Το να σας καλέσουν σε μία συνέντευξη για δουλειά είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό βήμα για την εύρεση εργασίας. Ουσιαστικά, έχετε περάσει στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης και έχετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας.
Ωστόσο, το άγχος που συνεπάγεται όταν περνάτε από τη διαδικασία της συνέντευξης μπορεί να σας οδηγήσει να κάνετε λάθη που μπορεί να σας στοιχίσουν τη δουλειά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι σε μία συνέντευξη για εργασία:
- Μιλάνε πολύ ή μιλάνε πολύ λίγο
Όταν κάποιος έχει άγχος, τείνει να μιλάει πολύ, μη δίνοντας την ευκαιρία στο συνομιλητή του να συμμετάσχει στη συζήτηση. Αντίστοιχα, οι υπερβολικά σύντομες απαντήσεις δε θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα καθώς δε δίνετε όσες πληροφορίες χρειάζεται ο recruiter για να σχηματίσει μία εντύπωση για εσάς. Η μέση λύση είναι να απαντάτε σε κάθε ερώτηση δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες που θεωρείτε ότι είναι καλό να ακούσει κάποιος, χωρίς να μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη συζήτηση μονομερή.
- Δεν είναι ειλικρινείς
Το να πείτε ψέμματα για το ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό σας υπόβαθρο είναι ένα από τα πιο σοβαρά ατοπήματα για μία συνέντευξη. Είναι προτιμότερο να πείτε ότι δε γνωρίζετε κάτι αλλά έχετε τη θέληση να το μάθετε παρά να πείτε ότι το ξέρετε και μετά να αποδειχθεί ότι δεν ήταν αυτή η αλήθεια.
- Δε δείχνουν ενδιαφέρον
Είναι σημαντικό για κάθε εργοδότη να προσλάβει έναν υπάλληλο που θέλει να δουλέψει για την εταιρεία του και το δείχνει. Με τον τρόπο αυτό, δείχνετε την προσωπικότητά σας, προβάλλετε ότι η θέση εργασίας αυτή είναι σημαντική για εσάς και εμπνέετε το ενδιαφέρον του συνομιλητή σας.
- Διακόπτουν το συνομιλητή τους
Αν και αυτό μπορεί να συμβεί μία ή δύο φορές λόγω άγχους, το να διακόπτετε το συνομιλητή σας ή να συμπληρώσετε την πρότασή του πριν την ολοκληρώσει, δε δίνει καλή εικόνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείχνετε ότι είστε καλός ακροατής και προσέχετε τα λεγόμενα του recruiter. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να σκεφτεί τις απαντήσεις σε μία ερώτηση αφού την έχετε ακούσει και μη βιαστείτε να απαντήσετε.
Όλα τα παραπάνω είναι λάθη που μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη προετοιμασία και με εξάσκηση. Μη ξεχνάτε ότι σας κάλεσαν για συνέντευξη γιατί η εταιρεία πιστεύει ότι έχετε τα προσόντα που ζητούνται, επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε καλά προετοιμασμένοι και να προβάλλετε τον καλύτερό σας εαυτό!