Αυτές οι απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις τους πραγματικούς λόγους που εγκατέλειψες την προηγούμενη θέση εργασίας σου. 

Όταν ψάχνεις για μια νέα δουλειά, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη/ος να εξηγήσεις σε μία/έναν υπεύθυνη/ο προσλήψεων γιατί άφησες την προηγούμενη δουλειά σου. Μερικοί λόγοι για να εγκαταλείψεις μια εργασία είναι η επιθυμία ανάληψης περισσότερων ευθυνών, η αμοιβή, μετεγκατάσταση σε άλλη πόλη/χώρα κ.α.. Κάποια πιθανά κενά στο βιογραφικό σου μπορούν επίσης να εξηγηθούν με την αφοσίωση στη φροντίδα της οικογένεια σου ή την επιθυμία να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Σε δύσκολες συγκυρίες που έχει περάσει η παγκόσμια οικονομία, ακόμη και η απόλυση δεν έχει το στίγμα που είχε κάποτε.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν την εργασία τους για πιο ιδιαίτερους λόγους — επειδή δεν μπορούσαν άλλο να αντιμετωπίζουν ένα αγενές ή οξύθυμο αφεντικό, ένιωθαν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο ή κουράστηκαν να υπομένουν κακή μεταχείριση και τοξικές συμπεριφορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα βοηθούσε να βρεις έναν τρόπο να προσθέσεις μια θετική νότα στο γιατί αποφάσισες να πεις, "Τα παρατάω!" όταν πας στην επόμενη συνέντευξη σου για δουλειά.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Επειδή το τελευταίο πράγμα που θέλεις να διακινδυνεύσεις είναι να σκεφτεί το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη ότι τα παρατάς εύκολα, δεν μπορείς να εργαστείς ομαδικά ή δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τις καταστάσεις. Παρακάτω θα διαβάσεις πώς μπορείς να εξηγήσεις με ειλικρινή τρόπο γιατί εγκατέλειψες την τελευταία σου δουλειά χωρίς να αποθαρρύνεις την/τον υπεύθυνη/ο προσλήψεων.

λόγοι για να εγκαταλείψεις μια εργασία.

  • Έπαθες burnout.
  • Λόγοι υγείας.
  • Χρειάζεσαι μια αλλαγή.
  • Δε συμφωνείς με τη στρατηγική και τις πρακτικές της εταιρείας.
  • Θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά.



1. άφησες μια απαιτητική δουλειά επειδή έπαθες burnout.

Φτάνεις λοιπόν στο σημείο της συνέντευξης που η/ο υπεύθυνη/ος προσλήψεων ρωτά: "Γιατί άφησες την τελευταία σου δουλειά;" Βαθιά ανάσα. Καλύτερα να αποφύγεις να αναφέρεις ότι ο προηγούμενος εργοδότης σου ήθελε να εργάζεσαι 80 ώρες την εβδομάδα ή πώς ο προϊστάμενός σου περίμενε να απαντάς σε emails στις 23:00. 

Αντιθέτως, πες κάτι όπως: "Αναζητώ μία εργασία όπου θα μπορώ να αξιοποιήσω τις δεξιότητές και την εμπειρία μου, ενώ παράλληλα θα μπορώ να διατηρώ μία ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή. Πιστεύω ότι αποδίδουμε καλύτερα όταν επιτυγχάνουμε μιά τέτοια εξισορρόπηση."

Πολλές εταιρείες δίνουν πλέον βάση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επομένως εστίασε την απάντησή σου στον τύπο του εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο μπορείς να ευδοκιμήσεις.

Εάν δεν έχεις άλλα κενά στο βιογραφικό σου και οι συνεργασίες σου με εταιρείες ήταν μακροχρόνιες, η/ο υπεύθυνη/ος προσλήψεων θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη/ος με αυτή την απάντηση.

2. έφυγες για να φροντίσεις την υγεία σου ή κάποιου μέλους της οικογένειάς σου.

Από όλους τους καλούς λόγους για να αφήσεις μια δουλειά, το καθήκον σου να προστατεύσεις την υγεία σου και την υγεία των αγαπημένων σου προσώπων είναι στην κορυφή. Αν και δεν χρειάζεται να εστιάσεις σε λεπτομέρειες όπως εάν βγήκες σε άδεια ασθενείας και δεν επέστρεψες μετά τη λήξη της, ίσως θέλεις τουλάχιστον να δώσεις στην/ον συνεντευκτή κάποια πληροφορία κλειδί.

Μπορείς να αναφέρεις ότι αυτό ήταν ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που έχει πλέον επιλυθεί και δεν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Με αυτόν τον τρόπο, η/ο υπεύθυνη/ος προσλήψεων δεν θα ανησυχεί ότι θα σε προσλάβει και θα σε χάσει σε λίγους μήνες.

3. χρειαζόσουν μια αλλαγή.

Αποφάσισες να αλλάξεις καριέρα, επειδή απλά έφτασες στο σημείο που δεν άντεχες άλλο αυτό που έκανες; Αν ναι, αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για να το θέσεις σε έναν υποψήφιο εργοδότη. Αντ 'αυτού, μπορείς να πεις κάτι σαν: "Αναζητώ ευκαιρίες που θα μου επιτρέψουν να αξιοποιήσω πλήρως τις δεξιότητές που απέκτησα πρόσφατα στο σχεδιασμό ιστοσελίδων" (ή οποιοδήποτε νέο πάθος ή παλιό ενδιαφέρον θέλεις να αξιοποιήσεις).

Και πάλι, οι υποψήφιοι εργοδότες αναζητούν σταθερότητα, οπότε κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να δείξεις ότι δεν αναζητάς αυτή τη θέση απλώς από μια παρόρμηση, αλλά ότι έχεις προετοιμαστεί για τη θέση που διεκδικείς και έχεις κάνει έρευνα στον κλάδο για να βεβαιωθείς ότι αυτό είναι κάτι που θέλεις και σου ταιριάζει.

4. δεν ταίριαζαν οι αξίες σου με αυτές της εταιρείας.

Υπάρχουν φορές που η παραίτηση από μια δουλειά μπορεί να είναι το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις, εάν παρατηρήσεις ότι διεξάγονται δραστηριότητες που παραβιάζουν τον ηθικό κώδικα, αν όχι τον νόμο. Δεν θέλεις να αμαυρωθεί η φήμη (και το βιογραφικό σου) από έναν τέτοιο οργανισμό.

Εάν η εταιρεία στην οποία εργαζόσουν χρησιμοποιεί παράνομες ή ανήθικες πρακτικές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μελλοντικοί εργοδότες να υποθέσουν ότι διέπεσαι κι εσύ κι από αντίστοιχες αξίες.

Παρ’ όλα αυτά, απόφυγε να μιλήσεις αρνητικά για τον πρώην εργοδότη σου.

Αντίθετα, προσπάθησε να στρέψεις τη συζήτηση στις κοινές αξίες που μοιράζεσαι με τον νέο πιθανό εργοδότη. Μπορείς να αναφέρεις διαφωνίες που είχες με τη διοίκηση, αλλά φρόντισε να παρουσιάσεις το σύνολο των σκέψεών σου και να εξηγήσεις το λόγο που διαφωνούσες.

Στη συνέχεια, άλλαξε ρότα και τόνισε τι θαυμάζεις στην εταιρεία με την οποία πραγματοποιείς τη συνέντευξη, όπως το γεγονός ότι εστιάζει στην ποικιλομορφία και την ένταξη ή πώς προσπαθεί να είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη. Αυτό θα σου δώσει επίσης την ευκαιρία να δείξεις ότι έχεις κάνει την έρευνά σου.

5. αναζητάς αύξηση στον μισθό σου ή προαγωγή.

Η επαγγελματική ανέλιξη και ανάπτυξη βρίσκεται ψηλά στη λίστα των λόγων για να εγκαταλείψεις μια εργασία. Εάν δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η καριέρα σου προχωράει, δεν σου αναθέτουν νέες ευθύνες, δεν αποκτάς νέες δεξιότητες και δεν έχεις δεχτεί αύξηση στον μισθό σου, γιατί να μείνεις; Υπάρχει τρόπος να το εκφράσεις αυτό σε μια συνέντευξη χωρίς να βγάλεις πικρία.

Εξήγησε στην/ον υπεύθυνη/ο προσλήψεων ότι είχες φτάσει το ανώτατο όριο εξέλιξης σε αυτήν την εταιρεία - και είσαι έτοιμη/ος για μια νέα πρόκληση. Αυτή η εξήγηση δίνει μια θετική χροιά στην αποχώρησή σου και τοποθετεί την επαγγελματική σου εξέλιξη στο επίκεντρο. Η λέξη πρόκληση επίσης, υποδηλώνει ότι είσαι ένα σκληρά εργαζόμενο άτομο.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο παραιτήθηκες από μια θέση εργασίας, ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές που μπορείς να έχεις κατά νου:

  • Less is more. Δώσε ακριβώς όσες πληροφορίες χρειάζονται για να εξηγήσεις τον λόγο της αποχώρησής σου χωρίς να μπεις σε πολλές λεπτομέρειες.
  • Μείνε συγκεντρωμένη/ος στο στόχο σου. Συνέχισε να μοιράζεσαι πληροφορίες που σχετίζονται με την εταιρεία και τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση.
  • Να είσαι ειλικρινής. Αν και σίγουρα μπορείς να πλαισιώσεις με θετικό τρόπο την αποχώρησή σου, δε συστήνεται να πεις ψέματα για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

βρες μια εταιρεία στην οποία θέλεις να εργαστείς.

Εάν αναγνωρίζεις έναν (ή περισσότερους) από τους παραπάνω λόγους για να εγκαταλείψεις μια δουλειά, το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεσαι κοντά στην πόρτα της εξόδου. Είσαι έτοιμη/ος για μια νέα αρχή; Δες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας και κάνε την αίτησή σου σήμερα!