Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ακόμα και σε μια συνέντευξη για εργασία. Στα πρώτα λεπτά της συνάντησής σου με το σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού, έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια καλή εντύπωση ή μια όχι και τόσο καλή. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα περίπου, οι σύμβουλοι σχηματίζουν μια γενική άποψη για τους υποψηφίους, αλλά και για το εάν είναι κατάλληλοι να κερδίσουν τη θέση εργασίας.


Είναι σημαντικό να κάνεις την καλύτερη εντύπωση που μπορείς μέσα στα πρώτα λεπτά της συνάντησής με το σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού. Έχε αυτό στο νου σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ώστε να σου δώσει ώθηση να κερδίσεις μια δεύτερη συνέντευξη και γιατί όχι και τη θέση εργασίας.


Εμφανίσου στην ώρα σου.

Το να είναι κάποιος ακριβής στην ώρα του, ειδικά όταν πρόκειται για μια συνέντευξη εργασίας, θα πρέπει να είναι δεδομένο. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσες φορές το έχεις ακούσει, αξίζει να το αναφέρουμε ξανά. Καλό θα είναι να φτάσεις 5 με 10 λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο σας ραντεβού με το σύμβουλο εργασίας. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να μην το παρακάνεις και φτάσεις 30 λεπτά νωρίτερα γιατί πολύ πιθανότατα να υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες συνεντεύξεις και να μην υπάρχει χώρος στην αίθουσα υποδοχής.


Βλέπεις να καθυστερείς; Κάλεσε το συντομότερο δυνατόν για να ενημερώσεις τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού. Θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από μια απλή δικαιολογία αφού φτάσεις και έχοντας ήδη περιμένει 30 λεπτά για την άφιξή σου.


Ντύσου για τη δουλειά που θέλεις, όχι για τη δουλειά που ήδη έχεις.

Μπορεί να ακούγεται επιφανειακό, όμως ένα σημαντικό κομμάτι της πρώτης εντύπωσης σε μία συνέντευξη εργασίας είναι η  εμφάνισή σου. Κατά γενικό κανόνα, καλό είναι να κάνεις μια κλασική, επαγγελματική και ουδέτερη επιλογή ρούχων και αξεσουάρ, έχοντας πάντα στο νού σου το ύφος της εταιρείας στην οποία πρόκειται να δώσεις  συνέντευξη.


Να είσαι ευγενικός με τον υπάλληλο στην υποδοχή.

Το άτομο στην υποδοχή φυσικά δεν είναι ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η δική του εντύπωση δεν έχει σημασία. Σε ορισμένες εταιρείες, οι σύμβουλοι του ανθρώπινου δυναμικού, ζητούν από τους υπαλλήλους της υποδοχής να τους αναφέρουν την συμπεριφορά των υποψηφίων που έρχονται. Και αυτό πιθανότατα, μπορεί να παίξει ένα μικρό ρόλο στην τελική τους απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο, καλό θα είναι από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στην εταιρεία, η συμπεριφορά σου να είναι το ίδιο ευγενική με όλους τους υπαλλήλους.


Βάλε στην τσάντα σου το τηλέφωνό σου.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον αυτόματα βγάζουμε το smartphone μας κάθε φορά που πρέπει να περιμένουμε κάπου ή κάτι. Αλλά αν περιμένεις στην υποδοχή για τη συνέντευξή σου, προσπάθησε να μη βγάλεις το τηλέφωνό σου. Αντ 'αυτού, βάλτο στο αθόρυβο και πάρε το χρόνο σου για να εξετάσεις το βιογραφικό σου και να σκεφτείς τι θα ήθελες να μεταφέρεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σου. Επιπλέον, όταν ο σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικου εμφανιστεί, δεν θα ήταν επαγγελματικό να σε πιάσει την ώρα που κλείνεις μια εφαρμογή παιχνιδιού. 


Να έχεις τα πάντα καθαρά, οργανωμένα και προσβάσιμα.

Είναι πολύ πιθανόν, ότι μέσα στα πρώτα λεπτά της συνάντησής σου με τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού, θα σου ζητήσει αντίγραφο του ενημερωμένου βιογραφικού σου. Αλλά αν χρειαστεί να σκάψεις μέσα στην τσάντα σου ανάμεσα σε φορτιστές τηλεφώνου και παλιές αποδείξεις, θα κινδυνέψεις να φανείς λίγο ανοργάνωτος.

Για να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση, όλα όσα χρειάζεσαι θα πρέπει να είναι οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα: θα ήταν καλό επομένως, να είσαι σε θέση να βγάλεις το βιογραφικό σου ή ακόμη και ένα στυλό με απλές κινήσεις. Όσο λιγότερο ψαχουλέψεις μέσα από την τσάντα σου, τόσο το καλύτερο.

Κράτησε οπτική επαφή και να είσαι χαμογελαστός. 

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι με τα μάτια, τις χειρονομίες και τη στάση του σώματός σου, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με αυτό που λες. Ενώ μπορεί να νομίζεις ότι πρέπει να είσαι πολύ σοβαρός σε μια συνέντευξη, συνήθως κάτι τέτοιο δεν  είναι και το καλύτερο. Οπότε χαμογέλα! Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν μαζί σου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η επαφή με τα μάτια είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να δείξεις  ενδιαφέρον, ειλικρίνεια και αξιοπιστία.