Κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, είναι πράγματι απογοητευτικό να μην λαμβάνεις καμία απάντηση μετά την αίτησή σου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στις μέρες μας, καθώς η αύξηση των υποψηφίων συνεπάγεται και μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων εργασίας που διαχειρίζονται οι εταιρείες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θεωρείς δεδομένο ότι δεν θα λάβεις απάντηση, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε είναι καλό να αναζητήσεις τους λόγους, καθώς μπορεί να σχετίζονται με κάποιο λάθος σου στην διαδικασία αίτησης. Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποιες συμβουλές και βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις αν οι αιτήσεις σου δεν οδηγούν στις συνεντεύξεις που επιθυμείς.
έλεγξε ξανά το βιογραφικό σου
Τα λάθη στο βιογραφικό σου αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες δεν θα λάβεις απάντηση από έναν/μία εργοδότη/τρια. Μπορεί να υπάρχουν τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη ή ίσως το βιογραφικό σου να μην είναι προσαρμοσμένο στον ρόλο για τον οποίο υποβάλλεις αίτηση. Παράλληλα, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσεις από κάποιον/α που εμπιστεύεσαι να ελέγξει το βιογραφικό σου καθώς μπορεί να παρατηρήσει κάποιο λάθος που εσύ δεν είχες εντοπίσει.
υποβολή αίτησης και αυτοματοποιημένα συστήματα
Σχεδόν όλες οι εταιρείες σήμερα χρησιμοποιούν κάποια πλατφόρμα για την παρακολούθηση αιτήσεων προκειμένου να αξιολογήσουν τα βιογραφικά και τις συνοδευτικές επιστολές που λαμβάνουν χωρίς να χρειαστεί να τα ελέγξουν οι ίδιοι/ες. Αυτά τα εργαλεία είναι σχεδιασμένα για να σαρώνουν τα βιογραφικά και να αναζητούν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Αν το βιογραφικό σου δεν περιλαμβάνει κάποιους βασικούς όρους, είναι πιθανόν να μην καταφέρεις να περάσεις στο επόμενο στάδιο και για αυτό τον λόγο, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις ξανά την περιγραφή της θέσης και να συμπεριλάβεις κάποιες από τις λέξεις που αναφέρει στο βιογραφικό σου και στη συνοδευτική επιστολή.
είναι οι θέσεις εργασίας για τις οποίες υποβάλλεις αίτηση κατάλληλες για σένα;
Έχεις τα κατάλληλα προσόντα; Η πλειονότητα των ατόμων που υποβάλλουν την αίτησή τους στην πραγματικότητα δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση. Είναι σημαντικό να δίνεις έμφαση στην ποιότητα αντί για την ποσότητα όταν κάνεις αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημασία πόσες αιτήσεις στέλνεις, αλλά κατά πόσο ταιριάζουν οι θέσεις με τις δεξιότητές σου.
βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.
Ανακάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας μας.
Κάνε την αίτηση σου.βεβαιώσου ότι ακολουθείς σωστά όλα τα βήματα της αίτησης
Διάβασε πάντα προσεκτικά τα βήματα της αίτησης. Συχνά, οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσεις πέρα από την υποβολή του βιογραφικού σου και της συνοδευτικής επιστολής.
Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται να συμπεριλάβεις έναν συγκεκριμένο κωδικό θέσης στην συνοδευτική επιστολή, να τους στείλεις ένα δείγμα της προηγούμενης δουλειάς σου ή να απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων. Αν παραλείψεις οποιοδήποτε από αυτά τα βήματα, πιθανόν να μην προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο.
Θυμήσου: οι απαιτήσεις και τα βήματα της αίτησης δεν είναι προαιρετικά. Οφείλεις να τα ολοκληρώσεις όλα σωστά αν θέλεις να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο και να λάβεις την απάντηση που επιθυμείς. Πάντα αναθεώρησε προσεκτικά την αίτησή σου πριν στείλεις το email ή πατήσεις το κουμπί υποβολής.
η σημασία της παρουσίας σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μερικές φορές, το να μην λάβεις απάντηση στην αίτηση σου δεν σχετίζεται με το βιογραφικό σου. Μπορεί να αφορά την παρουσία σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία μπορεί να προβλημάτισε τον/την μελλοντικό/η εργοδότη/τρια σου. Η πλειονότητα των εταιρειών, θα ελέγξει τα κοινωνικά σου δίκτυα, πέρα από το προφίλ σου στο LinkedIn. Το Facebook, το Instagram, το X (πρώην Twitter) και το Google προκειμένου να μάθουν για σένα. Σχόλια, εικόνες ή φωτογραφίες στα προφίλ σου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή σου. Καλό θα ήταν να ελέγξεις ξανά τα κοινωνικά σου δίκτυα και να βεβαιωθείς ότι παρουσιάζουν μια επαγγελματική εικόνα.