Ως υποψήφιος/α στην αγορά εργασίας, το βιογραφικό σου αποτελεί την επαγγελματική σου «ταυτότητα». Σε μια αγορά εργασίας, όπου οι recruiters αφιερώνουν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να αξιολογήσουν ένα βιογραφικό, κάθε λέξη έχει σημασία.
Πώς μπορείς να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάδειξης των επιτευγμάτων σου και της αφαίρεσης πληροφοριών που μπορεί να φαίνονται σημαντικές αλλά να μην είναι; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψεις τα πέντε βασικά στοιχεία που θα ήταν καλό να περιλαμβάνει το βιογραφικό σου, καθώς και τι θα ήταν καλό να αφαιρέσεις, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να αποκτήσεις τη θέση που επιθυμείς.

ποια βήματα να ακολουθήσεις όταν η διαδικασία αναζήτησης εργασίας παραμένει στάσιμη;

διάβασε το άρθρο

σημαντικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. 

1. προσάρμοσε το βιογραφικό σου στη θέση εργασίας

Κάθε αίτηση εργασίας είναι διαφορετική, γι’ αυτό το βιογραφικό σου θα ήταν καλό να προσαρμόζεται ανάλογα, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας. Αντί να αναφέρεις απλώς τις δεξιότητες και την εμπειρία σου, φρόντισε να ενσωματώσεις λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να περάσεις τα αυτοματοποιημένα συστήματα επιλογής (ATS), τα οποία συνήθως φιλτράρουν τους/τις υποψήφιους/ες με βάση συγκεκριμένες λέξεις.
Ξεκίνα από την περιγραφή της θέσης, ώστε να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου. Εντόπισε τις βασικές λέξεις και φράσεις που ταιριάζουν με την εμπειρία σου και ενσωμάτωσέ τες στο βιογραφικό σου. Έτσι, τόσο τα ATS όσο και οι recruiters θα αναγνωρίσουν εύκολα τα προσόντα σου.
Μπορείς, μάλιστα, να χρησιμοποιήσεις εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσεις τις πιθανότητές σου. Tα job scanners μπορούν να σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου, αποκρυπτογραφώντας τους αλγόριθμους των ATS και προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το τι αναζητούν οι εργοδότες.
Για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο το βιογραφικό σου, έλεγξε παρόμοιες αγγελίες εργασίας και εντόπισε τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες λέξεις-κλειδιά. Μπορείς να τις κατατάξεις σε δύο κατηγορίες: όρους που σχετίζονται με την εργασία, όπως λογισμικό ή τεχνικές δεξιότητες, και ρήματα δράσης, όπως "διαχειρίστηκα", "εφάρμοσα" ή "ανέπτυξα".
Αυτή η τεχνική διασφαλίζει ότι το βιογραφικό σου ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της αγοράς και σε βοηθά να ξεχωρίσεις, τόσο στα ATS όσο και στους/στις recruiters. Φρόντισε, ωστόσο, οι λέξεις-κλειδιά που επιλέγεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικά τις δεξιότητές σου.

παράδειγμα για θέση μηχανολόγου μηχανικού.

Όροι που σχετίζονται με την εργασία:

  • CAD (Computer-Aided Design)
  • FEA (Finite Element Analysis)
  • Prototyping
  • Σχεδιασμός προϊόντων
  • Lean manufacturing


Ρήματα δράσης:

  • Σχεδίασα
  • Ανέλυσα
  • Ανέπτυξα
  • Βελτίωσα
  • Εφάρμοσα
     

παραδείγματα αποτελεσματικών διατυπώσεων.

  • Σχεδίασα και ανέπτυξα 3D μοντέλα χρησιμοποιώντας CAD software, βελτιώνοντας την απόδοση των προϊόντων κατά 15%.
  • Εφάρμοσα διαδικασίες lean manufacturing, μειώνοντας τον χρόνο παραγωγής κατά 10%.
  • Ανέλυσα αποτελέσματα FEA για τη βελτιστοποίηση μηχανικών εξαρτημάτων, ενισχύοντας την αντοχή και την αποδοτικότητα των μηχανημάτων.
     
μηχανολόγος μηχανικός

2. ανάδειξε μετρήσιμα επιτεύγματα, όχι απλώς καθήκοντα

Ένα συνηθισμένο λάθος στο βιογραφικό είναι η απλή απαρίθμηση των καθηκόντων σου. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβάλεις τις δεξιότητές σου. Δώσε έμφαση στα μετρήσιμα αποτελέσματά σου και στη συμβολή σου στην επιτυχία των προηγούμενων θέσεων εργασίας σου.
Αν έχεις βελτιώσει διαδικασίες ή συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για την εταιρεία, χρησιμοποίησε αριθμητικά δεδομένα. Οι αριθμοί δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της συνεισφοράς σου. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις ότι "ήμουν υπεύθυνος/η για τη διαχείριση μιας ομάδας πωλήσεων", προτίμησε μια πιο δυναμική διατύπωση όπως: "ηγήθηκα μίας ομάδας 10 ατόμων, μειώνοντας τον χρόνο παράδοσης έργων κατά 25%".
Ακόμα και αν η εργασία σου δεν περιλαμβάνει άμεσα αριθμούς, μπορείς να περιγράψεις τη σημαντική συμβολή σου χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις ή προσεγγιστικά δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις ότι ολοκλήρωσες ένα έργο πριν την προθεσμία ή ότι συνεργάστηκες με συγκεκριμένες ομάδες. Αυτό δίνει στους εργοδότες μια πιο σαφή εικόνα του φόρτου εργασίας σου και των ικανοτήτων σου, ακόμα και χωρίς ακριβή δεδομένα.
Για να περιγράψεις την εμπειρία σου με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα, ακολούθησε αυτή τη δομή: ξεκίνησε με την εργασία που ανέλαβες και πρόσθεσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που πέτυχες. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: "Οργάνωσα και διαχειρίστηκα το χρονοδιάγραμμα ενός έργου, συνεργαζόμενος/η με ομάδα τριών ατόμων, εξασφαλίζοντας την ολοκλήρωση όλων των παραδοτέων έναν μήνα νωρίτερα από την προθεσμία." Με αυτόν τον τρόπο, οι εργοδότες/τριες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ικανότητές σου και τη συμβολή σου σε μια ομάδα ή έναν οργανισμό.

3. δημιούργησε μια ουσιαστική προσωπική δήλωση

Ξεκίνα το βιογραφικό σου με εντυπωσιακό τρόπο. Μια προσωπική δήλωση (ή επαγγελματική περίληψη) είναι το κατάλληλο σημείο για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σε 2-3 σύντομες προτάσεις, αναδεικνύοντας τα προσόντα και τα επιτεύγματά σου.
Βρίσκεται στην αρχή του βιογραφικού σου και αποτελεί την πρώτη εντύπωση που σχηματίζει ένας εργοδότης. Σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνει μια συνοπτική εικόνα της επαγγελματικής σου ταυτότητας, των στόχων σου και του τι σε ξεχωρίζει από άλλους/ες υποψηφίους/ες. Φρόντισε να είσαι σαφής, περιεκτικός/ή και να προσαρμόσεις το κείμενο με βάση τη θέση που ενδιαφέρεσαι.  
Παρότι η προσωπική δήλωση δεν είναι πάντα απαραίτητη, όταν συντάσσεται σωστά, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Εστίασε σε επιτεύγματα και δεξιότητες που συνδέονται άμεσα με την περιγραφή της θέσης και χρησιμοποίησε λέξεις όπως "ευπροσάρμοστος/η", "ενθουσιώδης", και "αφοσιωμένος/η".

Τι θα ήταν καλό να περιλαμβάνει η προσωπική σου δήλωση:

  • Η εξειδίκευσή σου: "Με περισσότερα από πέντε χρόνια εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ, ειδικεύομαι στην ανάπτυξη και εκτέλεση στρατηγικών που βασίζονται σε δεδομένα, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα του brand και την αφοσίωση των πελατών."
  • Οι βασικές σου δεξιότητες και επιτεύγματα: "Με εξειδίκευση στο SEO και τη στρατηγική περιεχομένου, ηγήθηκα μιας ομάδας που αύξησε την οργανική επισκεψιμότητα του ιστότοπου κατά 45% και μείωσε το κόστος απόκτησης πελατών κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο."
  • Το όνομα της εταιρείας: "Θα ήθελα να προσφέρω την εξειδίκευσή μου στη ψηφιακή στρατηγική στην εταιρεία Α, συμβάλλοντας στην προσπάθειά σας να επεκτείνετε την ψηφιακή σας παρουσία στην Ελλάδα."
  • Οι στόχοι σου ως πιθανός/η νέος/α εργαζόμενος/η: "Ως μέλος της ομάδας σας, στόχος μου είναι να επιτύχω μετρήσιμα αποτελέσματα και να συνεργαστώ σε καινοτόμες στρατηγικές που θα ενισχύσουν την online παρουσία της εταιρείας Α και θα αυξήσουν την αφοσίωση των πελατών."

4. κράτησέ το οργανωμένο

Αρκετοί/ες υποψήφιοι/ες υπερφορτώνουν το βιογραφικό τους με περιττές λεπτομέρειες, πιστεύοντας ότι έτσι θα εντυπωσιάσουν τους εργοδότες. Ωστόσο, οι recruiters προτιμούν μια δομημένη και ευανάγνωστη μορφή, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα τις βασικές πληροφορίες. Χρησιμοποίησε λευκό χώρο στη σελίδα και διατήρησε το βιογραφικό σου σε μία σελίδα αν έχεις κάτω από πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Αν χρειαστεί να επεκταθεί σε δύο σελίδες, φρόντισε οι πιο σημαντικές πληροφορίες να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα.

Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση για μια θέση στον χρηματοοικονομικό τομέα, τότε μια πρακτική άσκηση σε startup θα πρέπει να εμφανίζεται πιο πάνω στο βιογραφικό σου από μια παλιότερη πρακτική σε διαφημιστική εταιρεία.
Όταν συντάσσεις το βιογραφικό σου, είναι σημαντικό να επιλέγεις προσεκτικά τις δραστηριότητές σου, ώστε να αναδεικνύεις τις πιο σχετικές δεξιότητές σου. Για παράδειγμα, αν έχεις αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια ομάδα ή έναν σύλλογο, αυτό δείχνει ικανότητες ηγεσίας, επικοινωνίας και οργάνωσης. Αντίθετα, η απλή συμμετοχή σε μια δραστηριότητα, χωρίς ενεργό ρόλο, μπορεί να μην έχει την ίδια προστιθέμενη αξία για τη θέση που διεκδικείς. Εστίασε σε εμπειρίες που αποδεικνύουν τις ικανότητές σου και σχετίζονται με τον στόχο σου.
Χρησιμοποίησε σαφείς επικεφαλίδες και επαγγελματική γραμματοσειρά, όπως Arial ή Calibri, ώστε το βιογραφικό σου να διαβάζεται εύκολα. Ένα περιεκτικό και καλοσχεδιασμένο βιογραφικό μπορεί να σου εξασφαλίσει τη συνέντευξη, όπου θα έχεις την ευκαιρία να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες. Ένα σωστά δομημένο και στοχευμένο βιογραφικό ξεχωρίζει και αυξάνει τις πιθανότητες να σε καλέσουν για συνέντευξη.

5. διόρθωσε και ξαναδιάβασε το βιογραφικό σου

Τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επαγγελματική σου εικόνα στους/στις εργοδότες/τριες. Ένα βιογραφικό με λάθη δημιουργεί αμφιβολίες για την προσοχή σου στη λεπτομέρεια και τη δέσμευσή σου στην ποιότητα, ενώ μπορεί να κάνει τον/την εργοδότη/τρια να αμφισβητήσει την αξιοπιστία σου.
Για να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου είναι σωστό, αφιέρωσε χρόνο να το ξαναδιαβάσεις προσεκτικά. Ένας καλός τρόπος είναι να το διαβάσεις δυνατά, καθώς έτσι μπορείς να εντοπίσεις λάθη που ίσως δεν έχεις παρατηρήσει.
Πριν το στείλεις, ζήτησε από κάποιον/α άλλο/η να το ελέγξει, ώστε να εντοπίσει τυχόν τυπογραφικά λάθη ή ασαφή σημεία. Μην βασίζεσαι αποκλειστικά σε εργαλεία αυτόματης διόρθωσης, καθώς δεν είναι πάντα απόλυτα ακριβή.
Τέλος, το βιογραφικό σου πρέπει να είναι κατανοητό ακόμα και από κάποιον/α που δεν γνωρίζει το αντικείμενό σου, όπως οι γονείς σου. Αν μπορούν να αντιληφθούν τα επιτεύγματά σου με ευκολία, τότε έχεις διαμορφώσει ένα σαφές και αποτελεσματικό κείμενο.

πληροφορίες που δεν χρειάζεται το βιογραφικό σου

Όταν συντάσσεις το βιογραφικό σου, είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις τι θα ήταν καλό μην συμπεριλάβεις.
Πολλοί/ες υποψήφιοι/ες αναφέρουν στο βιογραφικό τους περιττές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο κύριος σκοπός του: να αναδείξει την αξία σου ως επαγγελματία. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τους/τις recruiters να εντοπίσουν τα πραγματικά σου προσόντα και επιτεύγματα.
Αφαιρώντας τις περιττές λεπτομέρειες, μπορείς να δώσεις έμφαση σε ό,τι έχει πραγματική σημασία και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να σε καλέσουν για συνέντευξη.

1. προσωπικές πληροφορίες

Όταν δημιουργείς το βιογραφικό σου, απόφυγε να το φορτώνεις με άσχετα χόμπι, παλαιότερες πιστοποιήσεις ή περιττές προσωπικές πληροφορίες. Οι προσωπικές λεπτομέρειες δεν έχουν θέση στο βιογραφικό σου. Η προσθήκη τέτοιων πληροφοριών, όχι μόνο αποσπά την προσοχή από τα προσόντα σου, αλλά ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε διακρίσεις κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να τις παραλείπεις. Τι δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις:

  • Φωτογραφία
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Οικογενειακή κατάσταση

2. άσχετη επαγγελματική εμπειρία

Είναι εξίσου σημαντικό να αφαιρείς πληροφορίες, όπως παλαιότερους ρόλους που δεν σχετίζονται με την τρέχουσα αναζήτησή σου για εργασία. Για παράδειγμα, αν δεν είσαι πλέον απόφοιτος/η που αναζητά την πρώτη του/της εργασία, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις τον βαθμό αποφοίτησής σου.
Αν διαθέτεις σχετικές πιστοποιήσεις ή εξειδικευμένη εκπαίδευση, μπορείς να παραλείψεις λιγότερο σημαντικές εκπαιδευτικές λεπτομέρειες, εξοικονομώντας χώρο για να αναδείξεις τα επιτεύγματά σου.

3. λόγοι αποχώρησης από προηγούμενη εργασία

Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεις τους λόγους παραίτησής σου στο βιογραφικό, καθώς αυτό θα πρέπει να εστιάζει στην επαγγελματική σου πορεία και όχι στην αιτιολόγηση παλαιότερων αποφάσεων καριέρας. Επιπλέον, οι λόγοι αποχώρησης μπορούν να παρερμηνευτούν από τους/τις εργοδότες/τριες, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα ή προσωπικά ζητήματα.
Η μόνη περίπτωση που μπορεί να έχει νόημα να το αναφέρεις, είναι αν απολύθηκες λόγω περικοπών. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς πάντα να εξηγήσεις τους λόγους της αποχώρησής σου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, παρουσιάζοντάς τους με θετικό και επαγγελματικό τρόπο.

4. προηγούμενος μισθός

Η αναφορά του μισθού σου στο βιογραφικό μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη διαπραγματευτική σου δύναμη ή ακόμα και τις πιθανότητές σου να περάσεις στη φάση της συνέντευξης.
Αποκαλύπτοντας τον προηγούμενο μισθό σου, οι εργοδότες/τριες ενδέχεται να βασίσουν την προσφορά τους σε αυτό το ποσό, αντί να αξιολογήσουν την πραγματική αξία των δεξιοτήτων και της εμπειρίας σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές προτάσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ή τα προσόντα σου.
Επιπλέον, αν ένας/μία εργοδότης/τρια δεν μπορεί να καλύψει τον προηγούμενο μισθό σου, μπορεί να μην προχωρήσει σε συνέντευξη, ακόμη κι αν η εταιρεία προσφέρει ανταγωνιστικά προνόμια που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη διαφορά.

δημιούργησε τον λογαριασμό σου στην randstad

Η δημιουργία ενός εξαιρετικού βιογραφικού είναι πολύ σημαντική. Ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές και αποφεύγοντας τα συνηθισμένα λάθη, μπορείς να διαμορφώσεις ένα βιογραφικό που αναδεικνύει τις ικανότητές σου και ευθυγραμμίζεται με τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες. Θυμήσου, το βιογραφικό σου δεν είναι απλώς ένα έγγραφο – είναι το «εισιτήριό» σου για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σου, είναι σημαντικό να καλύψεις τυχόν ανεξήγητα κενά στην απασχόλησή σου και να αναδείξεις την επαγγελματική σου εξέλιξη. Αυτό δείχνει στους/στις εργοδότες/τριες ότι έχεις αναπτύξει τις δεξιότητές σου με την πάροδο του χρόνου και είσαι έτοιμος/η να αναλάβεις μεγαλύτερες ευθύνες.
Αν θέλεις να ανανεώσεις το βιογραφικό σου, μπορείς να αξιοποιήσεις τα άρθρα της Randstad, τα οποία παρέχουν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείς να βελτιώσεις τη δομή, το περιεχόμενο και την παρουσίαση του βιογραφικού σου, ώστε να ξεχωρίσεις στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, θα βρεις πληροφορίες για τις τελευταίες τάσεις στις προσλήψεις και τις δεξιότητες που εκτιμούν περισσότερο οι εργοδότες. Εναλλακτικά, μπορείς να εξερευνήσεις τις πιο πρόσφατες αγγελίες εργασίας μας και να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου σήμερα.

κάνε εγγραφή στο newsletter μας, για να μαθαίνεις πρώτος/η τα νέα της εργασίας.

κάνε εγγραφή