Έχει έρθει αυτή η μέρα: Βρήκες μια φοβερή δουλειά σ’ ένα site για εύρεση εργασίας και σε πήρε τηλέφωνο ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού για να κλείσετε μία συνέντευξη; Συγχαρητήρια! Αλλά η δουλειά σου μόλις ξεκίνησε.
Ακόμα και οι πιο έξυπνοι και ταλαντούχοι υποψήφιοι χρειάζεται να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη εργασίας τους. Οι δεξιότητες για μία συνέντευξη (είτε οργανωτικές είτε επικοινωνιακές) μαθαίνονται και δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές, που μπορεί να συμβάλλουν στην πιθανότητα να κατακτήσεις την θέση.
Κάνε μια προετοιμασία.
Κατ’αρχάς, αφιέρωσε λίγα λεπτά από το χρόνο σου για μια μικρή προετοιμασία, μία ημέρα πριν την συνέντευξη. Θα ήταν καλό να κάνεις μία μικρή επανάληψη διαβάζοντας την αγγελία της θέσης εργασίας, εστιάζοντας στις βασικές απαιτήσεις και ευθύνες της θέσης, προκειμένου να προσαρμόσεις τις απαντήσεις σου σύμφωνα με τα προσόντα που διαθέτεις, τονίζοντας τα προτερήματά σου. Επίσης, προσπάθησε να βρεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την εταιρεία, όπως την ιστορία της, την δράση ακόμα και το dress code που έχει για τον χώρο εργασίας, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο ένδυμα.
Να είσαι συνεπής.
Έφτασε η μέρα της συνέντευξης? Σε συμβουλεύουμε να είσαι συνεπής. Ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να έχει πολλές προγραμματισμένες συνεντεύξεις με υποψηφίους την ίδια ημέρα, οπότε μην τον κρατάς σε αναμονή.
Υπάρχουν πολύ λίγες (αν υπάρχουν) περιπτώσεις που θα δικαιολογήσουν μια καθυστερημένη άφιξη. Κάνε ό, τι μπορείς για να φτάσεις στον χώρο της συνέντευξης 10 με 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα. Γι ‘ αυτό θα ήταν χρήσιμο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις τα ρούχα σου και την τσάντα σου από το προηγούμενο βράδυ. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλεις πάνω από μία επιλογές αφύπνησης ή να ζητήσεις από ένα φίλο ή την μητέρα σου να σου κάνει μία κλήση. Αν πάλι κάτι προκύψει και αργήσεις γιατί άνθρωποι είμαστε, μπορείς να καλέσεις τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού ή και την γραμματεία της εταιρείας πριν το ραντεβού ώστε να ενημερώσεις για την αργοπορία σου, ζητώντας συγγνώμη.
Κάνε μία καλή αρχή.
Όταν πια συναντήσεις τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι σημαντικό να έχεις μία οπτική επαφή σε συνδυασμό με μια σταθερή χειραψία. Αυτή η πρώτη επαφή, μπορεί να είναι μία σπουδαία αρχή για την πορεία της συνέντευξης. Στην συνέχεια, θα ήταν καλό να συγκεντρωθείς στις πληροφορίες που θα λάβεις από την αρχή της συνέντευξης από τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εάν δεν προσέχεις, θα χάσεις την ευκαιρία να προετοιμάσεις κάποιες ερωτήσεις για εκείνον αλλά και να κατανοήσεις καλά τις ερωτήσεις που θα σου θέσει. Βέβαια, αν δεν καταλάβεις μία ερώτηση, δεν είναι καθόλου ντροπή να ζητήσεις μια περαιτέρω διευκρίνιση.
Κράτα μία επαγγελματική στάση.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι επίσης καλό να κρατάς μία επαγγελματική στάση, καθώς πρόκειται για μία συνάντηση για να μιλήσετε για μια θέση εργασίας. Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου φίλου. Σαφώς και είναι σημαντικό να έχεις έναν ενθουσιασμό στη συνέντευξη και να κάνεις ερωτήσεις, αλλά μην γίνεις τόσο διαχυτικός ώστε να “ξεπεράσεις” τη θέση σου ως υποψήφιος που ψάχνει για δουλειά, λέγοντας παραπάνω από όσα χρειάζονται.
Ακόμη, είναι δεδομένο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια επαγγελματική γλώσσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Να προσέξεις μην αναφέρεις κάποια ακατάλληλη λέξη, αργκό ή να κάνεις αναφορά σε ηλικία, φυλή, θρησκεία, πολιτική ή σεξουαλικό προσανατολισμό - αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να σου δείξουν την πόρτα της εξόδου πολύ γρήγορα.
Να έχεις αυτοπεποίθηση και όχι αλαζονεία.
Η συμπεριφορά παίζει βασικό ρόλο στην επιτυχία της συνέντευξής. Δεν θα ήταν σωστό να δείξεις αλαζόνας. Προσπάθησε να βρεις μια ισορροπία μεταξύ αυτοπεποίθησης, επαγγελματισμού και σεμνότητας. Στην προσπάθειά σου να τονίσεις τα προτερήματά και τις δεξιότητές σου, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνει κακή εντύπωση. Έχε στο μυαλό σου ότι η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται ως μία πολύ σημαντική δεξιότητα για την διαχείριση μιας ομάδας και για να τα βγαλει κάποιος εις πέρας με managers και πελάτες.
Από την άλλη πλευρά, ούτε μια προσέγγιση που να δείχνει, ότι παρακαλάς για να πάρεις τη θέση, πόσο πολύ την θέλεις ή πόσο πολύ χρειάζεσαι δουλειά, θα φέρει καλά αποτελέσματα. Το κλειδί είναι να εκφράσεις ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την θέση και την εταιρεία και πάθος για την δουλειά που κάνεις. Προσπάθησε να αποδείξεις ότι μπορείς να γίνεις ένας πολύτιμος συνεργάτης που αξίζει αυτή τη θέση εργασίας.
Κάνε ερωτήσεις.
Και φτάνεις προς το τέλος της συνέντευξης, που πολύ πιθανόν να ερωτηθείς αν έχεις να κάνεις κάποιες ερωτήσεις. Συνήθως είναι καλή ιδέα να κάνεις μερικές ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία ή την θέση εργασίας. Για παράδειγμα, μπορείς να ρωτήσεις ποιο είναι το ποσοστό μετακίνησης προσωπικού (employee turnover). Άλλη μια ερώτηση μπορεί να είναι για το αν θα μπορέσεις να έχεις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και αν υπάρχει κάποιου είδους εκπαίδευση. Ή ακόμα και να επιστρέψεις σε μία ερώτηση που σου κάνανε και πιστεύεις ότι δεν απάντησες καλά όσο θα ήθελες. Ωστόσο, αν πραγματικά δεν έχεις κάποια απορία, μπορείς να κάνεις κάποια ερώτηση για τον ίδιο τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού. Χωρίς να διακινδυνεύσεις να γίνεις διαχυτικός, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Είναι επίσης αποδεκτό να ρωτήσεις πότε η εταιρεία αναμένεται να σε ειδοποιήσει για την πορεία και το αποτέλεσμα της αίτησής σου.
Και τέλος...
Πριν φύγεις, ευχαρίστησε τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού για την ευκαιρία της συνάντησης. Χαμογέλασε, επιδίωξε οπτική επαφή και μία καλή χειραψία. Πάντα να αφήνεις μια καλή τελική εντύπωση.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για οποιαδήποτε συνέντευξη είναι ότι πρόκειται για μια αμφίδρομη διαδικασία. Είναι τόσο για σένα να μάθεις αν θέλεις να εργαστείς για την εταιρεία όσο και γι’ αυτούς να ανακαλύψουν εάν σε θέλουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου, χαλαρός και ήρεμος.