Έχεις σκεφτεί πόσο σύγχρονη είναι η ημερομηνία του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή; Ο “ENIAC” δημιουργήθηκε μόλις το 1945! Η γέννηση του Internet, ή αλλιώς ARPANET, όπως αρχικά ονομαζόταν, είναι το 1969, ενώ το πρώτο Ε-mail στάλθηκε μόλις το 1971. Σε αυτό το σημείο κάνε μια παύση, και σκέψου πόσα βήματα έχει κάνει η τεχνολογία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Σήμερα, αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε απότομα σε μια νέα πραγματικότητα, για την οποία ακόμη και οι πιο έτοιμοι δεν ήταν προετοιμασμένοι. Σε τι ποσοστό θα μας επηρεάσει αυτή η νέα πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί ακόμη να απαντήσει. Ένα όμως, είναι σίγουρο, ο τρόπος εργασίας, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλάζει. Απο τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υιοθετούν νέες τεχνολογίες, άλλες σε μικρότερο, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό.
Για να επιτύχουν τη μετάβαση αυτή, θα χρειαστούν εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν να σχεδιάζουν και να συντηρούν τις απαιτούμενες υποδομές. Ο κλάδος του ΙΤ ήδη τα τελευταία χρόνια έχει φοβερά αυξημένη ζήτηση, είτε για την κάλυψη θέσεων developers, είτε για θέσεις που αφορούν τα συστήματα, υποδομές και δίκτυα μιας επιχείρησης.
Για έναν επαγγελματία ΙΤ ή μελλοντικό επαγγελματία ΙΤ οι επιλογές καριέρας είναι πολλές, αφού υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορεί να εξειδικευτεί. Ορισμένοι από τους τομείς που αναπτύσσονται συνεχώς είναι οι παρακάτω:
systems architect
Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των συστημάτων μιας επιχείρησης, που συμπεριλαμβάνει την ροή των πληροφοριών μεταξύ των στελεχών της εταιρείας, τα συστήματα επικοινωνίας κ.ο.κ.. Ο Systems Architect θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πλήρως το αντικείμενο και τις ανάγκες της επιχείρησης και αναλαμβάνει το design των συστημάτων, servers, δικτύων, cloud υποδομών, και το πώς αυτά θα συνδέονται και θα εξυπηρετούν τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.
systems administrator
Έχει την ευθύνη για το “στήσιμο”, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.
IT help desk technician
Αναλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων χρηστών και των υποστήριξή τους, σε 1st & 2nd level.
IT security specialist
Η προστασία των συστημάτων της μιας εταιρείας είναι ιδιαίτερα σημαντική αφου η διαρροή πληροφοριών ή η κλοπή δεδομένων μπορεί να επιφέρουν τεράστια προβλήματα. Το GDPR αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον δίνουν τη δυνατότητα work from home, κάνουν τις ανάγκες σε security ακόμα μεγαλύτερες.
Οι εταιρείες χρειάζονται λοιπόν επαγγελματίες οι οποίοι θα είναι σε θέση να προστατέψουν τα συστήματα από τις συνεχείς απειλές, αλλά και να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν συνεχώς το προσωπικό ώστε μην πέφτουν στις διάφορες “παγίδες”.
Οποιοδήποτε path και να ακολουθήσεις στο ΙΤ, χρειάζεται να έχεις όρεξη να ενημερώνεσαι και να διαβάζεις συνέχεια για νέες τεχνολογίες, νέα δεδομένα και εξελίξεις. Δυνατότητες για online trainings, tutorials & certifications υπάρχουν πολλές, και το IT community είναι είναι εκεί για να βοηθήσει.
Εάν είσαι έτοιμος να εξελίξεις την καριέρα σου στο IT, κάνε “κλικ” εδώ για όλες τις θέσεις που χειριζόμαστε.