ένα πολύ καλό βιογραφικό για νέους υποψήφιους συνήθως χρειάζεται τα 10 παρακάτω στοιχεία.
Τι αναζητούν οι εργοδότες σε ένα βιογραφικό; Καλή ερώτηση. Οι υπεύθυνες/οι προσλήψεων ξοδεύουν περίπου έξι δευτερόλεπτα για να ελέγξουν το κάθε βιογραφικό, οπότε το δικό σου θα πρέπει να έχει κάτι που θα το κάνει να ξεχωρίσει και να σταματήσουν σε αυτό.
Ρωτήσαμε τους career experts μας ποια θεωρούν ότι είναι τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για το βιογραφικό νέων υποψηφίων, αλλά και τι μπορεί να είναι αυτό που λείπει από ένα βιογραφικό και δε χτυπάει το τηλέφωνο.
Όπως δε θα εμφανιζόσουν σε μια συνέντευξη μισοντυμένη/ος ή με φόντο στο video call μια παραλία, αντίστοιχα δε θα έστελνες ένα βιογραφικό που δε θα έχει βασικά στοιχεία, αρκεί βέβαια να τα ξέρεις. Πριν πατήσεις "αποστολή" στην επόμενη αίτηση εργασίας, βεβαιώσου ότι έχεις αξιολογήσει ή και συμπεριλάβει τα παρακάτω:
1. περίληψη.
Οι υπεύθυνες/οι προσλήψεων είναι πολύ απασχολημένες/οι. Μια περίληψη κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Συνόψισε σε δύο - τρεις προτάσεις γιατί είσαι η/ο ιδανική/ός υποψήφια/ιος και χρησιμοποίησε γλώσσα από την αγγελία για να δείξεις ότι έχεις προσαρμόσει το βιογραφικό σου (ακόμα και αν τελικά έχεις αλλάξει μόνο λίγες λέξεις). Με δεδομένο ότι κάποιοι εργοδότες δεν απαιτούν συνοδευτική επιστολή, το βιογραφικό με την προσθήκη της περίληψης, πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί μόνο του.
2. στοιχεία/ δεδομένα.
Μια σίγουρη απάντηση στην ερώτηση "τι αναζητούν οι εργοδότες σε ένα βιογραφικό;" είναι: δεδομένα, στοιχεία, success stories. Όπως και να το δεις, οι υπεύθυνοι προσλήψεων λατρεύουν τα μετρήσιμα επιτεύγματα. Χρησιμοποίησε αριθμούς για να αναδείξεις τα επιτεύγματά σου. Για παράδειγμα, εάν ήσουν ταμίας σε μία φοιτητική οργάνωση μπορείς να επισημάνεις ότι διαχειρίστηκες 20.000€ από χορηγίες σε έναν οργανισμό 30 ατόμων. Κάνε το ίδιο για την εμπειρία σου από την πρακτική σου άσκηση (π.χ., "διευκόλυνα την εισαγωγή 10 νέων προϊόντων που απέφεραν 100.000€ σε πωλήσεις").
3. εθελοντική εμπειρία.
Η εμπειρία του εθελοντισμού σίγουρα λέει κάτι θετικό για εσένα ως άνθρωπο και δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για κάτι περισσότερο από ένα μισθό. Είναι προτιμότερο η εθελοντική εργασία να μην αφορά τομείς που εγείρουν θέματα πεποιθήσεων, όπως για παράδειγμα πολιτική, θρησκεία κτλ. Μπορείς απλά να αναφέρεις τι έκανες: “εργάστηκα σε κλινική υγειονομικής περίθαλψης στην Αϊτή”, χωρίς να επισημάνεις ότι ήταν συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση.
4. μια πινελιά χρώματος.
Χρησιμοποίησε χρώμα για να κάνεις το βιογραφικό σου μοναδικό, πρόσεχε όμως να μην το παρακάνεις. Ένα ασπρόμαυρο βιογραφικό με ένα, το πολύ δύο χρώματα έμφασης, σωστά χρησιμοποιημένα, είναι συνήθως καλόγουστο. Θα μπορούσες ακόμη και να πάρεις μία ιδέα από το εμπορικό σήμα του υποψήφιου εργοδότη και να χρησιμοποιήσεις με μέτρο πινελιές από το βασικό χρώμα της εταιρείας στο βιογραφικό σου.
5. μια σύγχρονη γραμματοσειρά.
Εάν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή του υπεύθυνου προσλήψεων, ξέχασε τις βαρετές γραμματοσειρές. Οι συνιστώμενες γραμματοσειρές περιλαμβάνουν Calibri, Cambria, Bookman, Palatino, Takoma ή Verdana — όλες είναι τυπικές γραμματοσειρές, που σημαίνει ότι θα μεταφράζονται καλά μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων.
6. hyperlinks - υπερσυνδέσεις.
Το email σου, το προφίλ σου στο LinkedIn και το προσωπικό σου website ή online portfolio θα πρέπει να είναι προσβάσιμο με ένα κλικ. Επίσης, εάν είναι σχετικό με τη θέση για την οποία στέλνεις βιογραφικό, εξέτασε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβεις με ενεργό link τους λογαριασμούς σου και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
7. νέοι απόφοιτοι: μαθήματα πανεπιστημίου.
Εάν είσαι νέα/ος απόφοιτος, μπορείς να συμπεριλάβεις τα μαθήματα του πανεπιστημίου στο βιογραφικό σου. Θα πρέπει ωστόσο να είναι σχετικά με τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει. Επίσης, αντί να αναφέρεις απλά τον τίτλο του μαθήματος (Οικονομικά 3), γράψε για τις δεξιότητες ή τις γνώσεις που απέκτησες μέσα από μια συγκεκριμένη εργασία που υλοποίησες για αυτό το μάθημα (π.χ. "εργασία 20 σελίδων σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χρηματιστήριο").
8. νέοι απόφοιτοι: βαθμοί.
Εάν αποφοίτησες με έναν πολύ καλό βαθμό, ίσως θέλεις να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, τουλάχιστον όταν κάνεις αίτηση για την πρώτη σου δουλειά ή στην περίπτωση που η αγγελία διευκρινίζει ότι θα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι έχουν έναν συγκεκριμένο βαθμό πτυχίου. Εάν δεν υπάρχει κάποια σχετική προϋπόθεση στην αγγελία θα μπορούσες απλά να αναφέρεις στο βιογραφικό σου ότι αποφοίτησες με άριστα.
9. λευκός χώρος.
Εάν αποφοίτησες πρόσφατα ή έχεις περιορισμένη εργασιακή εμπειρία το βιογραφικό σου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από μία σελίδα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να στριμώξεις κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την εμπειρία της πρακτικής σου άσκησης, ωστόσο ένα βιογραφικό που είναι γεμάτο κείμενο είναι “τρομακτικό” οπτικά. Επομένως, μην ανησυχείς εάν αφήσεις κενό χώρο στη σελίδα, αντίθετα μπορεί να είναι χρήσιμο ειδικά σε αυτή τη φάση της καριέρας σου.
10. εμπειρίες ζωής.
Για να διευκρινίσουμε: δε μιλάμε για τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά σου, μιλάμε για προσωπικές εμπειρίες που σε κάνουν καλύτερη/ο ή πιο ενδιαφέρουσα/οντα υποψήφια/ιο για τον εργοδότη. Εάν έχεις σπουδάσει στο εξωτερικό για παράδειγμα σε μια χώρα και δε μιλούσες την τοπική γλώσσα, αλλά κατάφερες να προσαρμοστείς και να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου με επιτυχία, αυτό δείχνει ότι διαθέτεις ή έχεις καλλιεργήσει δεξιότητες χρήσιμες για κάθε υπεύθυνη/ο προλήψεων όπως: προσαρμοστικότητα, επίλυση προβλημάτων, ανθεκτικότητα, υπευθυνότητα κτλ.
Και τώρα ήρθε η ώρα να βρεις την κατάλληλη θέση εργασίας για να στείλεις το βιογραφικό που με τόσο κόπο ετοίμασες.
Μπες στο website της Randstad, φτιάξε τον λογαριασμό σου, δες τις θέσεις εργασίας που έχουμε ανοιχτές αυτή την περίοδο, κάνε την αίτηση σου σε όποια σου ταιριάζει και θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σου.
*Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice του Monster.