Είτε είσαι έμπειρος στις επαγγελματικές συνεντεύξεις είτε κάνεις τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης ήταν, είναι και θα είναι μία άβολη και αμήχανη διαδικασία κατά την οποία πολλές φορές δεν ξέρεις πως να συμπεριφερθείς. Μία προσωπική επαγγελματική συνέντευξη δε διαφέρει από μία οποιαδήποτε γνωριμία με έναν άνθρωπο. Η στάση του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εικόνα που θα δείξεις αλλά και για το αποτέλεσμα της συνέντευξης.
1. Η είσοδος σου στην αίθουσα.
Δούλεψε το περπάτημα σου. Η πρώτη εικόνα που θα δώσεις κατά την είσοδο σου στην αίθουσα παίζει καταλυτικό ρόλο. Άλλωστε μία επαγγελματική συνέντευξη αποτελεί μία γνωριμία με ένα δυνητικό εργοδότη (ή υπεύθυνο πρόσληψης), ο οποίος σίγουρα θα σχηματίσει μία πρώτη εντύπωση από την αρχική εικόνα που θα δώσεις. Λάβε υπόψη σου, ότι σύμφωνα με μελέτες, τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα αρκούν για να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα για έναν άνθρωπο.
Tip: Καθώς μπαίνεις στην αίθουσα της συνέντευξης, φρόντισε το σώμα σου να είναι στραμμένο προς το συνομιλητή σου, να είσαι χαμογελαστός και να δείχνεις σίγουρος για τον εαυτό σου κάνοντας σταθερά και με αυτοπεποίθηση βήματα. Η κατάλληλη ενδυμασία και η ευγένεια είναι βασικοί παράγοντες που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμελήσεις.
2. Που να εστιάσεις το βλέμμα σου κατά τη συνέντευξη.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας δεν ξέρεις που να κοιτάξεις, εάν προκύψει μία άβολη κατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και σε μία επαγγελματική συνέντευξη.
Tip: Μην κάνεις αποκλειστικά άμεση επαφή με τα μάτια, αντ 'αυτού, προτείνεται να κοιτάζεις διαφορετικά σημεία του προσώπου του συνομιλητή σου, έτσι ώστε να μην έρχεται και εκείνος σε άβολη θέση.
3. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς χειρονομίες.
Συνήθως, όταν είμαστε νευρικοί, τείνουμε να κρύβουμε τα χέρια μας επειδή εκφράζουν την ανησυχία μας. Ωστόσο, καλό είναι να το αποφύγεις αυτό γιατί οι χειρονομίες μας μάς καθιστούν πιο επικοινωνιακούς και εκφραστικούς, περνώντας στο συνομιλητή μας το μήνυμα που θέλουμε με αμεσότητα.
Tip: Μία καλή χειραψία στην αρχή της συνέντευξης αντικατοπτρίζει τόσο την αυτοπεποίθηση σου όσο και τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Μία επιπλέον χαρακτηριστική χειρονομία είναι οι παλάμες να βρίσκονται προς τα επάνω κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς σύμφωνα με ειδικούς η χειρονομία αυτή δείχνει δέσμευση και ειλικρίνεια προς το συνομιλητή.
4. Η στάση του σώματος σου.
Η στάση του σώματος σου είναι ίσως η πιο σημαντική για την εικόνα σου σε μία συνέντευξη.
Tip: Προσπάθησε να παραμείνεις σταθερός χωρίς να βρίσκεσαι σε κίνηση, πράγμα το οποίο θα κουράσει οπτικά το συνομιλητή σου. Μία “καλή” στάση σώματος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι να γύρεις ελαφρώς προς τα εμπρός, έχοντας τους ώμους προς τα πίσω. Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα χέρια σου και οι εκφράσεις του προσώπου σου θα πρέπει να συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Κάθισε σταθερά και ακούμπησε την πλάτη σου στο πίσω μέρος της καρέκλας.
5. Προσπάθησε να αποφύγεις το mirroring - την υιοθέτηση κινήσεων του συνομιλητή.
Κάτι που συμβαίνει συχνά όχι μόνο σε επαγγελματικές συνεντεύξεις αλλά και σε οποιαδήποτε συζήτηση μιας ορισμένης χρονικής διάρκειας είναι το να μιμούμαστε τις κινήσεις του συνομιλητή μας ή να παίρνουμε ίδια στάση σώματος με εκείνον. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγεις σε μία επαγγελματική συνέντευξη και καλό θα ήταν να κρατήσεις τις δικές σου κινήσειςκαι συμπεριφορά.
Tip: Δώσε βάση στη συζήτηση με το συνομιλητή σου, στο αντικείμενο της συζήτησής σας και όχι στη δική του στάση σώματος.