Η συνέντευξη εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας εύρεσης εργασίας. Η καλή προετοιμασία και εξάσκηση έχουν μεγάλη σημασία έτσι ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε την επαγγελματική μας εμπειρία και ικανότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από ερωτήσεις που θα πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να δημιουργήσετε θετική εντύπωση.
1. Με τι ασχολείται η εταιρία σας; Αυτό θα μπορούσε να το ρωτήσει ένας υποψήφιος για εργασία το 1950, όταν δεν υπήρχαν τα μέσα πληροφόρησης που διαθέτουμε σήμερα. Πριν από την συνάντηση σας με έναν εργοδότη θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε το αντικείμενο της εταιρίας, αλλά πιθανόν και στοιχεία όπως οι ανταγωνιστές ή κάποια σημαντικά επιτεύγματα.
2. Η εταιρία σας κάνει έλεγχο συστάσεων; Κάνοντας μια τέτοια ερώτηση πιθανόν κάποιος να σκεφτεί ότι κάτι κρύβετε. Αν όντως θέλετε να γνωρίζετε προτιμότερο είναι να ρωτήσετε ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην διαδικασία προσλήψεων.
3. Πότε θα μπορώ να πάρω αύξηση στον μισθό μου; Θα ακουστεί πολύ περίεργο να ρωτήσετε για την αύξηση του μισθού σας πριν ακόμη καλύψετε την θέση εργασίας που διεκδικείτε. Αν ρωτήσετε όμως κάθε πότε η εταιρία κάνει τις αξιολογήσεις του προσωπικού και αν εκεί λαμβάνονται υπόψη μισθολογικές αναβαθμίσεις, σίγουρα θα φανείτε πιο επαγγελματίας
4. Πόσο σύντομα θα μπορώ να πάρω προαγωγή; Αν μια εργασία που σας προσφέρεται δεν ικανοποιεί το πλάνο καριέρα σας θα πρέπει να αποφασίσετε κατά πόσο επιθυμείτε να εργαστείτε στον συγκεκριμένο ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρίες θα αποφασίσουν για την οποιαδήποτε προαγωγή μετά από ένα χρόνο.
5. Πόσο συχνά είναι τα διαλείμματα στην εταιρία σας; Αν η θέση εργασίας που ενδιαφέρεστε έχει να κάνει με κατάστημα λιανικής ή call centre, τότε μπορείτε να κάνετε την αντίστοιχη ερώτηση. Διαφορετικά περιμένετε μέχρι την πρόσληψη σας για να γνωρίζετε την πολιτική του εργοδότη
6. Αν με προσλάβετε μπορώ να ξεκινήσω σε 1 μήνα; Οι περισσότεροι εργοδότες γνωρίζουν ότι εφόσον κάποιος ήδη εργάζεται θα χρειαστεί να δώσει 2 με 3 εβδομάδες περιθώριο στον τρέχοντα εργοδότη πριν αποχωρήσει. Αν κάποιος δεν εργάζεται, οι εργοδότες συνήθως θα επιθυμούν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους το συντομότερο δυνατόν. Αν λοιπόν, δεν συντρέχει κάποιος πολύ σημαντικός λόγος μην δημιουργήσετε κακή εντύπωση για τον επαγγελματισμό σας.
Αρκετές από τις ερωτήσεις που πιθανόν να μας απασχολούν μπορεί να καλυφθούν σε επόμενα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης ή να καλύπτονται από την στιγμή που θα μας επιλέξουν σε μία θέση εργασίας. Με την προετοιμασία αλλά και την κοινή λογική μπορούμε να αποφύγουμε την διαμόρφωση άσχημης εικόνας από την πρώτη μας επαφή.
Διαβάστε περισσότερα για την προετοιμασία του inteview στο www.randstad.gr/blog