Στην εύρεση εργασίας, πέρα από την αποστολή της αίτησης σας σε νέες θέσεις εργασίας, ένα cover letter, δηλαδή μια επιστολή στην οποία θα εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των βιογραφικών.
Το να μπορέσετε λοιπόν να συντάξετε ένα cover letter όταν χρειαστεί, μπορεί να είναι μια εξίσου σημαντική δεξιότητα όσο και η σύνταξη ενός σωστά δομημένου βιογραφικού. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.
Σε γενικότερο επίπεδο:
- Ιδανικά, κάθε μήνυμα που θα αποστείλετε θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις συγκεκριμένης θέσης εργασίας και να απευθύνεται στο συγκεκριμένο recruiter
- Δείξτε ότι έχετε αντιληφθεί όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση, την περιγραφή των αρμοδιοτήτων του ρόλου και το τι θα χρειαστεί να φέρετε εις πέρας εφόσον κερδίσετε τη δουλειά
- Κρατήστε μια καθαρή δομή και συνδέστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα τη δική σας εργασιακή εμπειρία, με την εμπειρία που απαιτείται στη συγκεκριμένη θέση εργασίας
- Αναφορικά με την έκταση, προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε το –μέγιστο- όριο των 5 παραγράφων
- Αναδείξτε τις ξεχωριστές σας δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση σας
- Κλείστε την επιστολή σας με ένα «call to action», με άλλα λόγια με μια παρότρυνση προς τον hiring manager να ορίσετε μια πιθανή συνέντευξη εργασίας
Πέρα από τις προαναφερθείσες γενικές οδηγίες υπάρχουν κάποια ακόμα απλά βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για το cover letter που ετοιμάζετε.
Βήμα 1ο
Σε ποιον θα πρέπει να απευθύνεται το cover letter;
Το να απευθυνθείτε σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο μπορεί να κάνει το μήνυμα σας πιο άμεσο και οικείο. Συχνά, τα στοιχεία του recruiter ο οποίος διαχειρίζεται μια θέση εργασίας αναγράφονται στην αγγελία εργασίας. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία του, μπορείτε να αναζητήσετε τα HR στελέχη της εταιρείας στην οποία στοχεύετε να ενσωματωθείτε και να απευθυνθείτε σε ένα από αυτά. Το website της εταιρείας ή και τα επαγγελματικά social media μπορούν να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και γι’ αυτό το σκοπό.
Βήμα 2ο
Συστηθείτε
Το βιογραφικό και το cover letter σας είναι η πρώτη σας αλληλεπίδραση με τον recruiter και ουσιαστικά, αποτελούν τις πρώτες πληροφορίες για εσάς. Συστηθείτε υπογραμμίζοντας τα σημαντικότερα σας skills και επιτεύγματα έως σήμερα ώστε να δώσετε επί της ουσίας έναν λόγο στον recruiter για να επιθυμήσει να σας γνωρίσει από κοντά – δηλαδή να σας καλέσει σε μια συνέντευξη εργασίας.
Πώς τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες σας μπορούν να δώσουν αξία στην ομάδα του στοχεύετε να ενταχθείτε; Αυτή την πληροφορία θα πρέπει να καταστήσετε σαφή ήδη από την πρώτη παράγραφο του μηνύματος σας.
Βήμα 3ο
Δείξτε ότι έχετε κάνει την έρευνα σας για τη συγκεκριμένη εταιρεία
Όσες δεξιότητες και προσόντα κι αν έχετε, ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν την πρόσληψη σας είναι το αν ταιριάζετε στην κουλτούρα της εταιρείας και συνεπώς αν θα μπορέσετε να «δέσετε» με την ομάδα. Πιθανότατα λοιπόν, ο recruiter θα σας ρωτήσει «Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;». Στο cover letter σας λοιπόν, μπορείτε να αναφέρετε τα εξής: Σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται η εταιρεία και τι ακριβώς είναι αυτό που σας γοητεύει σε αυτόν; Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας και πως μπορείτε να συνεισφέρετε; Γιατί μπορείτε να ενσωματωθείτε ομαλά στην κουλτούρα της εταιρείας;
Βήμα 4ο
Call to action!
Εκφράστε το ενδιαφέρον σας για μια πιθανή συνέντευξη εργασίας είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεφώνου ή skype. Μπορείτε επίσης σε περίπτωση που μόλις ξεκινάτε τα επαγγελματικά σας βήματα να ζητήσετε feedback από τον recruiter για τα στοιχεία που του παραθέσατε.
Η πιο σημαντική συμβουλή: Μη χρησιμοποιήσετε ένα γενικό cover letter ίδιο για κάθε εταιρεία και θέση εργασίας στην οποία κάνετε αίτηση. Όπως προαναφέραμε είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το βιογραφικό και το cover letter σας σε κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση.
Πριν το αποστείλετε, ελέγξτε ότι το μήνυμα σας είναι συντακτικά και ορθογραφικά σωστό και φυσικά μη ξεχάσετε να επισυνάψετε το βιογραφικό σας σημείωμα.
Καλή επιτυχία!