Το να συζητήσεις τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία του εαυτού σου σε μια συνέντευξη εργασίας, μπορεί να φαίνεται για σένα δύσκολο. Εάν σου έχει τύχει να σου απευθύνουν μία τέτοια ερώτηση, θα έχεις σίγουρα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να αναφέρεις ότι δεν είσαι καλός/η σε κάτι, χωρίς ταυτόχρονα να δώσεις άσχημη εντύπωση, όπως επίσης να πεις ότι είσαι καλός/η σε κάτι άλλο χωρίς να φανεί ότι καυχιέσαι.
Ναι, ισχύει ότι μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά υπάρχει μια μυστική συνταγή που μπορεί να σε βοηθήσει να απαντήσεις με επιτυχία: υπογράμμισε ένα θετικό σου στοιχείο ή δεξιότητα που απαιτείται για τη θέση εργασίας και περιόρισε - αλλά να είσαι ειλικρινής - τα αρνητικά στοιχεία.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι είσαι υποψήφιος για μία θέση και σου απευθύνουν την ερώτηση: Ποιο είναι το πιο δυνατό και το πιο αδύναμο σημείο σου; Το να αναφέρεις για παράδειγμα ως πλεονέκτημα “είμαι σκληρά εργαζόμενος/η” δεν έχει και πολύ νόημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους ως σκληρά εργαζόμενους και ποιος θα ήταν αυτός που θα παραδεχόταν το αντίθετο; Όπως επίσης το να απαντήσεις λέγοντας “δεν μπορώ να σκεφτώ πραγματικά μια μεγάλη αδυναμία, ίσως θα μπορούσα να είμαι πιο συγκεντρωμένος”, είναι κάτι πολύ ασαφές.
Συνεπώς με ποιον τρόπο μπορείς να δώσεις μια καλή απάντηση;
κάνε μία εκτίμηση των αδυναμιών σου
Ας αρχίσουμε με το δύσκολο κομμάτι - αυτό των αδυναμιών. Κάθε άτομο έχει αδυναμίες, αλλά ποιος θα ήθελε να τις παραδεχτεί, ιδιαίτερα σε μια συνέντευξη εργασίας;
Μερικά παραδείγματα που μπορείς να αναφέρεις περιλαμβάνουν:
- Το ότι είσαι πολύ επικριτικός με τον εαυτό σου
- Το ότι προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους
- Το ότι δεν είσαι εξοικειωμένος με το πιο πρόσφατο λογισμικό
Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς αυτήν την ερώτηση είναι να περιορίσεις αυτό το χαρακτηριστικό και να τονίσεις τη θετική πλευρά. Επίλεξε ένα χαρακτηριστικό και παρουσίασε μια λύση με την οποία ξεπερνάς την αδυναμία σου. Μείνε μακριά από προσωπικές σου ιδιότητες και συγκεντρώσου περισσότερο σε επαγγελματικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα: “Είμαι άνθρωπος που δίνει σημασία στο γενικότερο πλαίσιο. Οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποιες φορές μου διαφεύγουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, ωστόσο πάντα σιγουρεύω ότι έχω κάποιον στην ομάδα μου ο οποίος δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες”.
κάνε μία εκτίμηση των δυνατών σου σημείων
Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσεις για τα πλεονεκτήματά σου, καλό είναι να είσαι συγκεκριμένος/η. Κάνε μια εκτίμηση των δεξιοτήτων σου προκειμένου να εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία. Είναι μία άσκηση που αξίζει να κάνεις πριν από μία συνέντευξη εργασίας. Κάνε συνεπώς μία λίστα των δεξιοτήτων σου, χωρίζοντάς τες σε τρεις κατηγορίες:
- Δεξιότητες που βασίζονται στη γνώση: Όσες απέκτησες μέσω της εκπαίδευσής σου και της επαγγελματικής σου εμπειρίας (π.χ. δεξιότητες πληροφορικής, ξένες γλώσσες, πτυχία, εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνικές ικανότητες).
- Δεξιότητες μεταβιβάσιμες: Εκείνες που μεταφέρεις από τη μία θέση εργασίας στην άλλη (π.χ. επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες, ικανότητα αναλυτικής επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα προγραμματισμού)
- Προσωπικά χαρακτηριστικά: Οι μοναδικές σου ιδιότητες (π.χ. υπευθυνότητα, ευελιξία, εργατικότητα, συνέπεια, εκφραστικότητα, ομαδικότητα).
Μερικά παραδείγματα που μπορείς να αναφέρεις περιλαμβάνουν:
- Ενθουσιασμός
- Αξιοπιστία
- Δημιουργικότητα
- Πειθαρχία
- Υπομονή
- Αποφασιστικότητα
- Αφοσίωση
- Ειλικρίνεια
- Προσαρμοστικότητα
Όταν συμπληρώσεις τη λίστα, επίλεξε τρία με πέντε δυνατά σου σημεία τα οποία ταιριάζουν με αυτά που αναζητά ο εργοδότης για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Βεβαιώσου ότι μπορείς να δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι αυτά που λες είναι τα δυνατά σου σημεία, σε περίπτωση που διερευνηθούν περαιτέρω.
κατέγραψε τις απαντήσεις σου
Γράψε μία θετική δήλωση την οποία μπορείς να πεις με αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα:
“Το δυνατό μου σημείο είναι η ευελιξία μου να διαχειρίζομαι μία αλλαγή. Σαν προϊστάμενος εξυπηρέτησης πελατών στην τελευταία θέση εργασίας μου, μπόρεσα να ανατρέψω ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον και να αναπτύξω μία αρκετά υποστηρικτική ομάδα. Όσον αφορά τις αδυναμίες μου, νιώθω ότι οι ηγετικές μου ικανότητες θα μπορούσαν να είναι πιο ισχυρές και γι αυτό το λόγο προσπαθώ διαρκώς να τις βελτιώσω”.
Όταν καλείσαι να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, να θυμάσαι ότι το άτομο που σου την απευθύνει αναζητά ένα “ταίριασμα”. Σχηματίζει μια εικόνα για εσένα με βάση τις απαντήσεις σου. Μία και μόνο απάντηση σίγουρα δεν είναι καθοριστική για να επιλεχθείς ή να μην επιλεχθείς για μια θέση εργασίας, εκτός και αν περιέχει κάτι “κραυγαλέο”. Δώσε την ενέργειά σου στην απάντησή σου για τα δυνατά σου σημεία - τι μπορείς δηλαδή να προσφέρεις. Στη συνέχεια, ενημέρωσε το άτομο που έχεις απέναντί σου ότι παρότι μπορεί να μην είσαι τέλειος, εργάζεσαι πάνω στα ελαττώματα που έχεις.
Να θυμάσαι ότι το πώς θα απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη θέση εργασίας, τον εργοδότη και τις αρχές και την κουλτούρα της εταιρείας. Μία καλή επισκόπηση της αγγελίας και μία έρευνα για την εταιρεία πριν πας στη συνέντευξη, σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Καλή επιτυχία!