Η προετοιμασία για μια συνέντευξη μπορεί να είναι αγχωτική ή ακόμη και αποθαρρυντική! Ακόμη και αν το βιογραφικό σου είναι απόλυτα ακριβές και περιεκτικό, και οι συστατικές επιστολές σου πολύ ενθαρρυντικές, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη, καθώς είναι αυτή που θα σου δώσει το εισιτήριο για μια θέση στην εταιρεία. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Να σπάσεις τη διαδικασία της συνέντευξης σε επιμέρους τμήματα τα οποία θα αναλύσεις ένα-ένα, ώστε να είσαι προετοιμασμένος/ή  για μία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την καριέρα σου.


Ένα ανερχόμενο trend στις Finance & Account συνεντεύξεις, είναι το portfolio. Το portfolio είναι ένα εκτεταμένο CV, ένας μεγαλύτερος φάκελος, όπου οι recruiters μπορούν να ανατρέξουν σε case studies με δεδομένα και αριθμούς. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων, οπότε θα πρέπει να τηρηθεί εχεμύθεια σε δεδομένα υψηλής ευαισθησίας.


Επίσης μην ξεχνάς ότι και το βιογραφικό σου αποτελεί μέρος του portfolio σου και όχι απλώς ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονται η εκπαίδευση και η προϋπηρεσία σου. Ανάδειξε όλες τις δεξιότητες που είναι σχετικές με την θέση που αιτήθηκες και αν στην επαγγελματική σου πορεία υπάρχουν περίοδοι όπου δεν εργάστηκες, προτίμησε να μιλήσεις γι αυτές ειλικρινά και με έναν θετικό τρόπο, ο οποίος θα τονίζει ότι δεν έμεινες στάσιμος/η, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησες τον χρόνο αυτό επικοδομητικά. [Διάβασε περισσότερα για το πώς μπορείς να εξηγήσεις τα κενά στο βιογραφικό σου εδώ.]


Βεβαιώσου ότι το περιεχόμενο του βιογραφικού σου είναι περιεκτικό, ακριβές και ενημερωμένο και σου προτείνουμε να το διαβάσεις πριν την συνέντευξη για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου. Το πιο πιθανό είναι ότι o recruiter θα σου κάνει και ερωτήσεις βασισμένες στο περιεχόμενο του βιογραφικού σου.


Πιθανόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να ερωτηθείς για τις βασικές δεξιότητες που σε καθιστούν κατάλληλο/η για την θέση αυτή και το επίπεδο της γνώσης σου πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, πρέπει να προετοιμαστείς καλά για ερωτήσεις που αφορούν σε βασικές αρχές λογιστικής, πρακτικές, auditing, ανάλυση οικονομικών δεδομένων και σχετικές νομοθεσίες.


Μπορεί ακόμη να σου γίνουν ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία που εργάστηκες, την ικανότητά σου να αναλύεις ή να παίρνεις αποφάσεις καθώς και για την κριτική σου σκέψη. Συνήθεις είναι και οι ερωτήσεις όπου χρειάζεται να εξηγήσεις τις δράσεις σου για να επιλύσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να αντιμετωπίσεις μία συγκεκριμένη κατάσταση στην εργασία σου.


Ερεύνησε στο Internet πιθανές ερωτήσεις διαφόρων τύπων και στη συνέχεια προετοίμασε μία στοχευμένη απάντηση για κάθε μία από αυτές. Η εξάσκηση σε πιθανές ερωτήσεις θα κάνει τη διαδικασία της συνέντευξης σίγουρα λιγότερο αγχωτική!


Σε περίπτωση που χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές σε θέματα καριέρας συνέχισε την περιήγηση στο career blog μας. Αν αναζητάς τη νέα σου εργασία στον κλάδο των οικονομικών και της λογιστικής, ρίξε μια ματιά στις τελευταίες θέσεις εργασίας που χειριζόμαστε εδώ.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στο career blog της Randstad UK.