Αξιολόγηση επιδόσεων. Μερικοί άνθρωποι την αγαπούν. Άλλοι (εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, αρκετοί) την φοβούνται. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις είναι χρήσιμο να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να προετοιμαστείς για την αξιολόγηση της απόδοσής σου προκειμένου να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις στο έπακρο. Αν και μπορεί να νιώθεις σαν να επιστρέφεις και πάλι στο σχολείο και να περιμένεις τον έλεγχο προόδου, οι αξιολογήσεις απόδοσης μπορούν να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να ζητήσεις feedback και να αναδείξεις ζητήματα στο χώρο εργασίας που θεωρείς σημαντικά.

Αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν οι αξιολογήσεις απόδοσης είναι ή όχι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αξιολόγησης των εργαζομένων, συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατήρηση ενός ανοιχτού διαλόγου με τους υπεύθυνους προσωπικού και τους managers είναι πιο αποτελεσματική από μια ετήσια συνάντηση. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο να συζητείται η απόδοση των εργαζομένων σε ετήσια ή τριμηνιαία βάση. Εάν η εταιρεία σου εξακολουθεί να πραγματοποιεί τακτικές αξιολογήσεις απόδοσης, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την όλη εμπειρία.

Στην περίπτωση που ο υφιστάμενος εργοδότης σου,  δεν ακολουθεί την παραπάνω τακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε αφορά. Η αυτο-αξιολόγηση και ο ετήσιος απολογισμός της επαγγελματικής σου διαδρομής έχει πολλά πλεονεκτήματα να σου προσφέρει, από το τι έχεις καταφέρει μέχρι το που θα ήθελες να εστιάσεις τους επόμενους στόχους σου.

Two female having a conversation
Two female having a conversation

ξεκίνα με αυτοαξιολόγηση.

Κάνε μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες σου, καθώς και ορισμένους τομείς για βελτίωση. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Εάν σπρώχνεις κάτω από το χαλάκι τα projects που δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελες και προσπαθείς να τα ξεχάσεις, χάνεις σημαντικές γνώσεις σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά την επόμενη χρονιά. Είναι πιο εποικοδομητικό να χρησιμοποιείς σαν τροφή για σκέψη όσα έγιναν αυτή τη χρονιά, παρά να προσποιείσαι ότι οι αποτυχίες δεν συνέβησαν. Ο κάθε επαγγελματίας και η κάθε εργασία έχει σκαμπανεβάσματα. Οι καλοί managers το γνωρίζουν αυτό. Χρησιμοποίησε κριτική σκέψη και για τις επιτυχίες της χρονιάς. Εάν η ομάδα σου πέτυχε  κάποιες σημαντικές νίκες, ποιά ήταν η δική σου συμβολή σε αυτήν την επιτυχία; Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να επαναλάβετε ή να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος;

αξιολόγησε τους στόχους του προηγούμενου έτους (και θέσε νέους).

Στις περισσότερες ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης θα κληθείς να αναφέρεις μερικούς προσωπικούς στόχους για το επόμενο έτος. Αναφέρσου στους στόχους σου από την προηγούμενη χρονιά. Εάν όλα έχουν πάει βάσει σχεδίου, τότε έχεις επιτύχει αυτούς τους στόχους. Να είσαι έτοιμος/η να συζητήσεις τι έκανες προκειμένου να τα καταφέρεις. Εάν εξακολουθείς να εργάζεσαι σε μερικούς από αυτούς - ίσως πρόκειται για μακροπρόθεσμους στόχους - να είσαι έτοιμος/η να δώσεις μια ενημέρωση για το που βρίσκεσαι.

Στη συνέχεια, σκέψου ποιοι θα είναι οι στόχοι για το επόμενο έτος. Το να το σκεφτείς εκ των προτέρων σου επιτρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η, αντί να καταλήξεις σε κάτι επιτόπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Να είσαι ρεαλιστής/τρια για το τι μπορείς να πετύχεις μέσα σε ένα χρόνο ή σημείωσε πως πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο στόχο που εκτείνεται και πέραν της ερχόμενης χρονιάς. Επίσης, μην ξεχνάς να συνδυάζεις βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Σκέψου γρήγορα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τον οργανισμό στον οποίο εργάζεσαι, καθώς και μακροπρόθεσμα projects στα οποία θα χρειαστεί να εργαστείς κατά τη διάρκεια του έτους.

φέρε τις σημειώσεις σου και τη λίστα όσων θέλεις να συζητήσεις στη συνάντηση.

Η προετοιμασία θα αναδείξει ακόμα περισσότερο πόσο καλός/η επαγγελματίας είσαι. Ακόμα κι αν εργάζεσαι χρόνια και είσαι συνηθισμένος/η σε αυτή τη διαδικασία, η προετοιμασία εξακολουθεί να είναι σημαντική. Σκέψου εκ των προτέρων τι θέλεις να συζητήσεις (τα καλά και τα λιγότερο καλά σημεία του περασμένου έτους, καθώς και το πρόγραμμά σου για το μέλλον). Μη διστάσεις να φέρεις τις σημειώσεις σου για να βεβαιωθείς ότι δεν θα ξεχάσεις κάτι σημαντικό.

αξιολόγησε τις δεξιότητες και τον μισθό σου.

Χρησιμοποίησε την ανασκόπηση ως ευκαιρία για να αξιολογήσεις τη θέση σου. Απέκτησες νέες δεξιότητες τον περασμένο χρόνο που σε έκαναν πιο πολύτιμο για τον εργοδότη σου; Ίσως έχεις αναλάβει νέες ευθύνες και ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τον τρέχοντα τίτλο εργασίας σου; Μήπως έχει ανέβει ο μέσος μισθός των επαγγελματιών στον κλάδο σου; Είναι σημαντικό να αξιολογείς τακτικά τη θέση σου για να βεβαιωθείς ότι είσαι ευχαριστημένος/η με την τρέχουσα κατάσταση. Κάνε κάποια έρευνα σχετικά με τους μισθούς και τις τάσεις στον κλάδο σου. Αν όλα είναι ευθυγραμμισμένα, τέλεια. Εάν όχι, μετάφερε την έρευνά σου στην ανασκόπηση της απόδοσής σου και συζήτησε την πορεία σου με τον/την manager σου. Η έρευνα HR Trends της Randstad για τους μισθούς και τις τάσεις της αγοράς είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. 

καθόρισε τι χρειάζεσαι για να επιτύχεις στον ρόλο σου.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, τα εργαλεία και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τις περισσότερες θέσεις εργασίας εξελίσσονται επίσης. Σκέψου εάν υπάρχουν νέα εργαλεία ή δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο αποτελεσματικός/ή στην εργασία σου το επόμενο έτος. Πολλοί εργοδότες έχουν budget για την εξέλιξη των εργαζομένων τους και μπορεί να είναι ανοιχτοί στις προτάσεις σου. Καθώς οδεύουμε σε μια εποχή αυτοματισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού, οι εργοδότες έχουν άμεσο συμφέρον να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να παραμείνουν σχετικοί. Εάν ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις ένα συνέδριο για να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις για τον κλάδο, να αναβαθμίσεις τα εργαλεία της δουλειάς σου ή να παρακολουθήσεις ένα μάθημα για να μάθεις μια νέα δεξιότητα, αυτή η συνάντηση είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το αναφέρεις.

να έχεις ανοιχτό μυαλό στην ανατροφοδότηση.

Πήγαινε στην αξιολόγηση της απόδοσής σου με ανοιχτό μυαλό. Είναι εύκολο να παγιδευτείς στα συναισθήματα φόβου που συνοδεύουν καμιά φορά την αξιολόγηση του εαυτού σου και της εργασίας σου. Προσπάθησε να είσαι δεκτικός/ή στα εποικοδομητικά σχόλια και να μην τα πάρεις προσωπικά. Συχνά οι κριτικές απόδοσης δομούνται έτσι ώστε να χωρίζουν την καριέρα σας σε επιτυχίες και αποτυχίες. (Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι ειδικοί ανθρώπινου δυναμικού δεν συμπαθούν αυτή τη μορφή αξιολόγησης.) Ο/Η manager σου ίσως να χρειαστεί να συμπληρώσει μία φόρμα σχετικά με τα δυνατά σου σημεία και τους τομείς προς βελτίωση, ακόμα κι αν πιστεύει ότι κάνεις εξαιρετική δουλειά συνολικά. Προσπάθησε λοιπόν να θυμάσαι ότι οποιαδήποτε ανατροφοδότηση λαμβάνεις είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να βελτιωθείς.

μίλησε για κάτι που είναι σημαντικό για εσένα.

Η ανασκόπηση απόδοσης είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξεις θέματα που είναι σημαντικά για εσένα. Ακόμη περισσότερο εάν η απόδοσή σου λάβει εξαιρετικές κριτικές. Όταν είσαι καλός/ή στην εργασία σου, είναι η ιδανική στιγμή για να ενημερώσεις τον/την manager σου με ποιον τρόπο μπορεί να ανταμείψει την επιτυχία σου. Ίσως θέλεις να αναλάβεις μεγαλύτερη ευθύνη για να προετοιμαστείς για μια προαγωγή. Ίσως θα ήθελες  να αρχίσεις να εργάζεσαι από το σπίτι πιο συχνά. Ή ίσως υπάρχει ένα επερχόμενο project που σε ενδιαφέρει και θα ήθελες να συμμετέχεις. Ειδικά εάν ο έλεγχος της απόδοσής σου είναι καλός, ο/η manager σου έχει ένα λόγο παραπάνω να είναι πιο ανοιχτός/η στην πραγματοποίηση αλλαγών.

Για περισσότερες συμβουλές σταδιοδρομίας όπως αυτή επισκέψου το career blog της Randstad.