Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι στην καριέρα σου, μια συνέντευξη για νέα δουλειά συχνά απαιτεί χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ο χρόνος που δαπανάς στην προετοιμασία είναι χρόνος που επενδύεις στο μέλλον σου.
Η προετοιμασία για μία συνέντευξη μπορεί να σου δημιουργήσει αγωνία και στρες. Εάν είναι εφικτό δώσε στον εαυτό σου αρκετό χρόνο. Κάνε σοβαρή έρευνα και πρόβα στις απαντήσεις σου, προφανώς καταλαβαίνουμε ότι δεν είσαι ηθοποιός και σίγουρα δεν πρέπει να το παρακάνεις, ωστόσο η καλή προετοιμασία είναι η καλύτερη λύση για να ανακουφιστείς από το άγχος, να νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά για εκείνη την ημέρα και τελικά να πετύχεις.
Εάν λοιπόν μόλις έλαβες πρόσκληση σε συνέντευξη για έναν νέο ρόλο και αισθάνεσαι ανησυχία για το τι να περιμένεις και θες να μάθεις πώς να προετοιμαστείς καλύτερα προκειμένου να κάνεις μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.
πώς να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη.
Είναι σημαντικό να ρωτήσεις εκ των προτέρων για τη μορφή της συνέντευξης, καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσεις να προετοιμαστείς. Εάν πρόκειται για συνέντευξη σε πάνελ, είναι πιθανό να χρειαστεί να προετοιμάσεις απαντήσεις για διαφορετικούς συνομιλητές. Ενώ μια ομαδική συνέντευξη συχνά περιλαμβάνει αξιολόγηση των ηγετικών σου ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σου στην ομαδική εργασία. Εάν εμπλέκεται σύμβουλος στελέχωσης/προσλήψεων είναι ο καταλληλότερος για να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για διαφορετικές καταστάσεις, γι' αυτό μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή του.
Στη Randstad οι σύμβουλοί μας είναι πάντα πρόθυμοι και διαθέσιμοι να σε καθοδηγήσουν και να σε προετοιμάσουν για όλες τις εκδοχές. Δες τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που έχουμε ανοιχτές αυτή την περίοδο, κάνε την αίτηση σου και θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σου.
- Ξεκίνα την προετοιμασία σου διαβάζοντας πολύ προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας. Ταίριαξε τις δεξιότητες, την εμπειρία σου και τα επιτεύγματά σου με κάθε ζητούμενο. Μόλις νιώσεις ότι έχεις μία ικανοποιητική λίστα σχετικών παραδειγμάτων, σημείωσε τα και κάνε εξάσκηση στο πώς θα μιλούσες για το καθένα από αυτά. Εάν υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που νιώθεις ότι δεν τις κατέχεις μην πανικοβάλλεσαι! Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα έχουν κάποιες από τις δεξιότητες που ζητούν και κάποιες άλλες θα τους λείπουν. Επομένως, να είσαι ειλικρινής και προετοίμασε μία απάντηση που θα δείχνει πώς μπορείς να βελτιώσεις χαρακτηριστικά που σου λείπουν και θα αναδεικνύει δεξιότητες που έχεις και θα επιταχύνουν τη διαδικασία εκμάθησης.
- Οι συνεντεύξεις δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν μπορείς όμως να τις προετοιμάσεις και υπάρχουν κάποιες βασικές ερωτήσεις συνεντεύξεων. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις χρόνο να σκεφτείς και να εξασκηθείς στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσες να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, χωρίς ωστόσο να ακούγονται οι απαντήσεις πολύ προβαρισμένες. Επανάλαβε τις απαντήσεις σου δυνατά και προσπάθησε να έχεις παράλληλα κατά νου τις μη λεκτικές συμπεριφορές και τη γλώσσα του σώματός σου. Ακόμη και αν δεν ακούσεις τις ερωτήσεις που έχεις προετοιμάσει, η προετοιμασία σου για αυτές σίγουρα θα σε βοηθήσει να απαντήσεις με μεγαλύτερη ευκολία κάποιες άλλες.
Είτε ερωτηθείς για τις αδυναμίες σου, είτε για το πόσο καλά εργάζεσαι σε μια ομάδα, οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης γενικά εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: συμπεριφορικές, υποθετικές και ερωτήσεις άγχους και σίγουρα μπορείς να εξοικειωθείς με αρκετές από αυτές.
1. συμπεριφορικές ερωτήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος είναι να μιλήσεις για το πώς μπορείς να επιδείξεις/αποδείξεις μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή πώς χειρίστηκες μια συγκεκριμένη κατάσταση. Οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορικές ερωτήσεις συχνά αφορούν την ομαδική εργασία, τις ηγετικές ικανότητες, τον χειρισμό πίεσης. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τις/ους υπεύθυνους προσλήψεων για να προβλέψουν τη μελλοντική σου απόδοση και είναι σχεδόν απίθανο να περάσεις από μια συνέντευξη χωρίς να συναντήσεις τουλάχιστον μία από αυτές τις ερωτήσεις. Επομένως, προετοιμάσου και προσπάθησε να ανασύρεις την κατάλληλη ιστορία επιτυχίας για μερικές από αυτές.
2. υποθετικές ερωτήσεις.
Αυτές είναι οι ερωτήσεις "τι θα έκανες αν;" μέσω των οποίων η/ο υπεύθυνη/ος πρόσληψης θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τις δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων σε μια υποθετική κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτήσεων μπορεί να σε ρωτήσουν πώς αντιμετωπίζεις έναν εξοργισμένο πελάτη ή πώς θα πουλούσες μια ιδέα σε έναν πελάτη. Θυμήσου να αναφέρεις και προηγούμενες εμπειρίες και να εξηγήσεις πώς σε έχουν προετοιμάσει για αντίστοιχες μελλοντικές καταστάσεις.
3. ερωτήσεις άγχους.
Αυτές οι ερωτήσεις είναι πιο δύσκολο να προετοιμαστούν, συνήθως γίνονται για να δοκιμάσουν πώς σκέφτεσαι και ανταποκρίνεσαι υπό πίεση. Μια πιο πιθανή τακτική είναι η/ο υπεύθυνη/ος πρόσληψης να υιοθετήσει μια πιο “επιθετική”/ άμεση στάση και να σε ρωτήσει ξεκάθαρα γιατί για παράδειγμα άφησες έναν ρόλο ή γιατί δε διαθέτεις μια συγκεκριμένη δεξιότητα.
Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν επίσης να λάβουν τη μορφή brain teaser ή puzzle/ σπαζοκεφαλιάς, όπως για παράδειγμα “πόσες ηλεκτρονικές αγορές γίνονται το χρόνο στην Ελλάδα;", για να δοκιμάσει τις δεξιότητες σου σε λογική ή/και υπολογισμούς κτλ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμη/ος και ήρεμη/ος, να αποφύγεις να μπεις σε θέση άμυνας και να θυμάσαι ότι δε χρειάζεται να έχεις πάντα τη σωστή απάντηση, πολλές φορές ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τέτοιες ερωτήσεις είναι πιο σημαντικός από την ίδια την απάντηση. Θυμήσου: οι συνεντεύξεις γίνονται για να επιτευχθεί το σωστό “ταίριασμα” μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι εν δυνάμει εργοδότες σου θέλουν να επιτύχουν όσο και εσύ. Δεν προσπαθούν να σε μπερδέψουν ή να σε παραπλανήσουν - θέλουν απλώς να είναι σίγουροι ότι θα προσλάβουν το σωστό άτομο. Να είσαι ειλικρινής και προσεκτική/ός και θα τα πας μια χαρά!
- Κάνε έρευνα για την εταιρεία. Το website και τα social media της εταιρείας θα είναι οι πιο χρήσιμες πηγές. Μπορείς επίσης να κάνεις μία σύντομη έρευνα και στα media για πρόσφατες ειδήσεις που μπορεί να αφορούν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ποιος θα σου πάρει συνέντευξη, χρησιμοποιήστε το LinkedIn και το Twitter για να δεις τα ενδιαφέροντά του, την εμπειρία του, πρόσφατα επιτεύγματα και άρθρα που μπορεί να έχει γράψει. Αυτό μπορεί να σου δώσει ένα πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με υλικό που μπορείς να αξιοποιήσεις για να συσχετιστείς με τον συνομιλητή σου και να τροφοδοτήσεις μια ουσιαστική συζήτηση.
- Προς το τέλος της συνέντευξης, οι περισσότεροι θα σου δώσουν την ευκαιρία να τους κάνεις ερωτήσεις. Εάν πάλι όχι, δεν είναι κακό να ρωτήσεις ευγενικά εάν μπορείς να θέσεις 2-3 ερωτήσεις. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξεις τον ενθουσιασμό σου για τον ρόλο, αλλά και να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία. Προετοίμασε λοιπόν κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις για να κάνεις στο τέλος της συνέντευξης που αφορούν το ρόλο, την εταιρεία και την κουλτούρα της. Σκέψου ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους και πιθανότατα θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις αν σου ταιριάζει τελικά η θέση εργασίας και η εταιρεία. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο θα δείξεις στην/ον υπεύθυνη/ο ανθρώπινου δυναμικού ότι καταβάλλεις προσπάθεια και ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν κάποιες πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να μην προέκυπταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
- Τέλος, ρώτησε για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, είναι προτιμότερο να ρωτήσεις από το να αγωνιάς για τη συνέχεια μέχρι να σε ενημερώσουν.
και η τελευταία μας συμβουλή πριν από τη συνέντευξη!
Να είσαι ο εαυτός σου!
Καλή επιτυχία!
Εάν πάλι δεν έχει χτυπήσει ήδη το τηλέφωνο για κάποια συνέντευξη, μην ανησυχείς. Η ομάδα μας έχει διαθέσιμες πολλές, συναρπαστικές ευκαιρίες απασχόλησης για να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει.