Οι επαγγελματίες στο κλάδο της πληροφορικής έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με επαγγελματίες σε άλλους κλάδους, καθώς οι ευκαιρίες καριέρας στον αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνολογίας είναι πολλές. Ωστόσο, ακόμα και αν ανήκεις επαγγελματικά σε αυτό το χώρο, σίγουρα θέλεις να φροντίσεις ώστε το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει από τα βιογραφικά άλλων υποψηφίων. 


Σου παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για το τι θα ήταν καλό να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου, προκειμένου να έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις την επόμενη θέση εργασίας σου στον τομέα της πληροφορικής. 

ένα ενημερωμένο σετ δεξιοτήτων

Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι εργάστηκες για παράδειγμα σα διαχειριστής Windows XP στο παρελθόν, αλλά αυτό από μόνο του δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να αποκτήσεις μια θέση εργασίας, από τη στιγμή που το λειτουργικό αυτό σύστημα είναι ξεπερασμένο. Προσπάθησε, αντίθετα, να μη συμπεριλάβεις “ξεπερασμένες” δεξιότητες στο βιογραφικό σου σημείωμα, ή τουλάχιστον σκέψου πώς τέτοιες δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν στο πιο ενημερωμένο λογισμικό και στην πιο πρόσφατη τεχνολογία. Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό, συνεπώς αν καταναλώσεις πολύτιμο χώρο για να συμπεριλάβεις δεξιότητες που δε σχετίζονται με τις ανάγκες κάποιου εργοδότη, το βιογραφικό σου σημείωμα μπορεί να μη φτάσει στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης. Στην περίπτωση που δεν μπορείς να συσχετίσεις μια “ξεπερασμένη” δεξιότητα, ίσως είναι καλύτερα να μην τη συμπεριλάβεις καθόλου.

λίστες

Η χρήση λιστών για να αναδείξεις τις δεξιότητες σου, είναι μια πολύ καλή τακτική όταν συντάσσεις ένα IT βιογραφικό. Συχνά, οι επαγγελματίες στον τομέα της Πληροφορικής έχουν στο ιστορικό τους μία μεγάλη λίστα από προγράμματα, γλώσσες προγραμματισμού, και λογισμικά. Θα ήταν μια έξυπνη ιδέα να κατηγοριοποιήσεις αυτές τις δεξιότητες, για να είναι πιο εύκολο στους εργοδότες να “σκανάρουν” τα προσόντα σου. Για παράδειγμα, ομαδοποίησε όλη σου την εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού, εργαλεία και λειτουργικά συστήματα σε ξεχωριστές λίστες μαζί με τα χρόνια εμπειρίας σου. 

επίπεδο δεξιοτήτων

Έχεις λογικά δει ότι σε πολλές αγγελίες εργασίας ζητείται από τους υποψηφίους να κατέχουν βασικές γνώσεις μιας δεξιότητας αλλά να είναι αρκετά έμπειροι σε μια άλλη δεξιότητα. Μπορείς να γλυτώσεις χρόνο από τον εαυτό σου και από τον εργοδότη, καταγράφοντας την εμπειρία που έχεις με τις διαφορετικές τεχνολογίες. Μπορεί να είσαι ειδικός/η στη Java αλλά αρχάριος στη C++. Αν το συμπεριλάβεις αυτό στο βιογραφικό σου, δε θα σε καλέσουν για συνέντευξη για μια θέση εργασίας που απαιτεί πολύ καλή γνώση της C++, κερδίζοντας έτσι χρόνο (και από σένα και από τον εργοδότη). Από την άλλη πλευρά, αν μία θέση εργασίας απαιτεί βασική γνώση XML, και εσύ σημειώσεις στο βιογραφικό σου ότι είσαι αρχάριος, έχεις μια καλή πιθανότητα να βρεθεί το όνομά σου στη λίστα με τα άτομα που θέλουν να δουν για συνέντευξη. 

αποτελέσματα

Είναι προτιμότερο από το να καταγράψεις κάθε project που έχεις ολοκληρώσει επιτυχώς, να προσπαθήσεις να εστιάσεις σε projects που έφεραν οφέλη στον προηγούμενο ή στον τωρινό σου εργοδότη. Ανάδειξε, όσο πιο συνοπτικά μπορείς, τα καθήκοντά σου και τον τρόπο με τον οποίο παρέδωσες μετρήσιμα αποτελέσματα. Το να εστιάσεις σε αποτελέσματα απτά, θα σε βοηθήσει να ταξινομήσεις όλα τα projects στα οποία έχεις δουλέψεις και να τονίσεις τις πιο επιτυχημένες και εντυπωσιακές προσπάθειες στην καριέρα σου. Και θυμήσου, ότι αν προχωρήσεις στην επόμενη φάση, θα έχεις και την ευκαιρία της συνέντευξης για να δώσεις μία πιο λεπτομερή περιγραφή των επιτυχιών σου στο παρελθόν. 

εκπαίδευση ή επαγγελματική εμπειρία;

Αν έχεις αποφοιτήσει πρόσφατα και η όποια εμπειρία σου περιορίζεται στη σχολική αίθουσα και την πρακτική άσκηση, τότε θα είναι καλό να δώσεις έμφαση στις δεξιότητες που έχεις κερδίσει μέσα από αυτές τις εμπειρίες. Ωστόσο, αν είσαι ένας έμπειρος επαγγελματίας πληροφορικής, θα θέλεις να δώσεις έμφαση στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σου και στις δεξιότητες που κέρδισες μέσα από αυτούς τους ρόλους, αντί για την εκπαίδευση που απέκτησες ή το βαθμό πτυχίου σου. Αν αναζητάς ένα ρόλο management, ο υπεύθυνος πρόσληψης δε θα ενδιαφερθεί τόσο για την πρακτική άσκηση που πραγματοποίησες πριν από 10 χρόνια, αλλά θα θέλει να μάθει περισσότερα για την πιο πρόσφατη θέση σου στον κλάδο. Αν όμως είσαι “φρέσκος” στο κλάδο, το να αναδείξεις την εκπαιδευτική σου εμπειρία θα σου δώσει πλεονέκτημα έναντι άλλων πρόσφατων αποφοίτων. 

Αναζητάς την επόμενη εργασία σου στον τομέα της πληροφορικής; Δες εδώ όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας πάνω στον κλάδο: https://goo.gl/RNxeVP