Ίσως το εντυπωσιακό βιογραφικό σου και οι καλές συστάσεις να αρκούν ώστε να εξασφαλίσεις ένα ραντεβού για συνέντευξη - αλλά δεν θα είναι αυτά που θα σου εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας. Μόλις βρεθείς απέναντι από τον σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού, εξαρτάται από σένα πόσο καλά θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Δεν το έχουν έμφυτο αυτό το προσόν όλοι οι άνθρωποι και κάποιοι φοβούνται οτι θα φανούν αλαζονικοί ή απελπισμένοι. Αλλά η ουσία της συνέντευξης είναι το πως θα διαφημίσεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα γίνεται ώστε να κερδίσεις τη θέση εργασίας.
Με λίγη καλή θέληση μπορείς να μάθεις να μιλάς με αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου -ιδίως για τις δεξιότητές, τα προσόντα και την εμπειρία που ενδεχομένως έχεις κερδίσει από προηγούμενες θέσεις εργασίας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να διαφημίσεις επιτυχώς τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Κάνε εξάσκηση.
Βρες χρόνο για να προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου. Μία καλή ιδέα είναι να κάνεις πρόβα μ’ ένα φίλο σου. Προετοιμάζοντας αυτά που θέλεις να πεις για τον εαυτό σου καθώς και κάποιες κλασικές ερωτήσεις που αναμένεις να σου κάνουν οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού βάσει του βιογραφικού σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα πας καλά και να μην αγχωθείς στην συνέντευξη. Οι απαντήσεις σου με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο προσεγμένες. Επίσης, αυτή η πρακτική βοηθάει στην περίπτωση που έχεις προγραμματίσει μια συνέντευξη και χρειάζεται να μιλήσεις αγγλικά. Κάνοντας πρόβα με τον φίλο σου, μπορείτε να εξασκηθείτε στην προφορά και στο λεξιλόγιο ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Τέλος, εάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν καταλάβεις μία ερώτηση- μην κολλήσεις - αλλά ζήτησε από τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού να επαναλάβει την ερώτηση και να σου δώσει διευκρινίσεις.
Πες μια εμπειρία σου.
Οι εταιρείες δημοσιεύουν θέσεις εργασίας επειδή υπάρχουν ανάγκες τις οποίες θέλουν να καλύψουν. Προετοιμάσου για μια συνέντευξη, εντοπίζοντας τις απαιτήσεις που αναφέρθηκαν στην αγγελία εργασίας. Μπορείς να σκεφτείς να μοιραστείς μαζί τους κάποια παραδείγματα από την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία σχετικά με προβλήματα και δυσκολίες με τις οποίες είχες έρθει αντιμέτωπος και να τους εξηγήσεις πώς τις είχες επιλύσει επιτυχώς. Επομένως, εάν μπορέσεις να τους πείσεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο που θα καλύψει τις ανάγκες τους και μπορείς να βρεις λύσεις στα προβλήματά τους, τότε έχεις πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Κράτα οπτική επαφή.
Οι συνεντεύξεις με περισσότερα μέλη από αυτό του υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού είναι συνηθισμένες, οπότε φρόντισε να εμφανιστείς στη συνέντευξη με μια προσεγμένη εμφάνιση και να κρατήσεις οπτική επαφή με κάθε μέλος της ομάδας της συνέντευξης από την αρχή. Επιπλέον, η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην εντύπωση που θέλεις να δώσεις, οπότε σιγουρέψου ότι η στάση του σώματός και οι εκφράσεις του προσώπου σου δεν δίνουν την εντύπωση ότι φοβάσαι ή ντρέπεσαι. Τέλος μην ξεχάσεις να εξασκηθείς και στη χειραψία σου! Καλό θα ήταν να είναι σφιχτή και εγκάρδια, αλλά χωρίς να πονέσει το χέρι του υπευθύνου.
Να είσαι θετικός.
Ακόμα κι αν θέλεις να φύγεις από την τωρινή σου δουλειά λόγω αρνητικών καταστάσεων, καλό είναι να μην δείξεις τα αρνητικά σου συναισθήματα, αλλά να τα μετατρέψεις σε θετικά. Στην ενδεχόμενη ερώτηση για το λόγο που θέλεις να αλλάξεις δουλειά, μπορείς να πεις: "νιώθω ότι είμαι έτοιμος για μια θέση με περισσότερες προκλήσεις - όπως φαίνεται να είναι αυτή". Αυτή μπορεί να είναι μια ελκυστική δήλωση εκ μέρους σου. Τέλος, χαλάρωσε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην ξεχάσεις να είσαι χαμογελαστός (αλλά να μην το παρακάνεις) και να αφήσεις τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού να δει κάτι από την προσωπικότητά σου για να καταλάβει πόσο ταιριάζεις με την ομάδα.
Οι συνεντεύξεις, ίσως, να είναι λίγο τρομακτικές, ιδιαίτερα αν είσαι νέος στην αγορά εργασίας ή επιστρέφεις στην αναζήτηση μετά από πολύ καιρό. Μην υποβιβάζεις τον εαυτό σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναζητήσεις τη σωστή θέση εργασίας για σένα και προετοιμάσου προσεκτικά. Στην επαγγελματική σου πορεία είναι πιθανό να βρεθείς πολλές φορές στην θέση του υποψηφίου και να πας σε συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας, από χαμηλόβαθμες μέχρι υψηλόβαθμες. Αξιοποίησε στο έπακρο κάθε εμπειρία που έχεις κερδίσει από τις συνεντεύξεις. Μπορείς να μάθεις από προηγούμενα λάθη έτσι ώστε να την επόμενη φορά να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος. Μην ξεχνάς ότι αν πιστέψεις εσύ πρώτα στον εαυτό σου, τότε πιθανότατα θα πιστέψει σε σένα και ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού.
Έτοιμος; Κάνε το πρώτο βήμα, κάνοντας αίτηση για την επόμενη θέση εργασίας σου εδώ.