Θέλεις να αλλάξεις καριέρα; Εργάζεσαι στον ίδιο κλάδο αρκετά χρόνια και νιώθεις πλέον ότι δεν σε γεμίζει η δουλειά σου; Αναρωτιέσαι μήπως αν ακολουθούσες άλλο επαγγελματικό δρόμο σε έκανε πιο ευτυχισμένο/η και αποκτούσε νόημα το πρωινό ξύπνημα;
Η αλλαγή καριέρας είναι μια ιδέα που πιθανότατα έχει περάσει από την σκέψη πολλών ανθρώπων και σίγουρα θα έχει προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα, καθώς χρειάζεται θάρρος και δύναμη να ξεβολευτεί κάποιος από μια κατάσταση και να τολμήσει κάτι διαφορετικό. Σίγουρα υπάρχει ένα ρίσκο, όπως και σε όλες τις αποφάσεις της ζωής μας.
Αν σκέφτεσαι σοβαρά να αλλάξεις καριέρα, χρειάζεται να το κάνεις μεθοδευμένα, καθώς αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου.Παρακάτω μπορείς να βρεις ορισμένα βήματα που θα μπορούσες να ακολουθήσεις κατά τη διαδικασία αλλαγής της καριέρας σου.
#1 πάρε όσο χρόνο χρειάζεται για να σκεφτείς την αλλαγή σταδιοδρομίας
Ρώτησε τον εαυτό σου: Τι σε κάνει πραγματικά δυστυχισμένο/η; Μήπως βαριέσαι στη δουλειά; Ο υπεύθυνός σου ή οι συνάδελφοί σου δημιουργούν ένα κακό εργασιακό κλίμα; Ή μήπως έχεις απλώς έναν κακό μήνα στην εργασία σου;
Προτού δεσμευτείς με την επιλογή σου να αλλάξεις καριέρα, βεβαιώσου ότι είσαι σίγουρος/η —απολύτως — ότι το κάνεις για τους σωστούς λόγους. Οι παρακάτω λόγοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως έναυσμα:
- Ο κλάδος εργασίας που είσαι ήδη “πεθαίνει”.
- Οι προτεραιότητες της ζωής σου έχουν αλλάξει.
- Ακολούθησες την καριέρα σου τυχαία, απλά επειδή προέκυψε εκείνη την εποχή που ξεκίνησες τα επαγγελματικά σου βήματα.
Αντιθέτως, οι παρακάτω λόγοι πιθανόν δεν δηλώνουν ανάγκη αλλαγής καριέρας:
- Οι επιπλέον παροχές δεν σε ικανοποιούν.
- Οι συνάδελφοί σου σού δημιουργούν πρόβλημα.
- Η μετακίνηση από και προς την εργασία είναι πολύ μεγάλη.
Εάν, κατά την εσωτερική διεργασία και σκέψη, αισθάνεσαι ότι η επιλογή σου καθοδηγείται από κάποιο από τους τελευταίους λόγους, μην προβείς σε οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση αλλαγής καριέρας. Απλά βρες μια νέα δουλειά.
#2 μην δίνεις προτεραιότητα στα υψηλά μισθολογικά οφέλη
Δεν λέμε ότι πρέπει να διαγράψεις εντελώς ως κριτήριο ένα καλό πακέτο παροχών όταν σκέφτεσαι να αλλάξεις καριέρα. Αν βρίσκεσαι σε έναν κλάδο με χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα και η δουλειά δεν σε καλύπτει στα προς το ζην, το να σκέφτεσαι τον μισθό δεν σημαίνει ότι είσαι άπληστος/η - σημαίνει ότι είσαι ρεαλιστής/στρια.
Το λάθος θα ήταν να επιλέξεις τη νέα σου σταδιοδρομία αποκλειστικά για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα, και όχι το πόσο καλά ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα σου, τις αξίες ή τις δυνατότητές σου. Τελικά, ο μισθός είναι η αιτία που είσαι δυστυχισμένος/η ή μάλλον δεν είναι ο μόνος λόγος;
Εστίασε σε μια γενική εικόνα : ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ανοδική πορεία και επαγγελματική εξέλιξη, την ίδια τη θέση της εργασίας.
#3 κάνε την έρευνά σου προτού αλλάξεις καριέρα
Θα έκανες έρευνα αν μετακόμιζες σε μια νέα πόλη, σωστά; Το ίδιο χρειάζεται να κάνεις για τη νέα σου καριέρα, ειδικά αν δεν είσαι και πολύ σίγουρος/η για την επόμενη κίνησή σου. Αποκτήσε πληροφορίες για τον κλάδο που έχεις στοχεύσει: προοπτικές προσλήψεων, μισθολογικό φάσμα, δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αναζήτησε αν υπάρχουν δημοσιεύσεις και τι είδους, οτιδήποτε για να βεβαιωθείς ότι δεν παίρνεις την απόφασή σου αψήφιστα.
#4 απόφυγε να δηλώσεις παραίτηση
Αυτό νομίζουμε είναι δεδομένο. Μην αφήσεις τη δουλειά σου, προτού να έχεις μία άλλη να σε περιμένει. Ανεξάρτητα από το πόσο απελπισμένος/η αισθάνεσαι, ανεξάρτητα από το πόσο μισείς τη δουλειά σου και αισθάνομαι ένα βάρος κάθε φορά που πηγαίνεις, μπορεί να πάρεις μεγάλο ρίσκο, αν δεν κάνεις μεθοδικές κινήσεις πρώτα.
Το να βρεις μια νέα δουλειά είναι κάτι άλλο από την αλλαγή καριέρας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και αφοσίωση, και ένα καλογραμμένο βιογραφικό, δεν πρόκειται να το κάνει πιο εύκολο.
#5 επικοινώνησε με άτομα του κλάδου που στοχεύεις
Μπορεί να έχεις κάνει την έρευνα σου, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: η αντίληψή σου για το πώς θα είναι η νέα σου καριέρα εξακολουθεί να είναι λίγο πολύ θεωρητική. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο που στοχεύεις να βρεις δουλειά είναι η καλύτερη πηγή στοιχείων.
Θέλεις να ρίξεις μια πραγματική ματιά για το τι θα σε περιμένει; Μπες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δοκιμάστε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Μπορείς να στείλεις μήνυμα σε άτομα που έχουν την εργασία που αναζητάς και να ζητήσεις ευγενικά κάποιες πληροφορίες. Όχι μόνο θα αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αλλά θα δημιουργήσεις και κάποιες δυνητικά πολύτιμες επαφές.
Τέλος, στην περίπτωση που κάνεις έντονη εντύπωση, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν μαζί σου όταν ανοίξει μια νέα θέση στην εταιρεία τους.
#6 ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής στα θρανία
Ένα δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό, ίσως αποτελεί κομμάτι της αναζήτησής σου για μια νέα καριέρα εξαρχής. Και ενώ σίγουρα υπάρχουν σταδιοδρομίες που απαιτούν εξειδικευμένο πτυχίο για να εισέλθεις στον τομέα (π.χ. στον τομέας της υγειονομικής περίθαλψης), υπάρχουν κάποιες που δεν το απαιτούν. Έτσι, προτού δεσμευτείς με την απόφασή σου να επιστρέψεις στα θρανία, σκέψου πολύ καλά εάν η καριέρα που ονειρεύεσαι το απαιτεί πραγματικά.
Δεν είσαι σίγουρος; ρώτησε τους ανθρώπους του κλάδου. Εάν αποτελει μακροπρόθεσμο όφελος η απόκτηση ενός επιπλέον πτυχίου ή εάν δεν αποτελεί προϋπόθεση του κλάδου που στοχεύεις, μπορεί να μην αξίζει να δεχτείς να μπεις στη διαδικασία που θα σου αφαιρέσει και χρόνο και χρήμα.
#7 εστίασε ξανά το βιογραφικό σου
Δεν στοχεύεις πλέον στον ίδιο κλάδο που εργάζεσαι ήδη. Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό κάθε φορά που υποβάλλεις μια αίτηση; Βάλε τον εαυτό σου στο πλαίσιο της συνέντευξης: Θα έδινε τις ίδιες απαντήσεις είτε η αίτηση σου ήταν για λογιστής είτε για προγραμματιστής; Δεν είναι πιθανό. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κάνεις μια γρήγορη αντιγραφή-επικόλληση του ίδιου βιογραφικού που χρησιμοποιείς εδώ και χρόνια, αδικείς τον εαυτό σου με το να το κάνεις.
Αυτό δεν αποτελεί κάποια επιστήμη, αλλά θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια από την πλευρά σου. Σκάναρε λίστες θέσεων εργασίας στον κλάδο που αποτελεί στόχο σου. Τι δεξιότητες αναζητούν; Τι είδους προϋποθέσεις τείνουν να απαιτούν;
Δεν λέμε ότι πρέπει να ξαναγράψεις το βιογραφικό σου από την αρχή αλλά καλό είναι να το προσαρμόσεις ώστε να τονίσεις τα προσόντα που σχετίζονται περισσότερο. Όταν μεταβαίνεις σε έναν νέο τομέα —ακόμα κι αν έχεις χρόνια εργασιακής εμπειρίας πίσω σου— αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Με δύο γραφεία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η Randstad μπορεί να σε βοηθήσει με το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα στους ακόλουθους κλάδους εργασίας: Πληροφορική/Τεχνολογία, Χρηματοοικονομικά & Λογιστική, Πωλήσεις, Μάρκετινγκ & Λιανικό Εμπόριο, Μηχανικοί, Βιομηχανία & Logistics, Ανθρώπινο Δυναμικό, Εξυπηρέτηση Πελατών, Ναυτιλία, Νομικές Υπηρεσίες, Τουρισμός, Τραπεζικός και Ασφαλιστικός Κλάδος, Υποστηρικτικοί Υπάλληλοι, Φαρμακευτικός Κλάδος.
Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, που χειρίζεται η Randstad Hellas για εταιρείες πελάτες της.