Αναφέρεται από πολλούς συναδέλφους μας στα τμήματα του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) αλλά και από στελέχη που έχουν την ευθύνη για την επιλογή προσωπικού, ότι οι υποψήφιοι που συναντούν στα interviews πολύ συχνά παρουσιάζουν χαλαρότητα, δεν έχουν διάθεση να διεκδικήσουν την εργασία για την οποία καλούνται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι τυπικοί σε βασικές αρχές όπως η ώρα της συνάντησης ή το επαγγελματικό ντύσιμο.

Από τις διάφορες συμβουλές για την προετοιμασία ενός υποψηφίου για μία συνέντευξη εργασίας θεωρήσαμε ότι μία  λίστα όπως αυτή που θα βρείτε παρακάτω, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό αρχικό βοήθημα για να αποφύγετε λάθη, καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε μια ευκαιρία για εργασία.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει όλες τις λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας όπως αυτές έχουν δημοσιευθεί στην αγγελία εργασίας για την οποία στείλατε το βιογραφικό σας.
  • Εντοπίστε τις δεξιότητες και το τμήμα της εμπειρίας σας το οποίο ταιριάζει με τη θέση εργασίας για την οποία θα συζητήσετε.
  • Σιγουρευτείτε ότι έχετε συγκεντρώσει και γνωρίζετε καλά όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη θέση, την εταιρία και τον κλάδο στον οποίο βρίσκεται ο εργοδότης με τον οποίο θα συναντηθείτε.
  • Προσπαθήστε να μάθετε ποιοι είναι κανόνες ενδυμασίας (dress code) για τη συνέντευξη στην οποία θα βρεθείτε.
  • Φροντίστε ώστε τα ρούχα που θα φορέσετε στη συνάντησή σας να είναι καθαρά και περιποιημένα.
  • Πριν τη συνάντησή σας βρείτε τη διεύθυνση στην οποία θα πάτε και εντοπίστε το χρόνο που θα χρειαστείτε και το μέσο με το οποίο θα μετακινηθείτε.
  • Προετοιμάστε μια σύντομη παρουσίαση με τις πιο σημαντικές επαγγελματικές σας δεξιότητες και επιτεύγματα.
  • Κάντε μια λίστα με απαντήσεις σε πιθανές δύσκολες ερωτήσεις. Στο internet θα βρείτε πολλές πηγές.
  • Δημιουργήστε μία λίστα με πιθανές ερωτήσεις που θα θέλατε να ρωτήσετε έναν εργοδότη.
  • Κάντε μια έρευνα σχετικά με το επίπεδο των αποδοχών που αντιστοιχεί στη θέση για την οποία θα συζητήσετε.
  • Δημιουργήστε ένα φάκελο στον οποίο θα έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα (βιογραφικό, φωτογραφίες, συστάσεις, πτυχία ) τα οποία μπορεί να σας ζητηθούν.

 

Εφόσον τσεκάρετε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, αλλά και αυτές που πιθανόν εσείς να συμπληρώσετε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη συνάντησή σας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η δημιουργία μίας λίστας δεν αρκεί από μόνη της για πάρετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Θα σας βοηθήσει όμως να ξεπεράσετε την όποια πιθανή νευρικότητα και θα σας δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να κάνετε καλή εντύπωση σε μία συνέντευξη εργασίας (job interview) με έναν μελλοντικό εργοδότη.

Αν στην παραπάνω λίστα έχουμε ξεχάσει κάτι, περιμένουμε τα σχόλιά σας για να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους υποψηφίους που επιθυμούν να διεκδικήσουν μια νέα θέση εργασίας.