Κάνατε αίτηση για την εργασία που σας ενθουσίασε σε μια εταιρεία με καλή φήμη εργοδότη και συγχαρητήρια σας κάλεσαν στη συνέντευξη για τη δουλειά! Ωστόσο, όσες δεξιότητες και προσόντα κι αν έχετε, ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν την πρόσληψη σας είναι το αν ταιριάζετε στην κουλτούρα της εταιρείας και συνεπώς αν θα μπορέσετε να «δέσετε» με την ομάδα. Πιθανότατα λοιπόν, ο recruiter θα σας ρωτήσει «Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;». Διαβάστε ποια στοιχεία θα πρέπει να γνωρίζετε και επιλέξτε ποια θα αναφέρετε.
- Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και από ποιον
Δε χρειάζεται να γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια τα ιστορικά στοιχεία της εταιρείας, ωστόσο το ποιος είναι ο ιδρυτής της οφείλετε να το γνωρίζετε. Και αυτό διότι ένα τέτοιο στοιχείο, μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη φιλοσοφία και το όραμα της εταιρείας στην οποία επιθυμείτε να απασχοληθείτε.
- Σε τι ακριβώς δραστηριοποιείται η εταιρεία
Εφόσον αναλάβετε τη θέση εργασίας για την οποία πραγματοποιείτε τη συνέντευξη, στόχος σας θα είναι να συμβάλετε στο έργο που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία. Άρα είναι απαραίτητο να γνωρίζετε σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται και πως μπορείτε να συνεισφέρετε με τις γνώσεις σας σε αυτό.
- Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της
Αυτό το στοιχείο –εφόσον φυσικά μπορείτε να το μάθετε από την ιστοσελίδα της εταιρείας- μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το προφίλ της εταιρείας, τη στρατηγική της και το όραμα της ώστε να πείσετε τον recruiter ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση και ότι έχετε κατανοήσει πλήρως ποιοι είναι οι μακρόχρονοι στόχοι σας.
- Τα τελευταία νέα της εταιρείας –όπως μια μεγάλη εξαγορά- τα οποία μπορείτε να τα βρείτε από το website της εταιρείας στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε
Μια μεγάλη βράβευση ή μια εντυπωσιακή εξαγορά η οποία ίσως να έχει ανακοινωθεί ήδη στα ΜΜΕ είναι μια πληροφορία για την εταιρεία-στόχο σας, την οποία αναμφισβήτητα θα πρέπει να γνωρίζετε. Στόχος σας είναι να αποδείξετε στον recruiter ότι επιθυμείτε πραγματικά τη συγκεκριμένη εταιρεία -και όχι μια οποιαδήποτε η οποία να δραστηριοποιείται σε κοινό αντικείμενο- και ότι είστε διαβασμένοι.
- Ποιος είναι ο CEO της εταιρείας
Ποιο είναι το όνομα του; Ποια είναι τα βασικότερα στοιχεία στο βιογραφικό του; Είναι άντρας ή γυναίκα; Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα να καταλάβετε την κουλτούρα, το προφίλ και τη καινοτομία της εταιρείας.
- Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της
Αφού για αυτά θα ενταχθείτε στην ομάδα της εταιρείας και θα θέσετε τις δεξιότητες τις οποίες έχετε αναφέρει στο βιογραφικό σας σε εφαρμογή! Φυσικά, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρετε και τυχόν καινοτομίες της εταιρείας σε προϊόντα ή υπηρεσίες.
- Τα μεγαλύτερα παραρτήματα και τα κεντρικά γραφεία
Εφόσον ο συνεντευξιαστής επιθυμεί να προσανατολίσει τη συζήτηση για την εταιρεία σε βάθος, μπορείτε να αναφέρετε και την έδρα της εταιρείας (σε περίπτωση που η εταιρεία είναι πολυεθνική) αλλά και κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται έντονα.
- Τους ανταγωνιστές της
Ειδικά αν στοχεύετε να απασχοληθείτε στο τμήμα marketing ή υπηρεσιών της εταιρείας, η επίγνωση των ανταγωνιστών της εταιρείας και η αναφορά σε αυτούς, μπορεί να σας δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
- Την κουλτούρα της εταιρείας, τα εταιρικά events και τις δηλώσεις των ήδη εργαζομένων της εταιρείας
Η αναφορά στις δηλώσεις των ήδη εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας είναι προαιρετική. Ωστόσο, γιατί να μην αναζητήσετε τι είναι αυτό που οι εργαζόμενοι της εταιρείας αγαπούν στο εργασιακό περιβάλλον, την κουλτούρα και συγκεκριμένα στο ρόλο τους; Κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια πιο σφαιρική εικόνα για το workplace στο οποίο στοχεύετε να ενταχθείτε.
- Ποιος είναι ο recruiter με τον οποίο θα μιλήσετε
Το να αναζητήσετε το προφίλ του recruiter στα social media (Linkedin, Twitter) είναι προς δική σας διευκόλυνση και είναι κάτι το οποίο δε χρειάζεται να του αναφέρετε. Ωστόσο, μια μικρή έρευνα του επαγγελματικού προφίλ του recruiter θα σας κάνει να νιώσετε οικεία με το πρόσωπο με το οποίο θα μιλήσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ενδεχομένως σας δώσει τροφή για σκέψη σχετικά με τις ερωτήσεις τις οποίες μπορείτε να του κάνετε εσείς με τη σειρά σας.
Η συνέντευξη για δουλειά είναι μια δυναμική διαδικασία. Επιλέξτε ποια από τα παραπάνω στοιχεία επιθυμείτε να συμπεριλάβετε στην απάντηση σας και καλή επιτυχία!