Το βιογραφικό σου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η πρώτη εντύπωση που αποκτά ο εργοδότης σου για εσένα.

Τα καλύτερα βιογραφικά, που τραβούν την προσοχή και μπορούν να σε οδηγήσουν στη συνέντευξη, είναι εκείνα που με περιεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο αναλύουν την αξία και τα επιτεύγματά σου!

Έχε στο μυαλό σου, ότι καθημερινά οι υπεύθυνοι προσλήψεων βομβαρδίζονται από πολλά βιογραφικά για μία μόνο αγγελία εργασίας, αλλά διαθέτουν μόνο λίγα λεπτά για να σκανάρουν/διαβάσουν το καθένα από αυτά. 

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι απολύτως απαραίτητο οι πληροφορίες που παραθέτεις στο βιογραφικό σου να είναι ακριβείς, ευανάγνωστες και να ακολουθούν το χρονολογικό μοτίβο του πιο πρόσφατου στο πιο παλιό, όταν αναφέρεσαι στην εργασιακή προϋπηρεσία και την εκπαίδευσή σου. 

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες αναζητούν τις παρακάτω πιο σημαντικές πληροφορίες για σένα:

  • στοιχεία επικοινωνίας
  • προσωπικούς/επαγγελματικούς στόχους
  • εργασιακή προϋπηρεσία/ εμπειρία  
  • σπουδές και εκπαίδευση 
  • συστάσεις

στοιχεία επικοινωνίας 

Το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, το τηλέφωνο επικοινωνίας και το email πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του βιογραφικού σου. Σημαντικό είναι, να γράψεις το  ονοματεπώνυμό σου και όχι κάποιο ψευδώνυμο. Επίσης, εάν χρησιμοποιείς τα social media, όπως για παράδειγμα LinkedIn, είναι καλό να προσθέσεις το σύνδεσμο. Βασική προϋπόθεση είναι, το προφίλ σου να είναι προσεγμένο και να περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες και δράσεις. 

προσωπικοί/επαγγελματικοί στόχοι

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις σε λίγες σειρές ποιες είναι οι επαγγελματικές σου φιλοδοξίες και πώς αυτές συνδέονται με τα προσόντα σου. Σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να εξηγήσεις γιατί ψάχνεις για την επόμενη ευκαιρία, (π.χ. θέλεις μια καινούργια πρόκληση ή ότι θέλεις να αναβαθμίσεις τις ικανότητες σου), τι ακριβώς ψάχνεις στη νέα σου δουλειά (ανάφερε συγκεκριμένα τις θέσεις εργασίας), αλλά και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σε καθιστούν ικανό/ή για αυτές τις θέσεις.. 

Ένα συχνό λάθος είναι ότι οι υποψήφιοι ξεχνούν να γράψουν τι θα κερδίσει ο εργοδότης από εκείνους. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να «πουλήσεις» τον εαυτό σου, να τονίσεις τι είναι αυτό που σε ξεχωρίζει και πώς αυτό θα φανεί χρήσιμο στον υποψήφιο εργοδότη σου.

παράδειγμα:

Έχοντας δουλέψει στον (τομέα) κλάδο για (Χ) χρόνια, έχω εκτενή εμπειρία πάνω στο ή στη (χ) θέση εργασίας. Αυτή τη στιγμή αναζητώ μια νέα πρόκληση και ένα ενδιαφέρον εργασιακό περιβάλλον, όπου θα μπορέσω  να αξιοποιήσω τις δεξιότητές μου (γράφεις κάποιες δεξιότητες) και τις γνώσεις μου στους (τομείς χ, ψ), για να συνεισφέρουν στην επίτευξη των (ανάφερε ορισμένους στόχους) στόχων.

δυνατά σημεία 

Αυτό το κομμάτι σου βιογραφικού πρέπει να αποτελείται από αριθμημένα σημεία σε μορφή bullets (10 bullets είναι αρκετά) που αναδεικνύουν τις πιο σημαντικές σου δεξιότητες και ικανότητες. Για τις δεξιότητες σκέψου τις πιστοποιήσεις των υπολογιστών ή χρήση προγραμμάτων powerpoint/ word/ excel.

Για τις ικανότητές σου σκέψου ενδεικτικά να αναφέρεις στοιχεία όπως, «γρήγορη εκμάθηση» «ευχάριστος/η» και «αξιόπιστος/η».

top tip: 

Αν δυσκολεύεσαι να αναφερθείς στο είδος των δεξιοτήτων που κατέχεις, θα ήταν χρήσιμο να κάνεις την αναζήτησή σου στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας της Randstad και να βρεις εκείνες που ταιριάζουν με το εργασιακό σου προφίλ- οι περιγραφές θέσεων εργασίας περιλαμβάνουν τις ενότητες «κύριες δεξιότητες» και «αρμοδιότητες ρόλου».

Αν μπορέσεις να ταιριάξεις τις συγκεκριμένες δεξιότητές σου με αυτές που απαιτούνται από τη θέση εργασίας, η ενότητα των δυνατών σημείων σου θα είναι πολύ πιο συναρπαστική για τον υποψήφιο εργοδότη.

παράδειγμα:

  • Έχω ανεπτυγμένα προσόντα στη χρήση Microsoft Office συγκεκριμένα, Powerpoint, Word και Excel. 
  • Έχω άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες και εμπειρία στην πρόσωπο με πρόσωπο και τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών. 

εργασιακή εμπειρία

Αυτή η ενότητα αποτελεί την πιο ελκυστική για τον υποψήφιο εργοδότη και χρειάζεται να περιλαμβάνει μια λίστα από την τρέχουσα, καθώς και τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σου, ακόμη και τις εθελοντικές. Χρησιμοποίησε ισχυρό και ακριβές λεξιλόγιο. Πάντα να είσαι προετοιμασμένος/η να μπορέσεις να υποστηρίξεις αυτά που έχεις γράψει στο βιογραφικό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σου. 

Μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω δομή: 

  • τίτλο της θέσης 
  • όνομα του εργοδότη (τοποθεσία και κάποιο σύνδεσμο).
  • ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εργασίας
  • λίστα με κύριες ευθύνες και επιτεύγματα. (Σημείωση: Μπες στη θέση του υποψήφιου εργοδότη- τι είδους λέξεις-κλειδιά και αρμοδιότητες θα μπορούσε να ψάχνει όσο εξετάζει τα βιογραφικά; Βεβαιώσου ότι δεν εστιάζεις μόνο στην καταγραφή των καθημερινών καθηκόντων που ανέλαβες στην τωρινή και στις προηγούμενες δουλειές σου, αλλά επισημαίνεις παράλληλα το πώς η επιχείρηση επωφελήθηκε από εσένα. Για παράδειγμα, αν σε προηγούμενη δουλειά είχες την θέση IT Software Developer και σχεδίασες μια εφαρμογή για εταιρείες, θα ήταν σωστό να γράψεις «ανάπτυξη εφαρμογής κινητού, η οποία αύξησε τις πωλήσεις κατά Χ ποσοστό».)
  • Επίσης μπορείς να προσθέσεις βραβεία και πιστοποιήσεις που είχες λάβει στην εταιρεία.
956.jpg
956.jpg

σπουδές και εκπαίδευση

Μην υποτιμάς να τονίζεις την αξία της εκπαίδευσής σου και των προσόντων σου, ιδιαίτερα αν διαθέτεις περιορισμένη εργασιακή εμπειρία. Οι σπουδές και η εκπαίδευσή σου μπορούν να ποικίλουν και να περιλαμβάνουν ενδεικτικά πτυχία του πανεπιστημίου, διπλώματα, σεμινάρια, πιστοποιήσεις που έχεις ολοκληρώσει κατά την διάρκεια της καριέρας σου.

Βάλε τα πιο ισχυρά σου προσόντα πρώτα! (π.χ. πτυχίο πανεπιστημίου)

Στη συνέχεια, τοποθέτησε τα υπόλοιπα προσόντα σου με βάση την σχετικότητα τους με την θέση. Συγκεκριμένα, εάν το πιο πρόσφατο πιστοποιητικό σου είναι για οδήγηση κλαρκ, ενώ η θέση που ενδιαφέρεσαι αφορά το μάρκετινγκ, είναι καλό να βάλεις πάνω πάνω το πιο σχετικό. 

Μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω δομή:

  • όνομα πτυχίου/διπλώματος/πιστοποίησης
  • όνομα εκπαιδευτικού ιδρύματος 
  • τοποθεσία ιδρύματος ημερομηνία αποφοίτησης 
  • οποιαδήποτε σεμινάρια ή ιδιαίτερες επιτυχίες με βάση το πτυχίο (π.χ. αποφοίτησα με άριστο βαθμό από το τμήμα)

επαγγελματικές συνδρομές

Είσαι μέλος κάποιου κλαδικού συλλόγου που σχετίζεται με τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει; Αν ναι, μπορείς να το βάλεις στο βιογραφικό σου σ’ αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, εάν είσαι ένας λογιστής και είσαι μέλος ορκωτών ελεγκτών είναι πολύ καλό να το τοποθετήσεις εδώ.

Μπορεί να εφαρμοστεί ως εξής:

  • όνομα συλλόγου/ινστιτούτου/οργάνωσης 
  • ρόλος και τίτλος στην οργάνωση αυτή
  • χρονικό διάστημα που συμμετέχεις
  • διακρίσεις που έχεις λάβει
  • χόμπι και ενδιαφέροντα (προαιρετικό)

Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων σήμερα, δεν παρατηρούν μόνο τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σου, αλλά και πώς θα μπορούσες να ταιριάξεις με την κουλτούρα της εταιρείας. Γι’ αυτόν το λόγο θεωρείται ωφέλιμο να προστεθεί μια μικρή λίστα από τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου, ώστε να πάρουν μια μικρή « γεύση» από το ποιος/ποια είσαι έξω από τον εργασιακό χώρο.

Οποιαδήποτε και εάν είναι τα χόμπι σου, εάν αποφασίσεις να προσθέσεις αυτό το κομμάτι οφείλεις να είναι προσεκτικός/ή στο τι θα φανερώσεις. Πολλές φορές, αυτή η λίστα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για σένα, καθώς υπόκειται στην υποκειμενικότητα του αναγνώστη.

συστατικές επιστολές/ συστάσεις

Όταν υπάρχουν συστάσεις ή συστατικές επιστολές, συνήθως τοποθετούνται στο τέλος του βιογραφικού. Είναι καλό να περιέχει 2-3 ανθρώπους με τους οποίους έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν - συνήθως είναι μάνατζερ ή πρώην συνάδελφοι. 

Είναι πάντα απαραίτητο να συμπεριλάβεις μια επαφή από τον διευθυντή σου ή από κάποιον συνάδελφο που μπορεί να εγγυηθεί για εσένα. Οφείλεις πάντα να ζητάς την έγκρισή τους πριν προσθέσεις οποιονδήποτε.  

Μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω δομή:

  • ονοματεπώνυμο του συναδέλφου/διευθυντή
  • τίτλος της θέσης  του/της στην εταιρεία
  • όνομα της εταιρείας 
  • τοποθεσία της εταιρείας
  • τηλέφωνο επικοινωνίας email

Το να καταφέρεις να διασφαλίσεις μια καλή σύσταση (τόσο γραπτώς όσο και προφορικά) θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της αναζήτησης της εργασίας σου. Τα άτομα τα οποία έχεις αναφέρει πρόκειται να ερωτηθούν για εσένα και να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για την σχέση τους μαζί σου, αναφερόμενοι στην απόδοσή σου την περίοδο που συνεργαζόσασταν. Συνήθως, τα στοιχεία επικοινωνίας των συστάσεων δεν απαιτούνται μέχρι τα τελευταία στάδια της διαδικασίας. Οπότε, μπορείς είτε να προσθέσεις απευθείας τα στοιχεία επικοινωνίας, είτε να αναφέρεις το εξής «συστατικές επιστολές διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν».

Όπως και να έχει, συνηθίζεται από τους εργοδότες ή τους υπεύθυνους προσλήψεων να ζητήσουν την άδεια σου πριν επικοινωνήσουν με τις συστάσεις σου.

πρόσθετα στοιχεία και συμβουλές

Το βιογραφικό σου θα πρέπει να θεωρείται η βιτρίνα σου. Επισημαίνοντας τις δεξιότητες και την εμπειρία σου σε υποψήφιους εργοδότες και τονίζοντας τα επιτεύγματά σου, μπορείς να πείσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων να σε προσκαλέσει σε συνέντευξη. Ουσιαστικά είναι το δικό σου εργαλείο μάρκετινγκ! Ο σκοπός του βιογραφικού, είναι να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους και φυσικά να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του πιθανού εργοδότη. Ένα από τα πιο απαιτητικά πράγματα που αφορούν την σύνταξη ενός βιογραφικού είναι να ανακαλύψεις τι σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους και γιατί εσύ θα μπορούσες να είσαι ο/η κατάλληλος/η γι’ αυτήν τη θέση.

Εάν δεν μπορείς να απαντήσεις μόνος σου τις παραπάνω ερωτήσεις, θα δυσκολευτείς να πείσεις τον πιθανό εργοδότη ότι εσύ είσαι αρκετά ικανός/ή γι’ αυτήν τη θέση.

  • Έτσι, πριν ξεκινήσεις να γράψεις ένα βιογραφικό, είναι καλό, να καταγράψεις σε μια λίστα τις δεξιότητες σου, τις δυνατότητες σου, τα ενδιαφέροντά σου και την εμπειρία σου.
  • Ανακάλυψε τι σε κάνει ξεχωριστό/ή και πώς αυτό σε αντιπροσωπεύει.

Το πιο σημαντικό κομμάτι, όταν γράφεις το βιογραφικό σου είναι να διασφαλίσεις ότι το περιεχόμενο του είναι παρόμοιο με την θέση που έχεις επιλέξει να αιτηθείς. Οφείλει να παρουσιάζει τις δεξιότητές σου και τις εμπειρίες σου με τέτοιο τρόπο, που θα κάνει τον υπεύθυνο προσλήψεων να θέλει να «τρέξει» να σε πάρει τηλέφωνο για μια συνέντευξη.

Η διόρθωση και η μορφή του βιογραφικού είναι απαραίτητη.  

Πριν στείλεις το βιογραφικό σου για τη θέση που σε ενδιαφέρει, έλεγξε να μην υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, να είναι καλά σχεδιασμένο και ευανάγνωστο. 

  • Αναζήτησε στο διαδίκτυο για ιδέες και διαφορετικά σχέδια. Χρησιμοποίησε μια μορφή, που θα σου διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες σου θα παρουσιάζονται με έναν αποτελεσματικό και ευδιάκριτο τρόπο. 
  • Προτίμησε τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις λιγότερες σελίδες! Ιδανικά 1-2  σελίδες είναι το καλύτερο, αλλά εάν χρειάζονται 3 μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό.
  • Μπορείς να ρωτήσεις φίλους, την οικογένειά σου ή ακόμα και κάποιον σύμβουλο τον οποίο εμπιστεύεσαι, για να σου δώσει πληροφορίες για το βιογραφικό σου, ώστε να κάνεις συνεχείς βελτιώσεις. Δες πώς μπορεί να σε βοηθήσει ένας recruiter στο careertalks podcast μας. 

Κανένας δεν πήρε τη θέση βασιζόμενος μόνο στο βιογραφικό του. Πάντα να θυμάσαι ότι ο κύριος στόχος τους βιογραφικού σου είναι να σου εξασφαλίσει μια συνέντευξη, γι’ αυτό κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να φέρεις αυτό το αποτέλεσμα.