Στην περίπτωση της βιντεοσυνέντευξης (on demand video interview, πιο σωστά), ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη στελέχωση μιας θέσης εργασίας συντάσσει ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με αυτήν είτε μέσω κειμένου είτε μέσω ήχου ή βίντεο, ενώ ο υποψήφιος με τη σειρά του καλείται να απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να προκαλεί άγχος σε κάποιον ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τη βιντεοσκόπηση του εαυτού του ή που γενικότερα δεν νιώθει καλά μιλώντας μπροστά σε μια “βουβή” οθόνη.
Ο hiring manager λοιπόν (ο υπεύθυνος αξιολόγησης των υποψηφίων δηλαδή), αξιολογώντας τις απαντήσεις (ή τον τρόπο που αυτές έχουν δοθεί) είναι σε θέση να κρίνει αν ο υποψήφιος θα περάσει στην επόμενη φάση της αξιολόγησης με μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο και να προχωρήσει η διαδικασία της στελέχωσης με τον τρόπο που συνηθίζεται. Σε καμία περίπτωση το video interview δεν αντικαθιστά τη “ζωντανή” συνέντευξη, παρά δίνει την ευκαιρία στον υποψήφιο να “πουλήσει” το επαγγελματικό του προφίλ καλύτερα απ’ όσο το “πουλά” μέσω του βιογραφικού του από τη μία, και στον hiring manager έναν πιο πρακτικό και γρήγορο τρόπο αξιολόγησης από την άλλη.
Ας διαβάσουμε παρακάτω τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε καλές απαντήσεις σε μια βιντεοσυνέντευξη.
“πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.”
Μπορούμε να απαντήσουμε ακριβώς ό,τι θα απαντούσαμε αν η συνέντευξη γινόταν χωρίς τη βιντεοσκόπηση. Συνήθως, αυτός που μας ρωτά δεν ενδιαφέρεται για το πού γεννηθήκαμε, από ποιο σχολείο αποφοιτήσαμε, τι ηλικία έχουμε, ποια είναι η οικογενειακή μας κατάσταση και με τι ασχολούμαστε στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά ποιο ήταν το αντικείμενο των σπουδών μας και πώς η εργασιακή μας εμπειρία σχετίζεται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
“περίγραψέ μας την εμπειρία σου στην τάδε γλώσσα προγραμματισμού” ή “ανάφερε ορισμένα projects που υλοποίησες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.”
Πρόκειται για την πιο κρίσιμη ερώτηση. Απαντήσεις όπως: “έχω δέκα χρόνια εμπειρίας σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού” ή “υλοποίησα διάφορα projects που αναγράφω στο βιογραφικό μου ή που μπορώ να σας παρουσιάσω από κοντά”, όπως δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχες. Μια καλή απάντηση θα ήταν η περιγραφή του stack στο οποίο έχουμε εργασιακή, ακαδημαϊκή ή προσωπική εμπειρία, τα καθημερινά καθήκοντα της δουλειάς μας, συγκεκριμένα έργα καθώς και τον τρόπο υλοποίησής τους κτλ. Τα στατιστικά μας δεδομένα δείχνουν πως η συγκεκριμένη ερώτηση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία για τους υποψηφίους από τον κλάδο της τεχνολογίας.
“πόσα χρήματα θα θέλατε στην επόμενη δουλειά σας και τι notice period έχετε;”
Πρώτα απ’ όλα, δεν πρόκειται για ερώτηση-παγίδα, όπως κάποιοι πιστεύουν. Χρειάζεται να είμαστε άμεσοι και ειλικρινείς: “για το επόμενο βήμα μου θα ήθελα έναν μισθό στο εύρος των 1200-1400 ευρώ καθαρών και είμαι διαθέσιμος/η 3 εβδομάδες μετά την αποδοχή μιας πρότασης”, για παράδειγμα. Απαντήσεις του τύπου “οι μισθολογικές μου απαιτήσεις είναι ανάλογες των καθηκόντων της θέσης και του μεγέθους της εταιρείας” ή “για να σας απαντήσω, θα ήθελα να γνωρίζω πόσα προσφέρει η συγκεκριμένη θέση”, ακούγονται αρκετά γενικές και δεν βοηθούν στην αξιολόγηση.
Όσον αφορά το notice period, το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί από την ημέρα της παραίτησης μέχρι την ημερομηνία πρόσληψης από τον νέο εργοδότη, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούμε να απαντήσουμε πως αυτό είναι τρεις με τέσσερις εβδομάδες, εκτός αν εργαζόμαστε στο εξωτερικό ή υπάρχει κάποιο άλλο κώλυμα. Καλό είναι να είναι η απάντησή μας ρεαλιστική και να την αιτιολογούμε.
Και αφού είστε έτοιμοι για την επόμενη βιντεοσυνέντευξη σας κάντε αίτηση για την επόμενη θέση εργασίας σας και εξελίξτε την καριέρα σας με τους συμβούλους της Randstad στο πλευρό σας εδώ.