Η αποτελεσματική διαχείριση της συζήτησης στο τέλος μιας συνέντευξης εργασίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά όταν ο/η υπεύθυνος/η πρόσληψης σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις. Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέσαι: τι θα ήταν καλύτερο να ρωτήσεις τον/την μελλοντικό/ή εργοδότη/τρια σου;
Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας, τη δυναμική της ομάδας, τα παρεχόμενα οφέλη και το αν η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους της επαγγελματικής σου εξέλιξης.
Οι έξυπνες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη δεν φανερώνουν μόνο ότι είσαι προετοιμασμένος/η, αλλά ενισχύουν και την εικόνα σου ως κατάλληλος/η υποψήφιος/α για τη θέση. Επιπλέον, σου δίνουν την ευκαιρία να επιλύσεις τυχόν απορίες, να τονίσεις τις δεξιότητές σου και να αποδείξεις ότι έχεις ερευνήσει προσεκτικά τη θέση και την εταιρεία.
Για να αξιοποιήσεις στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία και να δημιουργήσεις μία καλή εντύπωση, είναι σημαντικό να έχεις προετοιμάσει από πριν τις ερωτήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις 8 στοχευμένες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στο τέλος μιας συνέντευξης εργασίας, για να μάθεις περισσότερα τόσο για τον ρόλο όσο και για την εταιρεία.
ερωτήσεις για καταλάβεις αν είσαι ο/η κατάλληλος/η για τον ρόλο
Οι ερωτήσεις στο τέλος μιας συνέντευξης εργασίας έχουν διπλό σκοπό:
- Να διευκρινίσεις τυχόν απορίες που μπορεί να έχεις σχετικά με τη θέση ή την εταιρεία.
- Να τονίσεις τις δεξιότητές σου και πώς αυτές ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης.
Πριν από τη συνέντευξη, είναι σημαντικό να έχεις καθορίσει τα κύρια σημεία που θέλεις να αναδείξεις για την εμπειρία και τις δεξιότητές σου. Αυτή η προετοιμασία εξασφαλίζει ότι οι ερωτήσεις σου θα αναδείξουν ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η για τη θέση, δείχνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον και στρατηγική σκέψη.
Υπάρχει επίσης, και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να θέτεις ερωτήσεις στον/στην υπεύθυνο/η πρόσληψης. Οι στοχευμένες και εξατομικευμένες ερωτήσεις για την καταλληλότητά σου για τη θέση βοηθούν τον/την εργοδότη/τρια να σε φανταστεί ήδη να εργάζεσαι στον ρόλο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόσληψής σου.
Αν προετοιμαστείς σωστά, θα είσαι σε θέση να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις για την επαγγελματική σου πορεία. Εξερεύνησε τις τελευταίες θέσεις εργασίας, αξιολόγησε τις επαγγελματικές ευκαιρίες και κάνε την αίτησή σου σήμερα.
1. πώς θα είναι η καθημερινότητά μου;
Ρωτώντας τον/την υπεύθυνο/η πρόσληψης σου για τις καθημερινές εργασίες που θα αναλάβεις, αποκτάς μια ξεκάθαρη εικόνα για το αντικείμενο της εργασίας, έτσι ώστε να αξιολογήσεις αν ο ρόλος ταιριάζει με τις δεξιότητές σου και τις προσδοκίες σου. Επιπλέον, θα μπορέσεις να κατανοήσεις αν οι καθημερινές δραστηριότητες και οι προκλήσεις της θέσης είναι κάτι που θα βρεις ενδιαφέρον και διαχειρίσιμο.
Η ερώτηση για τις καθημερινές σου αρμοδιότητες φανερώνει επίσης το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τη θέση και την προθυμία σου να προετοιμαστείς κατάλληλα για τις ευθύνες που θα αναλάβεις.
2. με ποια κριτήρια ή στόχους θα αξιολογείται η απόδοσή μου;
Η κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης της απόδοσής σου, σου προσφέρει σαφήνεια σχετικά με τις προσδοκίες για τον ρόλο, επιτρέποντάς σου να εκτιμήσεις αν η θέση ταιριάζει στις ικανότητες και στους επαγγελματικούς σου στόχους.
Όταν μάθεις το πώς θα αξιολογείσαι, θα κατανοήσεις ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες της θέσης που καθορίζουν την επιτυχία σου. Αν ο/η υπεύθυνος/η πρόσληψης δεν μπορεί να προσδιορίσει τα κριτήρια επιτυχίας για τη θέση, ίσως να το σκεφτείς ξανά με περισσότερη προσοχή.
3. ποιες είναι οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρονται;
Όπως πολλές άλλες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη, αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για τον/την μελλοντικό/ή σου εργοδότη/τριά, ενώ ταυτόχρονα κατανοείς πώς η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει την επαγγελματική σου εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη ερώτηση αναδεικνύει τη δέσμευσή σου για προσωπική εξέλιξη και βελτίωση των δεξιοτήτων σου, ενώ σου επιτρέπει να διαπιστώσεις το πόσο η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της.
Η συνεχής εκπαίδευση είναι θεμελιώδης, για να παραμένεις ανταγωνιστικός/ή στον επαγγελματικό χώρο και να εξασφαλίζεις ότι οι δεξιότητές σου παραμένουν επίκαιρες. Ανεξαρτήτως του σταδίου της καριέρας σου, είναι σημαντικό να αποφύγεις να βρεθείς σε μια θέση χωρίς προοπτικές εξέλιξης.
4. ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσω σε αυτή τη θέση;
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίζεις αν μια θέση σου ταιριάζει είναι οι προκλήσεις που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απαιτητικούς πελάτες, περιορισμούς στον προϋπολογισμό ή διαφορετικές προσωπικότητες στην ομάδα που απαιτούν υπομονή και ικανότητες διαχείρισης.
Αυτά τα στοιχεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητά σου. Αν είσαι άτομο που αποφεύγει τις συγκρούσεις και προτιμά να εργάζεται ήρεμα και διακριτικά, οι προκλήσεις της συνεργασίας με μια ομάδα που έχει πιο άμεσο και ανοιχτό στυλ επικοινωνίας ενδέχεται να μην σου ταιριάζουν.
Η συζήτηση αυτών των προκλήσεων με τον/την υπεύθυνο/η μπορεί να αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία, για να αναδείξεις πώς έχεις διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν με επιτυχία.
5. μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζομαι;
Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, η κατανόηση των ανθρώπων και της ομάδας με την οποία θα συνεργάζεσαι στη μελλοντική σου εργασία είναι σημαντική, καθώς επηρεάζει άμεσα την ικανοποίησή σου στον εργασιακό χώρο και την ευημερία σου.
Γνωρίζοντας τη δυναμική και το στυλ επικοινωνίας της ομάδας, θα μπορέσεις να εκτιμήσεις αν ταιριάζεις και αν θα αναπτυχθείς σε αυτό το περιβάλλον. Επίσης, σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις ισχυρές σχέσεις από την αρχή, κάτι που είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία.
6. έχετε κάποια ανατροφοδότηση για τις δεξιότητές μου, την εμπειρία μου ή την απόδοσή μου στη συνέντευξη;
Ζητώντας ανατροφοδότηση μετά τη συνέντευξη, δείχνεις στους/στις υπεύθυνους/ες πρόσληψης ότι είσαι ανοιχτός/ή σε εποικοδομητική κριτική και είσαι πρόθυμος/η να βελτιωθείς. Αν ο/η υπεύθυνος/η πρόσληψης ή ο/η μελλοντικός/η εργοδότης/τρια είναι ειλικρινής και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, αυτό μπορεί να φανερώνει μια εταιρική κουλτούρα διαφάνειας και υποστηρικτικής διοίκησης.
Η καθοδήγησή τους μπορεί επίσης, να λειτουργήσει ως κίνητρο, για να εξετάσεις νέους ρόλους, βιομηχανίες ή δεξιότητες, ευθυγραμμίζοντας έτσι την επαγγελματική σου πορεία με τα δυνατά σου σημεία και τις απαιτήσεις της αγοράς.
7. πώς προέκυψε αυτή η θέση;
Συνήθως, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνεται από τον/την recruiter ή στην πρώτη συνέντευξη.
Ωστόσο, αν δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα, είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήσεις. Αν πρόκειται για μια καινούργια θέση, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξή της και την επέκταση των δραστηριοτήτων της, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς εκτιμά τις δεξιότητες και την εμπειρία που μπορείς να προσφέρεις.
Αν η θέση έχει δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει κάποιον/α που έχει αποχωρήσει πρόσφατα, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητικό σημάδι. Μπορείς να κάνεις επιπλέον ερωτήσεις,για να κατανοήσεις τον μέσο χρόνο παραμονής στην ομάδα και να αξιολογήσεις αν η εταιρεία αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά αποχώρησης, κάτι που θα μπορούσε να υποδεικνύει κακή διαχείριση, τοξική εργασιακή κουλτούρα ή υπερβολικά φορτωμένα καθήκοντα.
8. τι σας αρέσει στην εργασία σας εδώ;
Συνήθως, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη δουλειά τους και το εργασιακό τους περιβάλλον έχουν καλές αναμνήσεις ή εμπειρίες να μοιραστούν εύκολα, αν ο/η υπεύθυνος/η δυσκολεύεται να απαντήσει, αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια ιδιαίτερη εργασιακή κουλτούρα.
Αν η απάντηση είναι κάτι απλό όπως «ο μισθός» ή αν επικρατήσει σιωπή πριν από την απάντηση, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Από την άλλη, αν όλοι/ες ενθουσιάζονται για τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα συχνά ομαδικά events της εταιρείας, και εσύ είσαι πιο εσωστρεφής και προτιμάς να εργάζεσαι μόνος/η, αυτό αποτελεί μία χρήσιμη πληροφορία που αξίζει να λάβεις υπόψη.
μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις τον/την υπεύθυνο/η πρόσληψης
Η αποστολή ενός ευχαριστήριου email μετά τη συνέντευξη εργασίας αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σου για τη θέση.
Στην σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, μικρές κινήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Οι εργοδότες/τριες συχνά βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις όταν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων, και όσοι/ες δείχνουν ευγνωμοσύνη και επαγγελματισμό συνήθως δημιουργούν πιο θετική εντύπωση.
Ένα ευχαριστήριο μήνυμα μετά τη συνέντευξη μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τους/τις υπόλοιπους/ες υποψηφίους/ες, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναφέρεις θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και σε εντυπωσίασαν ή να στείλεις επιπλέον πληροφορίες, όπως αποδεικτικά έγγραφα ή συνδέσμους από το ψηφιακό σου πορτφόλιο.
Επιπλέον, ένα ευχαριστήριο email μπορεί να δημιουργήσει θετικές προοπτικές για μελλοντικές ευκαιρίες, ακόμη κι αν αυτή τη φορά δεν προχωρήσεις για τη θέση. Η διατήρηση καλής σχέσης με πιθανούς εργοδότες μπορεί να ανοίξει νέες επαγγελματικές πόρτες και να οδηγήσει σε μελλοντική συνεργασία.
Παρακάτω θα βρεις ένα πρότυπο ευχαριστήριου σημειώματος που μπορείς να προσαρμόσεις με βάση την εμπειρία και το προσωπικό σου στυλ.
ευχαριστήριο πρότυπο email μετά από συνεντεύξεις για εργασία
θέμα Email: Ευχαριστώ για τον χρόνο σας | Ονοματεπώνυμο
Αγαπητέ/ή [Όνομα],
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε στη συνέντευξη για τη θέση [Τίτλος Θέσης] στην [Όνομα Εταιρείας]. Ήταν χαρά μου να συζητήσουμε και να μάθω περισσότερα για εσάς.
Είμαι ενθουσιασμένος/η με την προοπτική να ενταχθώ στην [Όνομα Εταιρείας]. Η συζήτησή μας ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου για τη θέση, και πιστεύω ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία μου θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στο [συγκεκριμένο στοιχείο της δουλειάς ή της εταιρείας που συζητήθηκε]. Επίσης, ανυπομονώ για όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην ομάδα σας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρείας σας.
Ευχαριστώ ξανά για τον χρόνο και την προσοχή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εάν χρειάζεστε οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες.
Με εκτίμηση,
[Ονοματεπώνυμό σου]
[Τα στοιχεία επικοινωνίας σου]
να είσαι πάντα προετοιμασμένος/η για τις συνεντεύξεις εργασίας
Η αγορά εργασίας μπορεί να φαίνεται απαιτητική, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας. Ωστόσο, θέτοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις στη συνέντευξη, μπορείς να συγκεντρώσεις πολύτιμες πληροφορίες και να αναδείξεις τον εαυτό σου.
Για τον λόγο αυτό, η προετοιμασία για κάθε συνέντευξη είναι απαραίτητη, ακόμα κι αν έχεις πραγματοποιήσει πολλές συνεντεύξεις στο παρελθόν. Δικτυώσου με τους/τις εξειδικευμένους/ες συμβούλους μας, για να λάβεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι και να ανταποκριθείς με αυτοπεποίθηση σε κάθε ερώτηση, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη μπορεί να είναι.
βρες τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.
Δημιούργησε τον myrandstad λογαριασμό σου και κάνε αίτηση στη θέση εργασίας που επιθυμείς!
ξεκίνα την αναζήτηση