Αν διδαχθήκαμε κάτι όσο εργαζόμασταν από το σπίτι, αυτό είναι το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι πλέον η τεχνολογία με την εργασία μας. Στην περίπτωση που αυτό το διάστημα αναζητάς ενεργά εργασία, θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη διαδικασία τον παράγοντα της τεχνολογίας, καθώς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η διαδικασία αναζήτησης προσωπικού έχει μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, σίγουρα έχεις ακούσει για τις νέες AI (Artificial Intelligence) τεχνολογίες στον κλάδο του HR, ο οποίες σαρώνουν τα βιογραφικά ή αξιολογούν τα test δεξιοτήτων.
Η νεα τεχνολογία “ανάγνωσης” βιογραφικών ονομάζεται ATS (Applicant Tracking Systems) και οι εργοδότες την χρησιμοποιούν πολλές φορές για να εξαλείψουν την ανθρώπινη προκατάληψη και να βελτιώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης. Παρόλο που ακόμη και στους οργανισμούς που χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνολογίες η τελική απόφαση ανήκει στον υπεύθυνο προσλήψεων, είναι καλή ιδέα να γνωρίζεις πώς να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου για την ψηφιακή εποχή. Θα διαπιστώσεις και εσυ ο ίδιος ότι, αν αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις την έρευνα σου και να βελτιστοποιήσεις το βιογραφικό σου, τα οφέλη που θα αποκομίσεις είναι πολλά.
#1 χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να κάνεις την έρευνα σου
Σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, έχεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς το διαδίκτυο και να αποκτήσεις πρόσβαση σε πλούσιες πηγές πληροφοριών για την εταιρεία για την οποία υποβάλλεις αίτηση. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την έρευνα σου από τις επίσημες σελίδες της εταιρείας, όπως το website της και τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έτσι μπορείς να πάρεις μια εικόνα αναφορικά με το τι αναζητά ο δυνητικός εργοδότης. Σε πολλές περιπτώσεις με λίγη περαιτέρω έρευνα μπορεί να ανακαλύψεις κριτικές εργαζομένων, οι οποίες θα σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κουλτούρα της εταιρείας αλλά και για την εργασιακή πραγματικότητα. Όλη αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις εάν πραγματικά σου ταιριάζει ο προσφερόμενος ρόλος και θα σου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν τόσο στη διαμόρφωση του βιογραφικού σου όσο και την ώρα της συνέντευξης.
#2 τροποποίησε το βιογραφικό σου ώστε να αντικατοπτρίζει τα ζητούμενα της αγγελίας
Το ξέρουμε, το έχεις ακούσει ξανά και ξανά, ωστόσο πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον αυτή η συμβουλή “μπαίνει στο συρτάρι”.Αλλά όπως λέει και το ρητό, «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως», οπότε για άλλη μία φορά θα αναφέρουμε ότι κάθε βιογραφικό που υποβάλλεις πρέπει να προσαρμόζεται για τον ζητούμενο ρόλο. Τόσο οι υπεύθυνοι προσλήψεων, αλλά ακόμη περισσότερο και τα συστήματα ΑΙ αναζητούν για λέξεις και φράσεις κλειδιά που ταιριάζουν με τα με τα προσόντα που απαιτεί η εκάστοτε θέσης εργασίας. Ειδικά σε οργανισμούς που για το πρώτο στάδιο του «σκαναρίσματος» αξιοποιούν την τεχνολογία, το βιογραφικό σου είναι πολύ πιθανό να «χαθεί» εάν δεν είναι σωστά δομημένο.
Επιπλέον η πλειονότητα των διαδικτυακών δημοσιεύσεων περιγράφει ακριβώς πώς μοιάζει ο τέλειος υποψήφιος, οπότε όταν ετοιμάζεις το βιογραφικό σου, μπορείς να ελέγξεις τυχόν κριτήρια χρησιμοποιώντας την ακριβή διατύπωση της δημοσίευσης διευκολύνοντας έτσι την τεχνολογία του AI να σε “επιλέξει” για το επόμενο στάδιο. Περιττό βέβαια να τονίσουμε, ότι καλό είναι να πληροίς πραγματικά τις απαιτήσεις του ρόλου. Μην ξεχνάς ότι στα επόμενα στάδια ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να διακρίνει εάν όντως διαθέτεις την προϋπηρεσία και τις γνώσεις που δηλώνεις.
#3 κρατήστε τα πράγματα απλά, αλλά συγκεκριμένα
Οι λέξεις-κλειδιά είναι εξαιρετικές, αλλά όχι όταν είναι κενά λόγια. Παραδείγματος χάριν, έχεις εμπειρία στον προγραμματισμό; Να είσαι συγκεκριμένος, ποιες γλώσσες προγραμματισμού γνωρίζεις, πόσα χρόνια εμπειρία έχεις, τι projects έχεις αναλάβει; Απόφυγε τα ακρωνύμια ή ορολογίες που δεν είναι ευρέως γνωστές. Μη ξεχνάς ακόμη, ότι καλό είναι να είσαι συνοπτικός/ή.
Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις τα πράγματα απλά, αλλά συγκεκριμένα είναι να αναφέρεις στατιστικά στοιχεία - για παράδειγμα, αριθμό ατόμων ομάδας που ησουν υπεύθυνος, ποσοστό αύξησης πωλήσεων, επαίνους που κέρδισες για εξαιρετική εργασία κ.ο.κ.. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσεις την ψηφιακή εποχή στη μορφοποίηση του βιογραφικό σου, είναι να συμπεριλάβεις συνδέσμους προηγούμενων projects ως αποδεικτικό της εμπειρίας σου και τον προσόντων σου όπως τον σχεδιασμό ιστοσελίδας ή ένα ψηφιακό πορτφόλιο. Σου συνιστούμε επίσης να ενισχύσεις την ψηφιακή σου ταυτότητα δημιουργώντας και διατηρώντας ενημερωμένους λογαριασμούς σε επαγγελματικά μέσα κοινωνικών δικτύων.
#4 καθοδήγησε τα μάτια του αναγνώστη
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι πλέον δε διαβάζουν κείμενα από την αρχή ως το τέλος, αντίθετα σκανάρουν το κείμενο αναζητώντας τις πληροφορίες που τους είναι χρήσιμες. Αυτό ισχύει, ακόμη περισσότερο στο διαδίκτυο. Φρόντισε λοιπόν να μορφοποιήσεις το βιογραφικό σου με τέτοιο τρόπο, ώστε η δομή του να είναι ξεκάθαρη και να τονίζονται οι σημαντικότερες πληροφορίες. Επιπλέον τα βιογραφικά που δεν είναι μορφοποιημένα με τον παραδοσιακό τρόπο διατρέχουν τον κίνδυνο να μη “διαβαστούν” σωστά από τα συστήματα AI και να απορριφθούν.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε το βιογραφικό σας για ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη, καθώς τυχόν τυπογραφικά λάθη ενδεχομένως να δημιουργήσουν άσχημη πρώτη εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων, αλλά μπορεί ακόμη και να εμποδίσουν τα συστήματα ΑΙ να “διαβάσουν” σωστά το περιεχόμενο. Συμβουλή μας είναι να μην βασίζεσαι αποκλειστικά στον αυτοματοποιημένο ορθογραφικό έλεγχο, αλλά να αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις προσεκτικά το βιογραφικό σου ή ακόμη καλύτερα να αφήσεις κάποιον άλλο να το κάνει για εσένα, διασφαλίζοντας έτσι ότι είναι απαλλαγμένο από ενοχλητικά λάθη.
#5 να θυμάσαι ότι το βιογραφικό σου προορίζεται να διαβαστεί από ανθρώπους και όχι από την τεχνολογία.
Μη ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου προορίζεται να διαβαστεί από τον εκάστοτε υπεύθυνο προσλήψεων και ότι αυτός είναι αρμόδιος για την τελική απόφαση. Στόχος σου λοιπόν είναι να εντυπωσιάσεις αυτόν και όχι να ξεγελάσεις την τεχνολογία.Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινείς με οποιεσδήποτε πληροφορίες παρέχεις. Η τεχνολογία μπορεί να ξεγελαστεί εύκολα, εύκολο είναι όμως και για τον υπεύθυνο πρόσληψης να κάνει μερικούς επιπλέον ελέγχους για να διαπιστώσει αν είναι αληθινά τα όσα αναφέρεις.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σου υπενθυμίσουμε ότι το βιογραφικό είναι μόνο το κλειδί που θα σου ανοίξει την πόρτα, το αν θα παραμείνεις μέσα εξαρτάται από εσένα. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι εάν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου δίνει το διαδίκτυο και η τεχνολογία το βιογραφικό σου δε θα περάσει απαρατήρητο και μπορεί ακόμη να σου εξασφαλίσει αυτή την πολυπόθητη πρώτη συνέντευξη.
Αναζητάς την επόμενη σου εργασία; Κάνε αίτηση για την θέση που σε ενδιαφέρει η δημιούργησε τον προσωπικό σου λογαριασμό εδώ.