Όταν καλείστε να απαντήσετε σε πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης, πρέπει να είστε σε θέση να “πουλήσετε” τόσο τα προσόντα σας όσο και τα στοιχεία που χρειάζεται να βελτιώσετε εξίσου. Μια από τις συνήθεις ερωτήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας είναι για τις αδυναμίες ή ελαττώματά σας, ερώτηση που ουσιαστικά βοηθά τον υπεύθυνο προσλήψεων να καταλάβει αν υπάρχει ρίσκο με την πιθανή ανάληψη των καθηκόντων σας αλλά και να εξετάσει αν έχετε ειλικρίνεια και αυτογνωσία.
Πολλοί υποψήφιοι απαντούν γενικά σε αυτήν την ερώτηση, με τις συχνότερες απαντήσεις να είναι “είμαι τελειομανής” ή ότι δεν έχουν σκεφτεί τι αδυναμίες έχουν. Ωστόσο, τέτοιες απαντήσεις δείχνουν ότι δεν είστε αυθεντικοί ή δεν είστε καλά προετοιμασμένοι. Επίσης, κακή εντύπωση δίνει η απάντηση ότι δεν έχετε ελαττώματα - κάτι που δεν ισχύει για κανέναν επαγγελματία, ανεξάρτητα από την εμπειρία του. Προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα της ερώτησης αυτής, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές:
- Περιγράψτε τι ενέργειες έχετε κάνει για να βελτιωθείτε
Κατονομάστε μια αδυναμία που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Έπειτα, φροντίστε να συμπληρώσετε ότι προσπαθείτε να βρείτε τρόπο να βελτιώσετε αυτό το ελάττωμα, αναλύοντας τι βήματα κάνετε για να το πετύχετε. Για παράδειγμα, αν το ελάττωμά σας είναι ότι δεν νιώθετε άνετα μιλώντας σε κοινό, μπορείτε να αναφέρετε ηγετικούς ρόλους που ενδεχομένως αναλάβατε ή την παρουσίαση projects στην ομάδα σας και να δείξετε έτσι ότι προσπαθείτε να βελτιωθείτε στον τομέα αυτό.
- Μετατρέψτε ένα ελάττωμα σε κατόρθωμα.
Σημασία έχει να προβάλλετε ότι γνωρίζετε σε τι υστερείτε αλλά και να αποδείξετε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και, εν τέλει, να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Το γεγονός αυτό θα σας αναδείξει σε ένα αφοσιωμένο επαγγελματία που διαθέτει το γνώθι σαυτόν και ενδιαφέρεται για την εξέλιξή του.
- Προλάβετε τυχόν κενά στο βιογραφικό σας
Αν γνωρίζετε ότι δεν κατέχετε όλα τα προσόντα που ζητούνται από τις εκάστοτε θέσεις εργασίας, δηλαδή αν σας λείπει κάποια πιστοποίηση, μπορείτε να το αναφέρετε, καθώς σίγουρα θα το σκέφτονται και οι recruiters που σας παίρνουν τη συνέντευξη εργασίας. Σε δεύτερο χρόνο, υπογραμμίστε κάποια άλλη δεξιότητά σας που υπερκαλύπτει αυτό το κενό και σας καθιστά τον κατάλληλο υποψήφιο ακόμα και αν δεν έχετε πλήρως το επιθυμητό προφίλ. Ανεξάρτητα από τη στρατηγική που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να μιλήσετε με ειλικρίνεια και να έχετε δώσει το χρόνο και την προσοχή να αναδείξετε τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να δουλέψετε στην καριέρα σας ώστε να εξελιχθείτε. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώστε την απάντησή σας με κάτι θετικό που να υπογραμμίζει τις ικανότητές σας.