Το ότι έχετε κληθεί να περάστε από συνέντευξη σηματοδοτεί ότι έχετε διανύσει τη μισή απόσταση προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, μιας και το βιογραφικό σας σημείωμα τράβηξε το ενδιαφέρον του πιθανού μελλοντικού σας εργοδότη. Μετά από την αρχική, ‘απρόσωπη’ γνωριμία σας, μέσω του βιογραφικού σας σημειώματος, σας δίνεται πλέον η ευκαιρία να παρουσιάσετε τον εαυτό σας δια ζώσης και να κερδίσετε τις εντυπώσεις.
Η καλή προετοιμασία είναι καθοριστική για την πορεία και έκβαση μιας συνέντευξης καθώς θα σας γεμίσει με την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει τόσο σε επίπεδο γνώσεων, όσο και σε πρακτικά ζητήματα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρακάτω συμβουλές για συνέντευξη εργασίας και κερδίστε τις εντυπώσεις:
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, την ημερομηνία και την ώρα που είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη. Θυμηθείτε ότι εσείς έχετε την ευθύνη να ενημερωθείτε σχετικά με αυτές τις πληροφορίες- επικοινωνήστε με τον σύμβουλο σας, αν έχει αμελήσει να σας τις δώσει.
- Προγραμματίστε τη διαδρομή και σε καμία περίπτωση μην αργήσετε.
- Μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την εταιρεία/ οργανισμό (αντικείμενο, τρέχοντα project, πολιτικές και κουλτούρα της εταιρείας) καθώς και πληροφορίες για τον συνεντευκτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, όπως πόσα γραφεία έχει, σε ποιες πόλεις/ χώρες, πόσα χρόνια είναι σε λειτουργία κτλ). Επίσης, ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα τους για τα νέα δρώμενα και αναφέρετε κάτι από αυτά. Αυτό θα δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για την εταιρεία αυτή και δεν είναι απλά μία ακόμη συνέντευξη που σας προγραμμάτισε ο σύμβουλός σας.
- Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης και σημειώστε ποιες δεξιότητές σας (transferrable skills) μπορούν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία στο συγκεκριμένο ρόλο.
- Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας. Ξαναδιαβάστε τις ημερομηνίες καθώς και την περιγραφή των ρόλων που περιγράφονται στην εργασιακή σας εμπειρία καθώς μπορεί να ερωτηθείτε σχετικά.
- Προσέξτε την εμφάνισή σας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
- Προσπαθήστε να δίνετε απαντήσεις που διακρίνονται από σαφήνεια και ακρίβεια. Αποφύγετε τις γενικολογίες και προσπαθήστε να μένετε εντός θέματος. Αν και μπορεί να νιώθετε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν σας δόθηκε η δυνατότητα να αναφερθείτε σε όλες τις δεξιότητες σας, ωστόσο ο συνεντευκτής σίγουρα εκμαίευσε όλες τις σχετικές πληροφορίες που ήθελε να γνωρίζει σε αυτό το στάδιο.
- Σκεφτείτε πριν μιλήσετε! Αν ερωτηθείτε μια τεχνικού τύπου ερώτηση που απαιτεί σκέψη, πάρετε το χρόνο σας να οργανώσετε τη σκέψεις σας. Αυτό θα δείξει ότι δεν επαναλαμβάνετε μηχανικά κάποιες ήδη προετοιμασμένες απαντήσεις , ο λόγος σας θα φανεί φυσικός και πηγαίος και θα αποδείξετε τη δεξιότητά σας να αιτιολογείτε μια απάντηση, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την απόκτηση ή μη μιας θέσης.
- Αν δεν ξέρετε κάτι, παραδεχτείτε το. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πάνω από μια ή δυο φορές αλλά σε κάθε περίπτωση, να είστε ειλικρινής και να αποφεύγετε τις ανακρίβειες.
- Αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης νιώσετε ότι ο ρόλος αυτός δεν είναι για εσάς, συνεχίστε σαν να αφορά μια θέση που θέλετε πολύ. Μπορεί να θέλετε αιτηθείτε για μια άλλη θέση στην ίδια εταιρεία ή μπορεί να έρθετε ξανά σε επαφή στο μέλλον με την εταιρεία αυτή από έναν άλλο ρόλο σε κάποια άλλη εταιρεία. Η αγορά εργασίας είναι μικρή και οποιαδήποτε συμπεριφορά που περιέχει αδιαφορία, αυθάδεια ή αγένεια ‘καταγράφεται’. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα με την έκβαση μιας συνέντευξης ο υπεύθυνος αυτής έχει αφιερώσει χρόνο για να σας συναντήσει και να σας γνωρίσει και θέλει να νιώθει ότι ο χρόνος αυτός άξιζε να αφιερωθεί από μέρους του για εσάς ακόμα και για να καταλήξει σε απόρριψή σας για τη θέση.
- Θυμηθείτε πάντα τον κανόνα S.T.A.R και βασίστε τις απαντήσεις σας στον κανόνα αυτό:
- Situation (Κατάσταση) Περιγράψτε μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε.
- Task (Ενέργεια) Περιγράψτε τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν.
- Action (Ενέργεια) Περιγράψτε τις ενέργειες που κάνατε και τις λύσεις που βρήκατε στο πρόβλημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε.
- Results (Αποτελέσματα) Υπογραμμίστε τα (θετικά) αποτελέσματα που επέφεραν οι πράξεις σας.
- Πείτε ‘ευχαριστώ’. Δείξτε την εκτίμησή σας στον συνεντευκτή, στέλνοντας του ένα ευχαριστήριο email μετά το τέλος αυτής. Να είστε αυθεντικοί και σύντομοι. Απλά ευχαριστήστε τον για το χρόνο που διέθεσε και αναφέρετε πιθανόν και ένα δυο πράγματα τα οποία ξεχώρισαν στη συζήτηση. Τέλος, αναφέρετε ότι η διαδικασία της συνέντευξης ήταν ευχάριστη, ότι ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και ότι πιστεύετε ότι θα αποτελέσετε ένα δυνατό ατού για την επιχείρηση.
Το είδος των συνεντεύξεων ποικίλει, από πολύ καλά δομημένες, βάσει δεξιοτήτων, συνεντεύξεις, μέχρι μη δομημένες, αρκετά χαλαρές. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να λάβετε μια προσφορά για εργασία, πρέπει να μάθετε να απαντάτε στις ερωτήσεις με αυτοπεποίθηση και ακρίβεια. Ακολουθούν 11 κοινές ερωτήσεις για συνέντευξη εργασίας, που πιθανόν ερωτηθείτε, και οι λόγοι για τους οποίους αυτές διατυπώνονται:
- Μιλήστε μου για τον εαυτό σας- Θέλει να σας ακούσει να μιλάτε.
- Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;- Η ερώτηση είναι ‘θεωρείτε ότι έχετε επιτεύγματα’;
- Είστε ευχαριστημένοι με την πορεία της καριέρας σας ως τώρα; - O συνεντευκτής πραγματικά αξιολογεί το επίπεδο αυτοπεποίθησης σας, τις επαγγελματικές σας προσδοκίες και αν είστε ένα θετικό, χαρούμενο άτομο.
- Ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε ως τώρα και τι κάνατε; - Ο συνεντευκτής προσπαθεί να εκμαιεύσει πώς αντιλαμβάνεστε τον όρο ‘πρόκληση’ , και αν μπορείτε να προτείνετε με λογικά επιχειρήματα την λύση ενός προβλήματος λαμβάνοντας πρωτοβουλίες.
- Τι σας αρέσει στην τωρινή σας δουλειά;- O συνεντευκτής προσπαθεί να καταλάβει αν θα σας αρέσει ο καινούριος σας ρόλος.
- Τι δεν σας αρέσει στην τωρινή σου δουλειά;- Προσοχή! Εδώ ο συνεντευκτής προσπαθεί να καταλάβει αν κάποιες από τις μελλοντικές σας αρμοδιότητες δεν θα σας αρέσουν, πράγμα που πιθανόν σας κατατάξει στην κατηγορία ‘μη συμβατός υποψήφιος’.
- Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;- Ο υπεύθυνος θέλει να μάθει τα δυνατά σας σημεία και πώς αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά σας; - Ο υπεύθυνος θέλει να δει πως αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας (το επίπεδο αυτογνωσίας σας) και αν έχετε επίγνωση των μειονεκτημάτων/προτερημάτων σας.
- Τι είδους αποφάσεις παίρνετε πιο δύσκολα; - O συνεντευκτής θέλει να δει αν είστε αποφασιστικός αλλά ταυτόχρονα αν έχετε μια πιο ‘ανθρώπινη’ πλευρά.
- Θέλετε να φύγετε από τον τρέχοντα εργοδότη σας;- O συνεντευκτής θέλει να καταλάβει και να αξιολογήσει τα κίνητρα σας να αφήσετε την τρέχουσα εργασία σας.
- Γιατί θέλετε να εργαστείτε για εμάς;- Γιατί προτιμάτε εμάς και όχι τον τρέχοντα εργοδότη σας;
Πολύ σημαντικό ρόλο σε μια συνέντευξη παίζει η γλώσσα του σώματος, στην οποία δυστυχώς, δεν δίνεται η δέουσα προσοχή. Είναι γνωστό ότι 5 λεπτά αρκούν για να σχηματίσει κανείς την άποψή του για έναν άνθρωπο, πράγμα που βασίζεται στην ερμηνεία της γλώσσας του σώματός του. Να θυμάστε, λοιπόν, τα εξής:
- Μια καλή χειραψία είναι πάντα μια καλή αρχή. Θα πρέπει να είναι δυνατή αλλά όχι υπερβολικά.
- Χαμογελάστε
- Προβάρετε έναν άνετο τρόπο με τον οποίο θα καθίσετε στην καρέκλα την ημέρα της συνέντευξης. Αποφύγετε να παίζετε με τα μαλλιά σας, τα ρούχα σας, το στυλό σας ή την επαγγελματική κάρτα σας. Θα δώσετε την εντύπωση ότι βαριέστε και ότι δεν δίνεται την απαραίτητη προσοχή. Επίσης θα προδώσει τη νευρικότητα που νιώθετε.
- Διατηρήστε οπτική επαφή με τον υπεύθυνο της συνέντευξης ενώ σε περίπτωση που είναι πάνω από ένας κοιτάξτε αυτόν που σας απευθύνει το λόγο. Όταν δίνετε την απάντησή σας εναλλάξτε το βλέμμα σας μεταξύ των δύο για να συμπεριλάβετε και τους δύο στη συζήτηση
- Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γνέψτε καταφατικά λέγοντας ‘ναι’, ή κάνοντας ένα καταφατικό επιφώνημα όταν μιλά ο συνομιλητής. Αυτό θα δείξει ότι τον ακούτε και καταλαβαίνετε αυτά που σας λέει.
Τέλος, θυμηθείτε να είστε ο εαυτός σας και να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να ενισχύσετε τη συνολική σας επίδοση στη συνέντευξη. Καλέστε τον σύμβουλό σας για να τον ενημερώσετε πώς πήγε η συνέντευξη και αν δεν πήγε και τόσο καλά μη διστάσετε να το παραδεχθείτε. Η ειλικρίνεια και η ικανότητα σας να αξιολογήσετε σωστά τον εαυτό σας, είναι πάντα προσόν και προσμετράται θετικά. Αν η συνέντευξη σας πήγε καλά, επίσης ενημερώστε τον σύμβουλό σας και δείξτε άμεσα τις προθέσεις σας για το αν θα δεχθείτε μια πιθανή προσφορά για εργασία ή όχι.