Το βιογραφικό σημείωμα είναι το πιο σημαντικό σημείο κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Ένα καλογραμμένο βιογραφικό μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για να περάσουμε στο πρώτο στάδιο αξιολόγησης. Ουσιαστικά είναι το “ εισιτήριο” για τη συνέντευξη για τη θέση εργασίας που μας ενδιαφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά συνηθισμένα “λάθη” που βλέπουμε να εμφανίζονται επανειλημμένα, τα οποία δυσχεραίνουν την αναζήτηση εργασίας. Παρακάτω θα βρεις τα πιο κοινότυπα λάθη σε ένα βιογραφικό σημείωμα  αλλά και συμβουλές για το πώς να τα διορθώσεις, εφόσον εντοπίσεις κάποιο ή κάποια από αυτά στο βιογραφικό σου σημείωμα.

 

#1 το βιογραφικό περιλαμβάνει/γενικόλογες και αόριστες δηλώσεις.

Κάθε υπεύθυνος προσλήψεων γνωρίζει ότι στόχος σου είναι να βρεις μια δουλειά – κατά προτίμηση για τη θέση για την οποία έστειλες το βιογραφικό σου σημείωμα. Δε χρειάζεται να σπαταλήσεις τον πολύτιμο χώρο του βιογραφικού σου δηλώνοντας κάτι προφανές. Μπορεί να κάνει το βιογραφικό σου να φανεί πυκνογραμμένο χωρίς λόγο.

Τι μπορείς να κάνεις αντ 'αυτού: Ξεκίνησε το βιογραφικό σου με μια σύντομη περίληψη. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην προσωπικότητά σου να ξεχωρίσει. Επιπρόσθετα, δίνει \στον υπεύθυνο προσλήψεων μια γεύση για το ποιος/α είσαι και ποιές είναι οι επαγγελματικές σου επιδιώξεις. Μπορείς να συμπεριλάβεις τα κυριότερα σημεία της καριέρας σου ή μία σύντομη αναδρομή της επαγγελματικής σου πορείας. Κράτα το όμως αρκετά σύντομο. Ιδανικά, 4-5 γραμμές είναι αρκετές.

#2 υπάρχει αναφορά στο βιογραφικό ότι διατίθενται συστάσεις.

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν αρκετά βιογραφικά που αναφέρουν ότι υπάρχουν «διαθέσιμες συστάσεις κατόπιν αιτήματος» στο τέλος του κειμένου. Και ακριβώς όπως και παραπάνω, αυτό δηλώνει το προφανές. Εξοικονόμησε αυτόν τον χώρο για πιο ωφέλιμο περιεχόμενο που θα πείσει τον υπεύθυνο προσλήψεων ότι είσαι κατάλληλος/η  για τη δουλειά.

Τι μπορείς να κάνεις αντ 'αυτού: Κράτησε μια λίστα με τις συστάσεις που έχεις. Όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να δει αν έχεις συστάσεις,  θα σε ρωτήσει.

#3 το βιογραφικό περιλαμβάνει πολλές κλισέ εκφράσεις.

Υπάρχουν κάποιες κλισέ λέξεις που εμφανίζονται σε ένα βιογραφικό σημείωμα τόσο συχνά που έχουν καταλήξει να χάνουν την αξία τους. Αναμφίβολα κάθε υπεύθυνος προσλήψεων βλέπει βιογραφικά που περιλαμβάνουν λέξεις όπως στρατηγική, δημιουργικός/η, ενθουσιώδης και καινοτόμες ιδέες, εργατικός/ή, παθιασμένος/η, ομαδικό πνεύμα σε καθημερινή βάση. Αυτές οι περιγραφές είναι αρκετά κοινότυπες και δεν  θα σε κάνουν να ξεχωρίζεις ως υποψήφιος/α, ούτε προσθέτουν μεγάλη αξία στο βιογραφικό σου. 

Τι μπορείς να κάνεις αντ 'αυτού: Επικεντρώσου στη χρήση ρημάτων δράσης που περιγράφουν τον αντίκτυπο που είχαν οι προσπάθειές σου. Τα ρήματα δράσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις προτάσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα και υπάρχει πληθώρα εξαιρετικών ρημάτων για να διαλέξεις, όπως επιτεύχθηκε, επινοήθηκε, επιμελήθηκε, εφαρμόστηκε, βελτιώθηκε, επιλύθηκε, ενισχύθηκε κ.α.. Θυμήσου επίσης να χρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό σου. Καλό θα είναι να συμπεριλάβεις τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αναφέρουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων στις αγγελίες εργασίας (για τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου βιογραφικών).

#4 το βιογραφικό εστιάζει στα καθήκοντα και όχι στα επιτεύγματα.

Πολύ συχνά οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία πέφτουν στην παγίδα και απαριθμούν όλα τα καθήκοντα του ρόλου τους στο βιογραφικό σημείωμα. Την ίδια στιγμή ξεχνούν να εξηγήσουν πώς η εργασία τους έχει θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία. Καλό θα ήταν να αποφύγεις να ξεκινήσεις να περιγράφεις τα καθήκοντα με το «υπεύθυνος/η για:» ακολουθούμενο από μια λίστα με όλα τα πράγματα που έκανες/κάνεις σε καθημερινή βάση. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δε χρειάζεται να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Θέλουν να μάθουν για τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο της εργασίας σου.

Τι μπορείς να κάνεις αντ 'αυτού: Εστίασε στο να ενισχύσεις τον αντίκτυπο που είχε η εργασία σου. Για παράδειγμα, αντί να δηλώνεις ότι ήσουν υπεύθυνος/η για τον συντονισμό μιας εκδήλωσης, εστίασε στο αποτέλεσμα. Ποια ήταν η προσέλευση ή η ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης; Αυτό το γεγονός οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων ή του awareness της εταιρείας; Συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών και των αποτελεσμάτων (ειδικά αν μπορείς να μοιραστείς και δεδομένα, π.χ. 4.200 συμμετέχοντες, 140% αύξηση στις πωλήσεις κ.λπ.) ο συντονισμός της εκδήλωσης φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακός και άρα πιο ωφέλιμος για εσένα τον ίδιο. Πάντα να εστιάζεις στα επιτεύγματα αντί στα καθήκοντα και στις ευθύνες.
 

#5 το βιογραφικό δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Η προσαρμογή του βιογραφικού απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Και οι πιθανότητες μιας διαδικτυακής αίτησης να οδηγήσει σε συνέντευξη είναι σχετικά μικρές. Αρκετοί υποψήφιοι που αναζητούν εργασία παραιτούνται από αυτό το επιπλέον βήμα και χρησιμοποιούν ένα γενικό για να υποβάλουν αίτηση σε οποιαδήποτε εργασία. Ωστόσο, αν ξοδέψεις λίγο επιπλέον χρόνο μπορεί να αυξήσεις σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες του βιογραφικού σου να περάσει την αρχική αξιολόγηση. Ειδικά εάν οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα.

Τι μπορείς να κάνεις αντ 'αυτού: Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου για τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση. Καλό θα ήταν να αφιερώσεις 5 λεπτά για να βεβαιωθείς ότι επαναλαμβάνονται οι δεξιότητες και οι ικανότητες που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τις πιθανότητες να λάβεις μια πρόσκληση για συνέντευξη. Αν αυτό ακούγεται πολύς κόπος, σκέψου την πιθανότητα να αποθηκεύσεις εκ των προτέρων μερικές παραλλαγές του βιογραφικού σου, προσαρμοσμένες στους τύπους θέσεων εργασίας για τις οποίες κάνεις αίτηση. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις ένα βιογραφικό που εστιάζει στις διαπροσωπικές  δεξιότητες, ένα που εστιάζει στις διοικητικές  δεξιότητες και ένα που εστιάζει στις ηγετικές σου δεξιότητες.

Παρότι η Randstad Hellas δεν παρέχει υπηρεσίες σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το career blog του site μας όπου θα βρείτε πολλά άρθρα για αυτό το θέμα όπως και tips για αναζήτηση εργασίας, για προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη ή γενικότερα συμβουλές για θέματα καριέρας.