Και κάπως έτσι οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους, αφήνοντας πίσω τους ωραίες καλοκαιρινές αναμνήσεις και εμπειρίες.
Προτού καλά καλά το καταλάβεις, ήρθε η στιγμή να επιστρέψεις στην εργασία σου, όπου θα έρθεις αντιμέτωπος/η με νέες προθεσμίες και επιχειρηματικές ιδέες που χρειάζεται να υλοποιηθούν. Στο διάστημα της άδειας σου υποσχέθηκες στον εαυτό σου να μην κοιτάξεις τα email, επομένως η σκέψη ότι μπορεί να βρεις εκατοντάδες αδιάβαστα email, στα οποία είναι απαραίτητο να απαντήσεις, σου προκαλεί πονοκέφαλο. Η ανησυχία της επιστροφής στον εργασιακό χώρο μπορεί να σε επηρεάσει έντονα.
Οι διακοπές είναι όμορφες, αλλά το αίσθημα του άγχους της επιστροφής είναι ένα αναπότρεπτο επακόλουθο. Είναι πιθανό, γυρίζοντας κατευθείαν στα αναπάντητα emails και στα απανωτά meetings, να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Καθώς βρίσκεσαι στο γραφείο, μπορεί να αφαιρεθείς, να αισθανθείς μια ατονία και να μην μπορέσεις να συγκεντρωθείς στην εργασία σου.
γιατί αισθάνομαι κουρασμένος/η μετά τις διακοπές;
Συνήθως σκεφτόμαστε ότι, αφού περάσουμε τις διακοπές μας με την οικογένεια μας ή τους φίλους μας και παραμείνουμε αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, αυτομάτως θα αισθανθούμε αναζωογονημένοι. Αλλά για μερικούς από εμάς, είναι πιθανό να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι γυρνώντας από τις διακοπές μας. Παρακάτω θα βρεις τους λόγους που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτο.
1. σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές
Αν παρατηρείς τον εαυτό σου να αισθάνεται συνεχώς κούραση και άγχος όταν επιστρέφεις στο σπίτι, τότε ίσως βιώνεις το σύνδρομο “στρες μετά τις διακοπές”.
Η επιστροφή στην πραγματικότητα των υποχρεώσεων και των αυξημένων ευθυνών στο χώρο εργασίας, μπορεί να σε επηρεάσουν έντονα και το γεγονός αυτό έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το αίσθημα χαλάρωσης που είχες στις διακοπές σου. Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό για οποιονδήποτε να αισθάνεται αγχωμένος μετά το πέρας των διακοπών.
Στην πλειοψηφία, το συγκεκριμένο σύνδρομο διαρκεί μόνο μερικές μέρες. Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι ίσως το βιώνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα, αφού καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο επεξεργασίας των αλλαγών και προσαρμογής στην καθημερινή εργασιακή ρουτίνα.
2. έλλειψη ύπνου
Το να επισκέπτεσαι μια καινούργια χώρα σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός/ή και περιπετειώδης. Κατά πάσα πιθανότητα, έχεις προγραμματίσει ένα υπερβολικά γεμάτο πρόγραμμα, για να ευχαριστηθείς στο μέγιστο τις διακοπές σου. Υπάρχουν εκείνες οι ημέρες, που επιλέγεις να κοιμηθείς λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο. ‘Οταν οι νύχτες αυτές είναι αρκετές, είναι επόμενο να έρθεις αντιμέτωπος/η με τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου, όπως είναι η έντονη κούραση και το άγχος.
Αρκετοί, επιλέγουν να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσο πιο αργά γίνεται, με σκοπό να αυξήσουν όσο μπορούν τις ημέρες διακοπών. Ωστόσο, πιθανότατα το τελευταίο δρομολόγιο αναχώρησης από το προορισμό των διακοπών σου, συνήθως ισοδυναμεί με λίγες ώρες ύπνου, μέχρι να ξυπνήσεις για δουλειά. Γι’ αυτόν το λόγο, η πρώτη μέρα στον εργασιακό σου χώρο μετά την άδεια ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα κουραστική.
Η αιτία αυτού είναι ότι δε θα έχεις ξεκουραστεί αρκετά, ώστε να είσαι έτοιμος/ή να εργαστείς. Είναι λογικό και επόμενο, γυρνώντας στο γραφείο να αισθάνεσαι κουρασμένος/η και ευέξαπτος/η. Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα βέβαια, αν γυρνούσες απο μια χώρα, η οποία έχει μεγάλη χρονική διαφορά και πιθανότατα θα σου προκαλούσε jet lag.
3. έλεγχος των email, κατα την διάρκεια των διακοπών
Δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένοι εργαζόμενοι να απαντάνε μερικά email, ενώ χαλαρώνουν στην παραλία, ειδικά όταν κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης και έχουν αρκετούς συναδέλφους να παραδίδουν αναφορές κατευθείαν σε εκείνους.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι εργαζόμενοι διαλέγουν να κοιτάξουν τα email τους και να απαντήσουν σ’ αυτά, κατα την διάρκεια των διακοπών τους. Μπορεί να έχεις άπλετο χρόνο ή πολύ απλά να έχεις την συνήθεια να ελέγχεις το κινητό σου κάθε φορά που ακούς τον ήχο της ειδοποίησης.
Όταν φαίνεσαι συνεχώς “ενεργός” στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης, είναι πολύ πιθανό να απαντήσεις στα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουν οι συνάδελφοί σου. Όλοι ξέρουμε ότι δύσκολα κανείς απαντά μόνο σε ένα email ή σε ένα μήνυμα. Το ένα γίνονται δύο και το επόμενο πράγμα που συμβαίνει είναι να χάνεις τον ποιοτικό χρόνο, που κανονικά είναι προορισμένο για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Ακόμα και αν βρίσκονται σε άδεια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι τείνουν να είναι απασχολημένοι με την εργασία τους. Αν δεν προσφέρεις στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί, είναι πιθανό να αισθανθείς πνευματικά εξουθενωμένος/η. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν οι διακοπές σου φτάσουν στο τέλος τους, να νιώσεις σαν να μην έκανες κανένα διάλειμμα όλον αυτόν τον καιρό.
πώς να προετοιμαστείς ψυχικά για την επιστροφή στην εργασία σου μετά τις διακοπές;
Είναι απαραίτητο και χρήσιμο να προετοιμάσεις τον εαυτό σου ψυχολογικά κάθε φορά που πρόκειται να λείψεις. Η σκέψη της επιστροφής, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την τεράστια λίστα των εκκρεμοτήτων που σε περιμένει είναι φυσικό να σου αυξήσουν το επίπεδο του άγχους ή ακόμα και να σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές που αξιοποίησες την άδεια σου.
Παρακάτω θα βρείς 5 μικρές συμβουλές για το πώς μπορείς να προσαρμόσεις την σκέψη σου και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου να διαχειριστεί το άγχος της επιστροφής.
1. ενεργοποίησε τα μηνύματα “εκτος γραφείου” και απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις
Πριν φύγεις για διακοπές, μην ξεχάσεις να ενεργοποιήσεις την αυτόματη απάντηση “out of office”, αναφέροντας ότι δεν είσαι διαθέσιμος/η, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών της ομάδας σου που θα μπορούσαν να σε αναπληρώσουν προσωρινά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εργασίες να διεκπεραιώνονται κανονικά ακόμα και όταν είσαι απών/απούσα.
Επίσης, σου προτείνουμε να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις που σχετίζονται με την εργασία στο κινητό σου, παραδείγματος χάρη το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το ημερολόγιο και τις συνομιλίες, για να αποφύγεις να δουλεύεις κατα την διάρκεια των διακοπών.
Εφόσον απουσίαζες κάποιες μέρες από το γραφείο, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αρκετή μελέτη για να αναπληρώσεις ό,τι συνέβη όσο ήσουν σε άδεια. Για να το αποφύγεις αυτό μπορείς να αφιερώνεις 20 λεπτά, κάθε πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου και να ενημερώνεσαι για τις εξελίξεις πίσω στο γραφείο. Έτσι την ημερα την επιστροφης θα μπορέσεις να διαχειριστείς καλύτερα τα αδιάβαστα email. Φρόντισε να θέτεις χρονικά όρια που θα τηρείς, για να μη χάσεις τις εμπειρίες, που σου εξασφαλίζουν οι διακοπές.
2. παρε άλλη μια μέρα άδεια για να επανέλθεις απο το jet-lag
Η διαχείριση του jet-lag, είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους να ξεκινήσεις την πρώτη μέρα πίσω στο γραφείο. Το jet-lag σου δημιουργεί ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού και ατονίας κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν αποκλείεται, επιπλέον, η κακή διάθεση και τα νεύρα να είναι απόρροια αυτού.
Αν επιστρέφεις από προορισμό με διαφορετική χρονική ζώνη, προσπάθησε να ρυθμίσεις το μοτίβο του ύπνου σου μέσα στην ημέρα, πριν αναχωρήσεις από εκεί. Με το να συνηθίζεις την χρονική ζώνη του τόπου που επιστρέφεις, καταφέρνεις να χειριστείς την επόμενή σου μέρα ευκολότερα.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείς να πάρεις μία επιπλέον ημέρα άδεια για να επανέλθεις απο το jet-lag και να προσαρμόσεις τον ύπνο σου πριν συνεχίσεις την εργασία σου. Αν σου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, απόσπασε την προσοχή σου με δουλειές του σπιτιού ή με ψώνια για να παραμείνεις ξύπνιος/α μέχρι να δύσει ο ήλιος.
3. κάνε μια λιστα με πράγματα που θες να κάνεις
Κάνε την διαδικασία της επιστροφής ευκολότερη με το να φτιάξεις μια λίστα καθηκόντων ή προτεραιοτήτων στον δρόμο της επιστροφή σου και άλλη μία αφού ρίξεις μια ματιά στα αναπάντητα emails σου. Αυτό γίνεται, επειδή μπορεί να έχουν συμβεί πολλά κατά την διάρκεια της άδειάς σου. Απόφυγε να απαντήσεις τα email σου κατευθείαν και πάρε τον χρόνο σου να τα διαβάσεις και να ενημερωθείς για τις αλλαγές που έγιναν στην εργασία σου, με σκοπό να βρεις τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστείς τα εργασιακά σου καθήκοντα. Συνεργάσου με την ομάδα σου, ώστε να συμβαδίσεις και να βάλεις σε προτεραιότητα τα πιο σημαντικά καθήκοντα με τις πιο κοντινές και μη διαπραγματευτικές προθεσμίες.
Επίσης, αρκετοί θα είναι οι συνάδελφοι που πιθανότατα θα αναμένουν την επιστροφή σου στο γραφείο για να ζητήσουν τη βοήθειά σου, γεγονός που αυτομάτως κάνει τη λίστα των καθηκόντων σου ακόμα μεγαλύτερη. Αντί να λες ναι σε όλα, εκτίμησε τις τρέχουσες αρμοδιότητές σου πρώτα. Αν οι νέες εργασίες που προέκυψαν, δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι παλιότερες που βρίσκονται ήδη στη λίστα σου, μπορείς να ζητήσεις παράταση προθεσμίας ή να αναθέσεις τη συγκεκριμένη εργασία σε κάποιον άλλον συνάδελφο στην ομάδα, ο οποίος έχεις την ευχέρεια να σε βοηθήσει.
Θυμήσου! Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα της εργασίας σου και όχι την ποσότητα!
4. κάνε μικρά διαλείμματα κατα την διάρκεια της ημέρας
Είναι σημαντικό να έχεις προτεραιότητα την ψυχική σου υγεία και να μάθεις πώς μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά το άγχος σου. Όταν είσαι στρεσαρισμένος/η με την εργασία σου, είναι πιθανό να κάνεις λάθη και να μην αποδίδεις όπως θα ήθελες.
Αν είναι απαραίτητο, κάνε συχνά διαλείμματα, για να διατηρήσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Πρόσθεσε στο ημερολόγιο σου μια υπενθύμιση, για να μην ξεχνάς να “πάρεις μια ανάσα”. Κάνε μια βόλτα 5 λεπτών, φτιάξε στον εαυτό σου ένα ρόφημα, οτιδήποτε για να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου. Έτσι, θα νιώσεις πιο ξεκούραστος/η, κάτι το οποίο θα βελτιώσει τη διάθεσή σου για το υπόλοιπο της ημέρας.
Μπορείς, επίσης, να φας ένα σνακ για ενέργεια, όπως μπάρες δημητριακών ή μπανάνες, που ενισχύουν την απόδοση, όταν αισθάνεσαι κούραση.
Αν δεν έχει προκύψει κάποιο επείγον ζήτημα, κλείσε το λάπτοπ στην ώρα σου, για να μπορέσει να ηρεμήσει το μυαλό σου απο τα εργασιακά ζητήματα και να ετοιμαστείς για έναν καλό βραδινό ύπνο. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις την πρώτη μέρα, θα ήταν να εργαστείς 10 ώρες. Αντί να κάνεις υπερωρίες, για να περιορίσεις τη λίστα καθηκόντων σου, άφησε τα μη επείγοντα ζητήματα για την επόμενη μέρα ή αν το επιτρέπει η θέση σου να τα αναθέσεις στα μέλη της ομάδας σου.
5. συζήτησε με τους συναδέλφους για να ενημερωθείς
Είναι πάντα μια καλή ιδέα να αφιερώσεις λίγο χρόνο, για να κάνεις ένα “catch up” με τους συναδέλφους σου, με σκοπό να διατηρήσεις τις εργασιακές σου σχέσεις. Εφόσον έχεις γυρίσει από τις διακοπές σου, πιθανότατα να υπάρχουν πολλά νέα που θα ήθελες να μοιραστείς για το ταξίδι σου ή ακόμα και να τους δώσεις τα σουβενίρ τους. Η επικοινωνία στον εργασιακό χώρο είναι αναγκαία καθώς η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους σου, μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις δυναμικά και να παραμείνεις ενήμερος/η για το τι έγινε στην εργασία όσο έλειπες.
Κανόνισε “lunch break” ή έναν γρήγορο καφέ με τα μέλη της ομάδας. Όταν οι συζητήσεις με τους συναδέλφους σου είναι απλές και χαλαρές, είναι πιθανό να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους σου αλλά και να τους γνωρίσεις καλύτερα.
είναι ακόμα τρομακτική η ιδέα να επιστρέψεις στη εργασία σου;
Ταξιδεύοντας κερδίζουμε διαφορετικές εμπειρίες, επομένως μπορεί να αλλάξουμε την προοπτική μας για τη ζωή. Είναι συνήθως η στιγμή που οι άνθρωποι ξεκινούν να συλλογίζονται την καριέρα τους και τις προσδοκίες που αναμένουν στη ζωή τους. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να βοήθησε και να σου έδωσε ιδέες για μια ομαλή επιστροφή στην εργασία μετά από διακοπές.
Στην περίπτωση που ακόμα η δουλειά σου σε φοβίζει, τότε ίσως συμβαίνει επειδή δεν είσαι πλέον αφοσιωμένος/η στην εργασία σου ή στην εταιρεία στην οποία εργάζεσαι. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λάθος να αισθάνεσαι με αυτό τον τρόπο.
Αν η τρέχουσα εργασία σου έχει φτάσει σε αδιέξοδο, μπορείς να ξεκινήσεις την αναζήτηση της νέας εργασίας μαζί μας.