Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό και γι’ αυτό, συχνά, είναι αυτό που θαυμάζουμε σε πολλούς ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται σαν να έχουν γεννηθεί με αυτό ή απλά τείνουν να αποπνέουν μια φυσική αυτοπεποίθηση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων, όμως, χρειάζεται και θα ήταν χρήσιμο να την εξασκήσει. Δεν είναι μόνο απαραίτητη για να ξεχωρίσεις σε κοινωνικές περιστάσεις, αλλά είναι ένα δυναμικό στοιχείο που μπορεί να φανεί ωφέλιμο στην εργασιακή σου ζωή. Για να αποκτήσει κάποιος/α αυτοπεποίθηση, είναι απαραίτητο πρώτα να βγει από την ζώνη άνεσής του/της (comfort zone).

Αν το σκεφτείς, κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων, συναντήσεων με συναδέλφους ή πελάτες, αλλά και σε συνεντεύξεις εργασίας, η αυτοπεποίθηση μπορεί να επηρεάσει τόσο την εντύπωση που δημιουργείς στους άλλους, όσο και την επίτευξη των στόχων σου σε σημαντικό βαθμό. Έτσι, κρίνεται σημαντικό να θέσεις έναν μακροπρόθεσμο στόχο, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου. 

Αν για παράδειγμα επιδιώκεις μια προαγωγή, όποιος και αν είναι ο ρόλος σου στην εργασία σου (entry level ή διοικητικός ρόλος), το να εκφράζεσαι με αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι το καθοριστικό στοιχείο για την απόκτησή της.

Ο όρος “αυτοπεποίθηση” περιλαμβάνει τον τρόπο που επικοινωνούμε, τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και τα μη λεκτικά μέσα, όπως για παράδειγμα τη γλώσσα του σώματος. 

πώς μπορείς, λοιπόν, να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου στον εργασιακό χώρο;

Τα καλά νέα είναι ότι το να φαίνεσαι πιο σίγουρος/η είναι ευκολότερο απ' όσο ακούγεται. Δες παρακάτω 6+1 αποτελεσματικούς τρόπους για να τα καταφέρεις.

1. φρόντισε να μιλάς πιο αργά

Ο ρυθμός με τον οποίο μιλάς επηρεάζει την προθυμία του συνομιλητή σου να συνεχίσει να σε ακούει. Ακόμα και αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι σημαντικό και ενδιαφέρον, ο τρόπος με τον οποίο θα το εκφράσεις, αυτόματα επηρεάζει το πώς θα το εκλάβουν οι ακροατές σου.

Αν μιλάς πολύ γρήγορα, φανερώνεις ότι έχεις αγχωθεί, καθώς προσπαθείς να πεις όσα περισσότερα μπορείς. Έτσι, η συζήτηση θα τελειώσει πιο γρήγορα, ενώ οι ακροατές σου, ενδεχομένως, να δυσκολευτούν να σε παρακολουθήσουν.

Αν όμως μιλήσεις με πιο αργό και σταθερό ρυθμό και επιλέξεις κατάλληλα τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, τότε φαίνεται ότι γνωρίζεις καλά το αντικείμενο της συζήτησης. Μπορείς επίσης, να σκεφτείς ότι μιλώντας πιο αργά, δίνεις χρόνο στους ακροατές σου να κατανοήσουν τα λόγια σου και να τα συλλογιστούν. 

Θα ήταν καλό, αν έχεις την τάση να μιλάς γρήγορα, να το εξασκήσεις και να μειώσεις την ταχύτητά σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο λόγος σου θα εμπνέει αποφασιστικότητα και σαφήνεια.

2. διάλεξε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις

Οι λέξεις που χρησιμοποιείς επηρεάζουν το μήνυμα που θες να περάσεις στους/στις συνομιλητές/τριές σου, γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό να αποφεύγεις να διαλέγεις περίπλοκες ή ανεπαρκείς λέξεις και φράσεις.

Για παράδειγμα, μπορείς να αποφεύγεις την έντονη χρήση των παρακάτω λέξεων ή φράσεων. 

  • Εγώ νομίζω ότι…
  • Μπορεί ή ίσως 
  • Μάλλον, πιθανό, συνήθως
  • Μερικές φορές
  • Όπως, εεε ή ας πούμε, εεε

Θα ήταν αποτελεσματικό να επιλέγεις πιο αξιόπιστες λέξεις και επιχειρήματα, τα οποία σε βοηθάνε να επικοινωνήσεις με σαφήνεια. Επίσης, οι προτάσεις και οι φράσεις που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις φρόντισε να είναι σύντομες και ξεκάθαρες, αποφεύγοντας τη φλυαρία. 

3. διατήρησε τη κατάλληλη γλώσσα του σώματος 

Η στάση του σώματός σου μπορεί να φανερώσει πολλά για εσένα στους γύρω σου. Αν, για παράδειγμα, κινείσαι νευρικά ή αν δεν κάθεσαι άνετα και σωστά, θα δώσεις την εντύπωση ότι είσαι αγχωμένος/η.

Κατά την επικοινωνία, οι κινήσεις, βοηθάνε στην έκφραση των συναισθημάτων σου για το θέμα συζήτησης. Για παράδειγμα, οι έντονες κινήσεις των χεριών σου, μπορεί να υποδείξουν τον ενθουσιασμό σου. Αντιθέτως αν αγγίζεις το πρόσωπο σου, τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου ή αν συνεχώς κινείσαι νευρικά στην καρέκλα σου, μπορεί να θεωρηθεί μη επαγγελματικό, αλλά και να υποδηλώσει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Έτσι, προτίμησε να κάθεσαι στην καρέκλα ευπρεπώς, διατηρώντας μια καλή στάση και φρόντισε να χρησιμοποιείς την κατάλληλη γλώσσα του σώματος, μειώνοντας τις νευρικές κινήσεις. Είναι γεγονός, ότι το να διατηρείς την κατάλληλη στάση του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια μιας συνάντησης είναι αρκετά απαιτητικό και γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και προσπάθεια. 

Μπορεί να υπάρχουν φορές που ούτε εσύ δεν θα μπορείς να καταλάβεις ότι δείχνεις νευρικός/ή. Γι’ αυτό, θα μπορούσες να ζητήσεις από έναν/μία συνάδελφο που εμπιστεύεσαι, να παρατηρήσει τη γλώσσα του σώματός σου, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης, και έτσι να βρεις τι είναι αυτό που χρειάζεται να βελτιώσεις.

παρουσιάζοντας τον εαυτό σου: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις σε έναν οδηγό.

Θα βρεις στον οδηγό μας συμβουλές για: 

  • το πώς να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση
  • το πώς να χρησιμοποιήσεις τη δικτύωση προς όφελός σου
  • το πώς να ενισχύσεις την online επωνυμία σου.
     
διάβασε περισσότερα

4. διάλεξε ρούχα που ταιριάζουν στην περίσταση

Το να επιλέγεις τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα με την περίσταση, που πρόκειται να παραβρεθείς, αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου για πολλούς λόγους. Όχι μόνο θα βελτιώσει το αίσθημα της “σιγουριάς” για τον εαυτό σου, αλλά θα αλλάξει και τον τρόπο που σε βλέπουν οι συνομιλητές/τριες σου. 

Είναι σημαντικό να επιλέξεις ρούχα που συμφωνούν με τους ενδυματολογικούς κανόνες της εταιρείας και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν την προσωπικότητά σου. Επίσης, να θυμάσαι ότι πρέπει να νιώθεις άνετα και ταυτόχρονα όμορφα με τις ενδυματολογικές σου επιλογές, γιατί με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εμπνέεις μια θετική αύρα, αλλά ενισχύεις αρκετά την αυτοπεποίθησή σου.

Η κατάλληλη εμφάνιση, η σωστή στάση του σώματος, ένα αποφασιστικό περπάτημα και το να μιλάς με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια είναι η συνταγή, για να εντυπωσιάσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξής σου.

Μια επιπλέον συμβουλή - μια ολοκληρωμένη εμφάνιση περιλαμβάνει ένα μεγάλο και αληθινό χαμόγελο! 

5. ανάλαβε την ευθύνη των πράξεών σου

Ανθρώπινο είναι να κάνουμε λάθη. Είναι πολύ λογικό μέσα στην εργασία να συμβούν λάθη. Είναι σημαντικό να αντιληφθείς ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς διαχειρίστηκες την κατάσταση μετά και όχι το λάθος αυτό καθαυτό. 

Όταν γίνει κάποιο λάθος, φρόντισε να το αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα και ωριμότητα και απόφυγε να κατηγορήσεις άλλους συναδέλφους, να παραπονεθείς ή να πάρεις το ζήτημα προσωπικά. 

Η προθυμία σου να αναγνωρίσεις το λάθος σου, δείχνει επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές σου. Παράλληλα, υποδεικνύει στους συναδέλφους σου, ότι είσαι έμπιστος/η, ειλικρινής και πρόθυμος/η να αναλάβεις κάθε ευθύνη. 

Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ακόμα σημαντικότερο, το να μάθεις να επεξεργάζεσαι το λάθος σου, για να μπορέσεις να βρεις μια λύση. Αν προσπαθήσεις να διορθώσεις το λάθος σου, αποδεικνύεις στους συναδέλφους σου ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε οποιαδήποτε κατάσταση. Τέλος, η ανάληψη πρωτοβουλιών ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου στον χώρο εργασίας.

6. μην υπεραναλύεις τα γεγονότα

Η υπερβολική σκέψη προκαλείται συχνά από τον φόβο των ανθρώπων μήπως γίνει κάποιο λάθος, αλλά όπως αναφέραμε και πριν, είναι πολύ λογικό να συμβαίνουν λάθη.

Πολλοί άνθρωποι υπεραναλύουν τα γεγονότα, επειδή εστιάζουν πρώτα σε όλα τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα μιας απόφασης και όχι στα θετικά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα ήταν καλό να θυμηθείς ότι έχεις τις δεξιότητες, την εμπειρία και την εκπαίδευση γι’ αυτόν τον ρόλο. 

Βρίσκεσαι σ’ αυτήν τη θέση, για να παίρνεις αποφάσεις και το να υπεραναλύεις τα γεγονότα μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην εξέλιξή σου. Το να σκέφτεσαι περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, τόσο την αυτοπεποίθησή σου, όσο και την ασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοί σου απέναντί σου. 

Αν έχεις την τάση να αναλύεις υπερβολικά τις σκέψεις σου, τότε τείνεις να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά αποτελέσματα των πράξεών σου. Είναι σημαντικό να είσαι συνειδητοποιημένος/η, πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση και να αποβάλεις τις ανησυχίες σου. 

Όταν εσύ πιστέψεις στην ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις, τότε θα το κάνουν και οι άλλοι. Φρόντισε να επικεντρωθείς στα θετικά χαρακτηριστικά σου και στο τι έχεις καταφέρει και απόφυγε να βομβαρδίζεις τον εαυτό σου με αρνητικές σκέψεις.

7. να είσαι ο εαυτός σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αλλάζουν τη φωνή τους στην εργασία τους. Μην προσπαθήσεις να ακουστείς σαν κάποιος/α άλλος/η που θέλουν οι γύρω σου να γίνεις. 

Να είσαι ο εαυτός σου! Εστίασε στα δυνατά σου σημεία και θα δεις ότι η πίστη στις ικανότητές σου θα βελτιωθεί. Έτσι, με τη σειρά τους και οι συνάδελφοί σου θα έχουν περισσότερη σιγουριά για εσένα και τις επιδόσεις σου. 

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά που μπορεί να αναπτύξει ένας/μια εργαζόμενος/η. Επηρεάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε, την αποδοτικότητα στη δουλειά μας και την εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Το να εξασκηθείς και να εξελίξεις την αυτοπεποίθησή σου, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός/η στην εργασία σου, να προσληφθείς στη θέση εργασίας που επιθυμείς, αλλά και να ανελιχθείς επαγγελματικά.

βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

Δημιούργησε τον myrandstad λογαριασμό σου και κάνε αίτηση στη θέση εργασίας που επιθυμείς! 

ξεκίνα την αναζήτηση

εσωστρέφεια στην εργασία: tips για αποτελεσματική διαχείριση.

δες το άρθρο

μάθε πρώτος/η τα νέα της αγοράς εργασίας

κάνε εγγραφή