Η επικοινωνία σε μία συνέντευξη εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο λόγια. Στην ουσία “μιλάει” και το σώμα σου.
Αυτοί που αναζητούν εντατικά εργασία γνωρίζουν καλά τη σημασία της χρήσης των κατάλληλων λέξεων κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους δυνητικούς εργοδότες. Αλλά τι γίνεται με τη μη λεκτική επικοινωνία;
Μπορεί να παινεύεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας και να τονίζεις πόσο κατάλληλος/η είσαι για τη θέση εργασίας, αλλά το σώμα σου μπορεί να αποκαλύπτει τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη την ώρα. Αυτό που λέμε με τα λόγια μας δε συμβαδίζει πάντα με το σώμα μας, και το κοινό απέναντί μας ενδέχεται να το προσέξει.
Παρακάτω, σου παραθέτουμε κάποιες συμβουλές προκειμένου να αφήσεις το σώμα σου να επικοινωνήσει αποτελεσματικά σε μία συνέντευξη.
η είσοδος
Να έχεις στο μυαλό σου ότι η συνέντευξη εργασίας ξεκινάει πριν ακόμα μπεις στο δωμάτιο. Μπορεί να συναντήσεις κάποιον στο χώρο του parking της εταιρείας, ή να σε κοιτάει από κάποιο παράθυρο ή ακόμα και να στέκεται δίπλα σου στον ανελκυστήρα. Το σώμα σου πρέπει από την αρχή να αποκαλύπτει αυτοπεποίθηση και ηρεμία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις μανιωδώς να ψάχνεις για αντίγραφα του βιογραφικού σου.
η άφιξη στα γραφεία
Σε πολλές περιπτώσεις οι υπεύθυνοι προσλήψεων ζητάνε από το άτομο στη reception να αναλάβει τους υποψηφίους που έρχονται στο γραφείο για συνέντευξη. Καλό είναι να τους αφήνεις να σε παρατηρούν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το γνωρίζεις. Άφησέ τους να “επεξεργαστούν” το προφίλ σου - θα τους κάνεις να αισθανθούν οικεία μαζί σου και αν πετύχεις κάτι τέτοιο, είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν μια καλή εντύπωση για σένα.
Επίσης, αν μπορέσεις να προβλέψεις την κατεύθυνση από την οποία θα έρθει το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη, είναι κάτι που θα σε βοηθήσει, καθώς μπορείς να στρέψεις το σώμα σου προς εκείνη την κατεύθυνση. Θα συμβάλει στο να γίνει ο χαιρετισμός πιο ευχάριστος.
η πρώτη συνάντηση
Όταν κάθεσαι στην αίθουσα αναμονής, καλό είναι να μην καμπουριάζεις ή να χαμηλώνεις το πηγούνι σου προς το στήθος, γιατί αυτές είναι κινήσεις που μπορεί να δείξουν ότι είσαι “κλειστός” χαρακτήρας. Είναι προτιμότερο να έχεις μια στάση με την πλάτη σου σε ευθεία και το στήθος σου προς τα έξω - δείχνει αυτοπεποίθηση και θετική διάθεση. Ωστόσο πρόσεξε να μην το παρακάνεις. Το να τεντώσεις τα πόδια σου ή να τοποθετήσεις το χέρι σου πίσω από την καρέκλα, είναι κινήσεις που μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι παραείσαι άνετο άτομο, ακόμα και αλαζονικό.
Επιπλέον, φρόντισε να μην κρατάς πάνω σου πολλά πράγματα, καθώς μπορεί να κάνεις κάποια αδέξια κίνηση όταν σε φωνάξουν. Σίγουρα θέλεις να σηκωθείς με χαριτωμένο τρόπο, χωρίς να σου πέσουν πράγματα, και να χαιρετήσεις ομαλά το άτομο που θα έρθει προς το μέρος σου.
η χειραψία
Η χειραψία είναι απαραίτητο κομμάτι σε μία συνέντευξη εργασίας. Ποια είναι τα μυστικά μιας “τέλειας χειραψίας”; Όσο αποτρεπτική μπορεί να είναι μία επιθετική ή πολύ δυνατή χειραψία, τόσο μπορεί να είναι και μια χαλαρή χειραψία. Μπορείς να κάνεις εξάσκηση με κάποιο φιλικό σου πρόσωπο πριν τη συνέντευξη, ώστε να βρεις την κατάλληλη ισορροπία.
Φρόντισε ώστε τα πράγματα που κρατάς να μην είναι στο ίδιο χέρι με αυτό που θα κάνεις τη χειραψία. Προσέφερε το χέρι σου με την παλάμη σου ελαφρώς σηκωμένη προς τα πάνω, έτσι ώστε το χέρι του ατόμου απέναντί σου να καλύπτει το δικό σου. Είναι ένα σημάδι ότι δίνεις στο άλλο άτομο κύρος. Και σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις το άλλο σου χέρι για να καλύψεις από πάνω το χέρι του άλλου ατόμου - μπορεί να ερμηνευτεί ως σημάδι επιβολής.
στο “δρόμο για τη συνέντευξη”
Το περπάτημα προς την αίθουσα που θα γίνει η συνέντευξη είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα του σώματος. Πάντα να ακολουθείς το άλλο άτομο, είτε πρόκειται για τον/την υπεύθυνο/η προσλήψεων είτε για κάποιον/α βοηθό, ώστε να δείξεις ότι κατανοείς το πρωτόκολλο. Είναι σα να λες “είμαι ο υποψήφιος για τη θέση εργασίας και εσύ είσαι ο εκπρόσωπος της εταιρείας - με καθοδηγείς”. Αν καταφέρεις επιπλέον να “αντικατοπτρίσεις” το ρυθμό και τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου, θα δείξεις ότι μπορείς εύκολα να ταιριάξεις με το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας.
στο τραπέζι της συνέντευξης
Στο δωμάτιο της συνέντευξης μπορείς να κάνεις την κίνηση να τοποθετήσεις το δείγμα της δουλειάς σου πάνω στο τραπέζι, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να παρουσιάσεις το περιεχόμενό του στην πορεία. Ωστόσο, τοποθέτησε τα υπόλοιπα προσωπικά σου αντικείμενα στο πάτωμα δίπλα σου. Το να κρατάς μια τσάντα ή έναν χαρτοφύλακα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα σε κάνει να φανείς σα να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα εμπόδιο γύρω σου. Απέφυγε να γύρεις προς τα μπροστά και αντί γι αυτό κάτσε με το σώμα σου σε ευθεία γραμμή για να δείξεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση και ότι είσαι ανοιχτός χαρακτήρας.
Φρόντισε να έχεις τα χέρια σου πάνω από το γραφείο όταν κάνεις χειρονομίες και κάτω από τους ώμους. Αν τα έχεις πιο ψηλά, μπορεί να δείξεις κάποια επιθετική ή μαινόμενη διάθεση. Με το να τα έχεις χαμηλά, δείχνεις ότι έχεις αυτοέλεγχο και ηρεμία. Είναι απολύτως εντάξει να κάθεσαι λίγα εκατοστά πιο μακρυά από το τραπέζι ώστε να φαίνονται τα χέρια σου.
φεύγοντας
Όταν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, μάζεψε τα υπάρχοντά σου ήρεμα, σήκω με ομαλό τρόπο, χαμογέλα και κάνε νεύμα με το κεφάλι σου. Αν στο δωμάτιο της συνέντευξης είναι αρκετά άτομα και το να κάνεις χειραψία με όλους δε σε κάνει να νιώθεις άνετα, τουλάχιστον αντάλλαξε μία με τον υπεύθυνο προσλήψεων.
Ενδέχεται να πέσεις στον πειρασμό να προσπαθήσεις να αποκρυπτογραφήσεις τη γλώσσα του σώματός του για να ανακαλύψεις σημάδια για το πώς πήγε η συνέντευξη, αλλά μην το κάνεις, γιατί έχουν “εκπαιδευτεί” ώστε να μην αποκαλύπτουν πολλά σε αυτό το στάδιο. Μην αφήσεις συνεπώς τις σκέψεις σου να επηρεάσουν το μυαλό σου, καθώς μπορεί να συμβάλλουν στο να αποχωρήσεις από τη συνέντευξη με αρνητική διάθεση.
Καλή επιτυχία!