1. προετοιμαστείτε
Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας χρησιμοποιώντας το LinkedIn, το Google αλλά και την ίδια την αγγελία. Θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά οι υποψήφιοι παραβλέπουν να διαβάσουν προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας πριν από τη συνέντευξη. Καλό είναι εσείς να το αποφύγετε! Ψάξτε πληροφορίες για τη θέση που υποβάλλετε αίτηση, καθώς και ξεκαθαρίστε το λόγο που τη θέλετε. Εάν δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη συγκεκριμένη θέση, τότε ίσως δεν αξίζει να δαπανήσετε το χρόνο το δικό σας ή του εν δυνάμει εργοδότη σας.
2. κάντε εύστοχες ερωτήσεις
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προς το τέλος της συνέντευξης, ο εν δυνάμει εργοδότης σας να σάς ρωτήσει εάν έχετε ερωτήσεις. Χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία! Μπορεί να νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε τον εν δυνάμει εργοδότη σας, αλλά στην πραγματικότητα «μεταφράζεται» ως ένδειξης βιασύνης, αδιαφορίας ή έλλειψης ενδιαφέροντος. Προετοιμάστε μερικές ερωτήσεις σχετικά με θέματα που δεν καλύφθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως:
• Πώς μετράται η απόδοση;
• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επιτυχία ενός υποψηφίου σε αυτήν τη θέση εργασίας;
• Πώς μπορεί αυτή η θέση εργασίας να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και των στρατηγικών της εταιρείας;
• Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το άτομο που θα αναλάβει αυτή τη θέση;
3. εξοικειωθείτε με τη γλώσσα του σώματος για να τραβήξετε το ενδιαφέρον
Η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο. Για την ακρίβεια αρκετά σημαντικό. Καθίστε ίσια, με μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός (σημάδι που υποδηλώνει ενδιαφέρον) και εστιάστε την προσοχή σας στον εν δυνάμει εργοδότη σας. Χαμογελάστε και να είστε ο εαυτός σας. Αποφύγετε τις πολλές χειρονομίες (υπερκινητικότητα) ή να σταυρώνετε τα χέρια σας (εσωστρέφεια). Επίσης, αποφύγετε τις προσωπικές συνήθειες εκείνες που μπορεί να προδώσουν τη νευρικότητά σας, όπως η τάση να μιλάτε πιο γρήγορα. Αποφύγετε να κινείστε νευρικά, να ασχολείστε με τα μαλλιά σας ή να ξύνεστε. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θυμηθείτε να παίρνετε ανάσες – κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μείνετε συγκεντρωμένοι. Εάν είστε υπερβολικά νευρικοί ή σε ένταση, θα κάνετε και τους άλλους μέσα στο δωμάτιο να νιώσουν το ίδιο.
4. να είστε ο εαυτός σας
Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας, ενώ ταυτόχρονα μετριάστε τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Εάν είστε άτομο που μπορεί να χαρακτηριστεί ‘wild and crazy’, μπορείτε να πείτε: «Είμαι κοινωνικός άνθρωπος και μ’ αρέσει να περιβάλλομαι από ανθρώπους. Αλλά μπορώ και ξεχωρίζω τις στιγμές εκείνες που απαιτούν συγκέντρωση και σκληρή δουλειά. Ένα παράδειγμα είναι όταν εγώ...» ή «Γενικά, είμαι συγκρατημένο άτομο, αλλά γνωρίζω πώς πρέπει να εκφράζομαι σε κάποιο ενδεχόμενο meeting και να μοιράζομαι τις ιδέες μου. Για παράδειγμα...». Μπορεί να αισθανθείτε ότι λέτε το προφανές, αλλά εκφράζοντάς τα υποδηλώνει ότι έχετε επίγνωση αυτών και μπορείτε να μιλάτε γι’ αυτά και ας αποτελούν πιο ευαίσθητα θέματα.
5. στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή ένα email μετά τη συνέντευξη
Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι περιττό, μια τέτοια κίνηση σε βάζει στην κατηγορία του «αξιοπρόσεκτου υποψηφίου». Ένα ευχαριστήριο σημείωμα όχι μόνο δείχνει καλούς τρόπους, αλλά και είναι μια ευκαιρία για να κάνετε follow up σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας και να επαναλάβετε ποιες δεξιότητες και εμπειρία σας κάνουν τον τέλειο υποψήφιο. Με αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνετε ότι αξίζετε την προσοχή του εν δυνάμει εργοδότη σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καθώς και την αφιέρωση του χρόνου και του κόπου για να προετοιμαστεί για σας.
Ένας εν δυνάμει εργοδότης θα ενδιαφερθεί για σας από τη συνολική σας εικόνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Προσπαθήστε να μείνετε στη μνήμη του εν δυνάμει εργοδότη σας, υποδεικνύοντας το value που θα προσδώσετε στην εταιρεία. Αφήστε τον να καταλάβει τι είναι αυτό που σας προσελκύει στη θέση εργασίας και την εταιρεία και πώς οι δεξιότητες και η εμπειρία σας σάς κάνουν τον τέλειο υποψήφιο. Όλες αυτές οι προτάσεις βοηθούν τον εν δυνάμει εργοδότη σας να πάρει την καλύτερη απόφαση για το ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος: γίνε εσύ αυτός ο υποψήφιος!