Πριν ξεκινήσεις την καριέρα σου στον κλάδο της πληροφορικής, δες ποιες θέσεις εργασίας έχουν τις υψηλότερες απολαβές.
Πού κυμαίνονται οι μισθοί στα επαγγέλματα του κλάδου της τεχνολογίας; Δεν είναι μόνο οι γιατροί, οι δικηγόροι και τα στελέχη επιχειρήσεων που λαμβάνουν υψηλό μισθό στο ξεκίνημά τους. Υπάρχουν θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας για τις οποίες οι αμοιβές είναι εξίσου καλές ή ακόμα καλύτερες.
Ο κλάδος της τεχνολογίας αναπτύσσεται ραγδαία. Αναμένεται να “ανοίξει” τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη δεκαετία και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης όλων των άλλων κλάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πλάνα προσλήψεων των εταιρειών σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Randstad Hellas HR Trends, το τμήμα τεχνολογία /ΙΤ για το 2022 βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 50%.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πολύ δημοφιλής. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που είναι καλύτερες από άλλες, ως προς τον μισθό, την εξέλιξη και γενικότερα την ικανοποίηση που λαμβάνει ο/η εργαζόμενος/η.
1. software developer.
Τι θα κάνεις: Μπορείς να σκεφτείς ποιες εφαρμογές σου αρέσει να χρησιμοποιείς περισσότερο; Ο λόγος που τις χρησιμοποιείς ευχάριστα είναι ο software developer που κρύβεται πίσω από την εφαρμογή. Από προγράμματα στον υπολογιστή μεχρι εφαρμογές κινητού, οι developers σχεδιάζουν, τεστάρουν και διατηρούν το λογισμικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών και των πελατών τους. Και αυτοί οι ρόλοι αναμένεται να αυξηθούν με μεγάλους ρυθμούς στα επόμενα 10 χρόνια.
Τι χρειάζεσαι: Χρειάζεσαι πτυχίο Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών ή κάποιας παραπλήσιας ειδικότητας. Και βέβαια ανάλογα την προοπτική της θέσης που θέλεις να έχεις, ίσως χρειαστεί και αντίστοιχο μεταπτυχιακό.
2. web developer.
Τι θα κάνεις: Οι Web developers “υπηρετούν” δύο σκοπούς. Αρχικά σχεδιάζουν πολύ όμορφες ιστοσελίδες και τις παρουσιάζουν στους πελάτες. Κάποιοι web developers δημιουργούν και επίσης περιεχόμενο (contect) ή γραφικά (graphics). Η προβλεπόμενη αύξηση θέσεων εργασίας για τους web developers είναι αρκετά μεγάλη και αυτό συμβαίνει επειδή είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία των ιστοσελίδων οι οποίες αποτελούν θεμέλιο λίθο αρκετών επιχειρήσεων (portals, e-shops κτλ).
Τι χρειάζεσαι: Χρειάζεσαι πτυχίο Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών ή κάποιας παραπλήσιας ειδικότητας. Και βέβαια ανάλογα την προοπτική της θέσης που θέλεις να έχεις, ίσως χρειαστεί και αντίστοιχο μεταπτυχιακό.
3. technical support engineer.
Τι θα κάνεις: Συχνά θα ακούσεις τη θέση και ως IT helpdesk / support specialist. Οι άνθρωποι αυτής της ειδικότητας λύνουν προβλήματα, είναι οι άνθρωποι που επικοινωνείς όταν ο υπολογιστής σου κράσαρε ή δεν ανοίγει κάποιο αρχείο ή δεν μπορείς να εκτυπώσεις. Επειδή τα τεχνικά προβλήματα εμφανίζονται απρόοπτα, σε κάποιες περιπτώσεις οι technical support engineers δεν δουλεύουν το συνηθισμένο ωράριο 09:00-17:00 μα έχουν απογευματινές/βραδινές βάρδιες ή εργάζονται κάποια σαββατοκύριακα.
Τι χρειάζεσαι: Σίγουρα είναι χρήσιμο το προπτυχιακό στην πληροφορική αλλά υπάρχουν εργοδότες που αρκούνται σε οποιοδήποτε πτυχίο σχετικό με την πληροφορική, επίσης αρκετοί εργοδότες αρκούνται σε κάποιου άλλου είδους πιστοποίηση ή κατάρτιση στην πληροφορική από τεχνική σχολή ή ινστιτούτο.
4. information security analyst.
Τι θα κάνεις: Είχες πάντα την επιθυμία να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου για να “πιάσεις” έναν χάκερ; Σε αυτήν τη θέση είσαι υπεύθυνος/η για την προστασία των υπολογιστών και των συστημάτων πληροφοριών μιας εταιρείας εφαρμόζοντας, αναβαθμίζοντας και παρακολουθώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ κρίσιμη αυτή η δουλειά εφόσον όλες οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο και ανησυχούν ειδικά για τους χάκερ, τις παραβιάσεις ασφάλειας και τις διαρροές προσωπικών δεδομένων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι ρόλοι εμφανίζουν μια απίστευτη προβλεπόμενη ανάπτυξη στην επόμενη δεκαετία.
Τι χρειάζεσαι: Σε αυτήν τη θέση χρειάζεσαι πτυχίο Πληροφορικής και, συχνά, μεταπτυχιακό τίτλο στην Ασφάλεια Πληροφοριών.
5. software QA tester.
Τι θα κάνεις: Ένας software QA tester, ή διαφορετικά quality assurance (QA) tester ή software test engineer, εντοπίζει και διορθώνει σφάλματα του κώδικα, δυσλειτουργίες και άλλα προβλήματα (bugs) που σχετίζονται με εφαρμογές, καθώς και τη βελτίωση της χρηστικότητας των προγραμμάτων. Ως μέρος της ομάδας ανάπτυξης, ένας QA tester διασφαλίζει ότι το λογισμικό είναι της υψηλότερης ποιότητας χωρίς σφάλματα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Τα συστήματα και οι εφαρμογές πρέπει να λειτουργούν άψογα για να προσφέρουν υψηλή ποιότητα στους πελάτες, γι' αυτό οι software QA testers αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του software development.
Τι χρειάζεσαι: Χρειάζεσαι πτυχίο Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών ή κάποιας παραπλήσιας ειδικότητας. Και βέβαια ανάλογα την προοπτική της θέσης που θέλεις να έχεις, ίσως χρειαστεί και αντίστοιχο μεταπτυχιακό.
Στη Randstad έχουμε περισσότερες από 100 ανοιχτές θέσεις στον κλάδο της πληροφορικής, αρκετές από τις οποίες για ρόλους όπως οι παραπάνω. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί μας είναι πάντα πρόθυμοι και διαθέσιμοι να σε καθοδηγήσουν.
Δες τις θέσεις εργασίας που έχουμε ανοιχτές αυτή την περίοδο, κάνε την αίτηση σου και θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σου.
Και αν στο μεταξύ θέλεις να μάθεις πώς να προετοιμαστείς αποτελεσματικά για μία συνέντευξη ή πώς να αναδείξεις τις τεχνικές δεξιότητες στο βιογραφικό σου έχουμε εδώ όλες τις απαντήσεις για εσένα και πολλές περισσότερες συμβουλές καριέρας στο blog μας.