Είσαι έτοιμος/η να κάνεις ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα σου, αλλά δεν ξέρεις πώς να το πετύχεις;

Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι μπορείς να αναλάβεις μια θέση μεγαλύτερης ευθύνης, η οποία πιθανότατα θα συνοδεύεται και από την πολυπόθητη αύξηση στον μισθό σου!
 

Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.
Four colleagues having a meeting in a meeting room. Financial charts in the background.

 1. επίλεξε τον εργοδότη σου με σύνεση

Εάν η συνεχής εργασιακή εξέλιξη είναι σημαντική για εσένα, βεβαιώσου ότι και ο εργοδότης σου συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Οργανισμοί με υψηλή ιεραρχική δομή, δηλαδή με πολλά επίπεδα διοίκησης, μπορούν να σου προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για εργασιακή ανέλιξη. 
Από την άλλη μεριά, αν η διευθυντική ιεραρχία του οργανισμού έχει λίγα επίπεδα, συνήθως είναι πιο δύσκολο να σου παρουσιαστούν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Επιπλέον, αναζήτησε εργοδότες με ισχυρό employer branding καθώς τείνουν να προτιμούν τις εσωτερικές προσλήψεις, αλλά και να παρέχουν καθοδήγηση και ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου.
Εάν λοιπόν ο εργοδότης σου δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, μήπως είναι προτιμότερο να προχωρήσεις σε μια επόμενη επαγγελματική ευκαιρία, από το να βρεθείς σε αδιέξοδο στα μεταγενέστερα στάδια της καριέρα σου;

2. ανάλαβε πρωτοβουλίες

Εάν επιθυμείς να αναλάβεις περισσότερες επαγγελματικές ευθύνες και βρίσκεσαι σε θέση να το κάνεις... μην περιμένεις, δράσε!

Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προσωπική συμβολή σε νέα έργα, δείχνει αποφασιστικότητα και αφοσίωση στην επιτυχία της εταιρείας. Από την άλλη, εάν έχεις ήδη αναλάβει νέες ευθύνες, αλλά δεν έχεις λάβει επίσημα το νέο σου τίτλο, μην ανησυχείς. Η υποψηφιότητά σου για τη θέση έχει καταχωρηθεί και η προαγωγή σου πιθανότατα να έρθει κατά την επίσημη περίοδο. Ωστόσο, βεβαιώσου ότι η θέση που στοχεύεις είναι ανοιχτή και ο εργοδότης σου σκοπεύει να την καλύψει. Ειδάλλως, μπορεί απλά να αναλαμβάνεις κι άλλες αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από κάποια αλλαγή τίτλου ή αύξηση μισθού.

3. δώσε βάση στους αριθμούς

Οι περισσότερες εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης, καθώς αυτά αποτελούν συχνά δείκτη εργασιακής προόδου.

Χρησιμοποίησε, λοιπόν τους αριθμούς προς όφελός σου και ανάδειξε τον εαυτό σου, ως τον τύπο εργαζομένου/ης που κάθε διευθυντής επιθυμεί να έχει στην ομάδα του. Παράθεσε αριθμούς που να αποδεικνύουν την τρέχουσα απόδοσή σου και διαβεβαίωσε τον/την υπεύθυνό/ή σου ότι αξίζει να επενδύσει σε σένα, αναθέτοντάς σου περισσότερες ευθύνες. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι υπεύθυνοι πρόσληψης, λατρεύουν τα μετρήσιμα δεδομένα. Εάν δείξεις ότι κάνεις τη διαφορά στον τρέχοντα ρόλο σου, ο εργοδότης σου πιθανότατα θα φροντίσει να διατηρήσεις την επιτυχημένη σου πορεία και στον επόμενο ρόλο.

4. προσδιόρισε την πορεία σου

Το να επιθυμείς απλώς μία προαγωγή σίγουρα δεν είναι αρκετό! Ο σχεδιασμός ενός πλάνου για την επίτευξη των στόχων σου είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Άλλωστε, πώς θα φτάσεις κάπου, εάν δεν προσδιορίσεις την πορεία σου;

Ποιο είδος προαγωγής επιθυμείς στην εργασία σου; Θα περιλαμβάνει τη διαχείριση άλλων προσώπων; Ή είναι αρκετό να προσθέσεις τη λέξη "Senior" στον τίτλο σου; Τι αύξηση μισθού αναζητάς; Σκοπεύεις να παραμείνεις στον ίδιο τομέα ή να μετακινηθείς σε άλλο τμήμα;

Απαντώντας σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, θα καταφέρεις να διαμορφώσεις ένα αποτελεσματικό σχέδιο, για να αποκτήσεις την προαγωγή που σου ταιριάζει.

5. δικτυώσου και δημιούργησε νέες επαφές

Το γνωστό "Networking" φαντάζει ως μια δύσκολη και αδιάκοπη διαδικασία, ωστόσο πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης της επαγγελματικής σου πορείας.

Είναι γεγονός ότι οι εργοδότες εμπιστεύονται περισσότερο το εργασιακό δίκτυο και τις επαφές τους, παρά τις εξωτερικές αιτήσεις για εργασία. Καλό είναι να συνδεθείς με όλα τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα αποτελέσει υπεύθυνος/η σου στο μέλλον. Εάν γνωρίζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι, είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν εσένα για μια νέα θέση, παρά έναν άγνωστο. Γι’ αυτό, μην παραλείψεις όλες αυτές τις εργασιακές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που σου προσφέρουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις με τους συναδέλφους σου!

6. γνωστοποίησε τους στόχους σου

Ο τρέχων εργοδότης σου μπορεί να σε βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σου μόνο εάν τους γνωρίζει. Ανάπτυξε λοιπόν έναν ειλικρινή διάλογο μαζί του σχετικά με το τι επιθυμείς να πετύχεις στην καριέρα σου.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ότι είναι σπάνιο για τους/ις εργαζόμενους/ες να παραμείνουν στην ίδια θέση εργασίας για χρόνια. Ωστόσο, είναι στο συμφέρον των εργοδοτών να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό, καθώς η διατήρηση ικανών εργαζομένων μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα, όπως αυτά της πρόσληψης και της εκπαίδευσης. Εάν ο εργοδότης σου είναι διορατικός, θα κάνει τα πάντα για να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, με σκοπό να διασφαλίσει την παραμονή σου στην εταιρεία, ακόμα και αν πρόκειται για μια νέα θέση εργασίας.

7. να είσαι αληθινός/ή

Κανείς δεν αγαπά την υποκρισία και όσους/ες γίνονται φιλικοί/ές μόνο επειδή επιδιώκουν κάτι, όπως μια προαγωγή.

Απόφυγε, λοιπόν αμφίβολες τακτικές όπως η υπερβολική κολακεία προς τον εργοδότη σου ή οποιονδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στην καριέρα σου, καθώς είναι συμπεριφορές που γίνονται αντιληπτές πολύ πιο εύκολα απ’ ότι νομίζεις. Είναι άλλο πράγμα οι προθέσεις σου να είναι ανυστερόβουλες και άλλο να πράττεις εσκεμμένα προς το δικό σου όφελος. Παράμεινε λοιπόν αυθεντικός/ή και άσε τη σκληρή δουλειά και τη φιλοδοξία σου να σε αναδείξουν.

8. απλά ζήτα τη!

Συχνά ο/η εργαζόμενος/η που επιδεικνύει τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία είναι και αυτός/ή που αποκτά την προαγωγή. Η αίτηση για προαγωγή δείχνει πάθος και φιλοδοξία, δύο χαρακτηριστικά που συνεκτιμώνται από τους περισσότερους εργοδότες. Επιπλέον, ζητώντας ξεκάθαρα την προαγωγή, θέτεις τον εαυτό σου ως πιθανό/ή υποψήφιο/α στο μυαλό του υπεύθυνου πρόσληψης. Ωστόσο, πολλοί/ές είναι εκείνοι που φοβούνται να εκφράσουν τις εργασιακές τους επιθυμίες.

Άφησε στην άκρη τον φόβο της απόρριψης και απλά ζήτα τη! Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί άλλωστε είναι να σου πουν όχι. Δεν πρόκειται να βρεθείς σε πιο δυσμενή θέση.