.
Μπορεί να είσαι ικανός/η στη σύνταξη λεπτομερών reports ή στη διαχείριση των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αναζήτησε θέσεις εργασίας που θα αξιοποιήσουν αυτές τις ικανότητες.
Παρόλο που είναι χρήσιμο μερικές φορές να βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου (comfort zone) και να δοκιμάζεις νέα πράγματα που θα σε ενθαρρύνουν να μαθαίνεις και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, είναι λογικό να υπάρχουν μέρες που απλά θέλεις να παραμείνεις στο comfort zone και να κάνεις αυτό στο οποίο νιώθεις οικεία.
δημιούργησε το δικό σου κύκλο στην εργασία
Αντίθετα με τις γενικές αντιλήψεις, οι εσωστρεφείς δεν είναι αντικοινωνικοί μοναχικοί άνθρωποι που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους γύρω τους και δεν έχουν καμία απολύτως κοινωνική δεξιότητα. Οι εσωστρεφείς συχνά απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους, ωστόσο τείνουν να κοινωνικοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους.
Μία ομάδα συναδέλφων στους οποίους μπορούν να βασιστούν, τους βοηθά να αισθάνονται πιο άνετα στο εργασιακό περιβάλλον.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους μπορείς να βασιστείς όταν χρειάζεσαι κάποιον να σε ενθαρρύνει, να σε υποστηρίξει σε μια συνάντηση ή σε μία παρουσίαση.
επικοινώνησε τις ανάγκες σου
Τα εσωστρεφή άτομα τείνουν να κρατούν τα εμπόδια και τα προβλήματα για τον εαυτό τους, αποφεύγοντας να επικοινωνούν τις προκλήσεις ή τις δυσκολίες τους στους υπόλοιπους.
Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια, καθώς η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να σε αποκλείσει από τη βοήθεια που μπορούν να σου προσφέρουν οι συνάδελφοί σου για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή προκλήσεων.
Στην αρχή, μπορεί να είναι αγχωτική η ιδέα του να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια ή ότι σε απασχολεί κάποιο ζήτημα. Η διευκρίνιση των θεμάτων αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.
δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα
Οι εσωστρεφείς τείνουν να φτιάχνουν ένα αυστηρό πρόγραμμα που μπορούν να ακολουθήσουν. Το να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή πλάνο που μπορείς να ακολουθείς κάθε μέρα, μπορεί να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στην επαγγελματική σου ζωή.
Πιθανότατα να προκύψουν πράγματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και το να είσαι δεκτικός/ή στις αλλαγές είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό στην επαγγελματική σου ζωή. Βέβαια το να διατηρείς ένα σταθερο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την οργάνωση σου και ταυτόχρονα να βρεις την ισορροπία σου.
βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Σε εργασιακές συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι/ες καλούνται να είναι συνέχεια «σε εγρήγορση» μπορεί να τους οδηγήσουν σε επαγγελματική εξουθένωση. Εάν οι εσωστρεφείς ξοδεύουν όλη την κοινωνική τους ενέργεια στην εργασία, θα βασίζονται στις μη εργάσιμες ώρες τους για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους.
Το γεγονός αυτό δεν προάγει μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, αν δεν τους απομένει ενέργεια για να επιδοθούν σε κοινωνικές δραστηριότητες εκτός εργασίας.
Προσπάθησε να μην επιβαρύνεις μια μέρα με όλα τα επαγγελματικά σου ραντεβού. Καλύτερα οργάνωσε τα ραντεβού σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, βρίσκοντας τον κατάλληλο χρόνο που σου ταιριάζει, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σου αναλόγως.
προσάρμοσε τον εργασιακό σου χώρο σύμφωνα με στις ανάγκες σου
Μπορείς να προσαρμόσεις τον χώρο εργασίας σου ή να βρεις τρόπους, έτσι ώστε να έχεις ηρεμία όταν χρειάζεται για να νιώθεις άνετα.
Τι μπορείς να κάνεις;
- να προσθέσεις μερικές οικογενειακές φωτογραφίες.
- να έχεις μερικά φυτά.
- να πηγαίνεις σε ένα γραφείο με κλειστή πόρτα, όταν χρειάζεσαι ησυχία ώστε να μην έχεις περισπασμούς.
- να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι ακουστικών που απομονώνουν εξωτερικούς θορύβους.
Όποιο κι αν είναι το μέρος όπου νιώθεις ασφαλής, δημιούργησε έναν χώρο όπου μπορείς να καταφεύγεις όταν το χρειάζεσαι.
περιόρισε το overthinking
Οι εσωστρεφείς τείνουν να σκέφτονται υπερβολικά. Αυτό οδηγεί συχνά σε δεύτερες σκέψεις και σε αδυναμία λήψης αποφάσεων, όσο μικρές ή ασήμαντες κι αν είναι.
Αυτή η αμφιβολία μπορεί να οδηγήσει τους εσωστρεφείς στο να σιωπούν ή να συγκρατούν τις ιδέες και τις απόψεις τους από φόβο μήπως φανούν λάθος.
Σταμάτα να είσαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού σου. Κανείς δεν αναλύει τις ιδέες και τη συμπεριφορά σου τόσο αυστηρά όσο εσύ! Προσπάθησε να περιορίσεις τους φόβους σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου.
Ακόμη και αν οι ιδέες σου δεν είναι καινοτόμες, μπορεί να είναι πολύτιμες και να συνεισφέρουν σε μια συζήτηση.
Αν ψάχνεις να βρεις τη θέση που σου ταιριάζει, τότε επικοινώνησε μαζί μας. Οι σύμβουλοί μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να βρεις τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.