Μία συνέντευξη είναι η ιδανική ευκαιρία τόσο για να προβάλλετε τις ικανότητές και την εμπειρία σας σε έναν πιθανό εργοδότη αλλά και για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε. Οι ερωτήσεις σε μία συνέντευξη που μπορείτε να κάνετε είναι πολλές και διαφέρουν ανάλογα το στάδιο επιλογής στο οποίο έχετε φτάσει.
Αν υποθέσει κανείς ότι τα στάδια επιλογής για μία νέα πρόσληψη είναι 3 ή 4, έχετε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή σας ώστε να ρωτήσετε για τα καθήκοντά σας, για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζεστε, για τον προϊστάμενό σας αλλά και για την εταιρική κουλτούρα που θα συναντήσετε. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις σε μία συνέντευξη που μπορείτε να κάνετε σε κάθε στάδιο επιλογής.
Ερωτήσεις για τον πρώτο γύρο
Σε αυτό το στάδιο, οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν μία πρώτη εικόνα της εταιρικής κουλτούρας αλλά και διευκρινήσεις σχετικά με τα καθήκοντα της θέσης. Βεβαιωθείτε ότι δεν ρωτάτε πράγματα τα οποία μπορούν να απαντηθούν διαβάζοντας την περιγραφή στις θέσεις εργασίας.
- Ποια είναι η συνεισφορά της συγκεκριμένης θέσης στην γενικότερη επιτυχία της εταιρείας;
Η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στο να πάρετε μία πρώτη ιδέα του αντίκτυπου που θα έχει η εργασία σας και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την αξία που δίνει η εταιρεία στο συγκεκριμένο ρόλο.
- Τι αξιολογείτε καλύτερα στη συγκεκριμένη εταιρεία;
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τις αξίες της εταιρείας ενώ, παράλληλα, μπορεί να σας δώσει στοιχεία για τυχόν παροχές ή προνόμια που ίσως είχατε παραβλέψει.
Ερωτήσεις για τον δεύτερο γύρο
Στο στάδιο αυτό, εφόσον έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του πιθανού σας εργοδότη, μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά με τις προσδοκίες που έχουν από εσάς αλλά και γενικότερα για την πορεία που θα έχει η καριέρα σας. Ενδεικτικές ερωτήσεις είναι:
- Ποια είναι οι άμεσοι στόχοι που θα θέλατε να πετύχω στο διάστημα των πρώτων 30/60/90 ημερών;
Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνετε από πρώτο χέρι τι περιμένει ο προϊστάμενός σας από εσάς αλλά και αν υπάρχουν γενικότερα ξεκάθαρες προσδοκίες για τον ρόλο αυτό.
- Πώς μετριέται και αξιολογείται η επιτυχία ενός υπαλλήλου στην εταιρεία;
Εδώ θα καταλάβετε πώς θα αξιολογείται η δουλειά σας και πού θα πρέπει να εστιάσετε ώστε να θεωρηθείτε πετυχημένος υπάλληλος.
Ερωτήσεις για τους τελευταίους γύρους
Στο σημείο αυτό, ο υπεύθυνος προσλήψεων έχει πλέον λίγες αμφιβολίες για τον αν έχετε τις δεξιότητες που απαιτεί ο ρόλος ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι οι ερωτήσεις που θα σας κάνουν είναι πιθανόν να στοχεύσουν στο να διαπιστωθεί αν θα ταιριάξετε στην κουλτούρα της εταιρείας, άρα μπορείτε να κάνετε κι εσείς αντίστοιχες ερωτήσεις.
- Τι μπορείτε να μου πείτε για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζομαι;
Εφόσον δουλεύετε σε μία ομάδα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείτε όσον αφορά τους συναδέλφους σας ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε πιο εύκολα και να δουλέψετε αποτελεσματικά στα πλαίσια αυτής.
- Ποιος είναι ο τύπος υπαλλήλου που αποδίδει καλύτερα στην εταιρεία αυτή;
Με την ερώτηση αυτή, αποκτάτε μια καλή εικόνα του στυλ εργασίας στην εταιρεία, της προσωπικότητας που προτιμάται αλλά και των δεξιοτήτων που αποτιμώνται θετικά στο νέο εργασιακό σας περιβάλλον.
Μία συνέντευξη για δουλειά είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Είναι μία ευκαιρία να σας μάθει η εταιρεία αλλά και να μάθετε και ο ίδιος για την εταιρεία. Επομένως, είναι χρήσιμο να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε ώστε να δείτε αν ταιριάζετε με την ομάδα σας, με τον προϊστάμενό σας αλλά και με την εταιρεία. Μόνο έτσι θα καταλάβετε αν αυτό είναι το καλύτερο βήμα που θα κάνετε στην καριέρα σας.